Луганската република ще иска ООН да признае независимостта й

96% от гласувалите са се обявили за самоуправление
Обновена: 12 май 2014 14:55 | 12 май 2014 14:45, Елка Василева
88
Луганската република ще иска ООН да признае независимостта й
Снимка: Reuters

Самопровъзгласилата се Луганска народна република, чиято независимост беше подкрепена от жителите на региона на референдума на 11 май, ще изпрати молба до ООН да бъде международно призната. Това предаде РИА Новости, като се позова на говорителя на пресслужбата на Луганска област Василий Никитин.

Още по темата
Подготвяме обръщение към ООН и световната общност за нашето признаване, каза Никитин.

Луганска област освен това няма да участва в президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май, предаде Ройтерс.

В Донецка и Луганска област в неделя се проведе референдум за статута на двата региона. Въпросът, на който избирателите трябваше да отговарят, беше дали подкрепят акта за държавна самостоятелност съответно на Донецката и Луганската народна република. Избирателната активност в Донецка област беше 75%, а в Луганска – 81%.

Окончателните данни от референдума за самоопределение в Луганска област показват, че 96,2% от гласувалите са се обявили за самоуправление, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, како се позоваха Василий Никитин.

Против самоуправлението са се обявили едва 3,2 процента от гласувалите, а само 0,74 процента от бюлетините са се оказали невалидни.

Говорителят на Луганска област поясни също, че може да бъде организиран референдум за присъединяването й към Русия, предаде Ройтерс. "Ако подобно решение се вземе, то тогава волята на народа ще бъде взета предвид", каза Никитин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
14
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Каквото и да се случи в Украйна, най-потърпевши след самите украинци ще са Молдова, България и Румъния. Молдовците разчитат на износа за Украйна на вино, цигари и храни - съответно като няма с какво да се плаща остават "капо", другите като нас разчитат на туристи и внос на зърнени храни и черни метали от Украйна - при война нищо от това няма да се случи и съответно и България и Румъния влизат в загуби и проблеми. Една разумна държава трябва преди всичко да оценява и отстоява своите интереси.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин никога не е казвал че иска да анексира други области освен Крим. Крим го анексира заради военната база и стратегическото местоположение. Руснаците винаги са искали федерализация на Украйна за да не се сбият изтока със запада. Но САЩ искат да налапат цялата баница защото най-вкусната част е промишлеността на изтока. Спират им заводите както спряха нашите и им вземат пазарите.
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По повод на ООН и признаванията и т.н. - тази организация никой не я бръсне за ... каквото ви дойде на ум. Историята на всички конфликти от Втората Световна Война насам го доказват ... излишно е да се дават примери.
60
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Драги ми патриоте, ти скоро минавал ли си през някое гръцко село в Беломорието и да го сравниш с някое наше село? Не пиши тотални глупости, поне от себеуважение.
59
5
 
1
 
! Отговори
st преди 9 години
ООН няма да е признае ама какво ви пука важното е рашъта да ви признае така или иначе само със нея ще кореспондирате ама вие това и искате поне сте обективни.
58
1
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Нещата отиват безапелационно към модернизиран постюгославски сценарий. Украйна ще се върне с 25 години назад, Русия ще "отхапе" след Крим, югоизточните области като може би само Одеса ще е "на кантар" според пазарлъка между великите сили и за да бъдат всички "големи играчи" доволни и да се изкарат "победители" най-верощтно новата "огризана" Украйна ще стане член на ЕС, но няма да е член на НАТО. Вълкът-сит, агнето цяло, основни губещи - Укайна и бедните съседи - Молдова, България и Румъния.
57
4
 
5
 
! Отговори
балгарин-патриот преди 9 години
До Наблюдател, а защо не? Много гърци и румънци с радост биха гласували да емигрират/живеят у нас, тук данъците са ниски и ще живеят по-добре.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До #$% 38Искаш да кажеш ,че мойта нива която обрботвам и това което добивам от нея а също така и залежи ако имам в моя имот и ресурси каквито и да било а аз ги обработвам а ти ми щракаш на компютъра глупости всичко това което съм добил с труд и имота който съм платил са и твой ли?Нещо много си се объркал ако искаш нещо БАЧКАЙ а не ламти бе мързел. На това ли те научи демокрацията,на мързел.
55
4
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
И в допълнение като антитеза ... да смятам ли, че му е дошло времето да поискаме по едно референдумче в Турция, Гърция, Македония и Румъния за Одринска Тракия, Солунското Беломорие, Вардарска Македония и Добруджа (разбирай до Констанция) и да осъществим т.нар. национален идеал "България на 3 морета" и "Единство в Мизия, Тракия и Македония". Добре е да си даваме сметка, че все пак е 21 век и с илюзии не се живее.
54
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До българин-патриот. Излишен спор за кой е по и най патриот. Прочети историята, там има много добър пример за разпада на тогавашното Българско царство при Иван Срацимир, когато всеки болярин решил да си направи "царство" ... малко по-късно вече нямало България за 5 века. Това да ти прилича на непатриотизъм?
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да видим за какво ще санкционират Русия- затова че не е анексирала Луганск или за това, че местното население иска независимост и самоуправление.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 44Ти пък стане банален с това деца под танковете първо къде го виде и вземи измисли нещо друго.Просто, е вземи се развий малко бе човек .
51
3
 
5
 
! Отговори
Star Wars преди 9 години
Каква изборна активност, какви резултати ... като по времето на Брежнев ... да посрещнем с овации новия СССР на 21 век. Ако в 91-ва рейгъновите "джедаи" почти унищжиха "звездата на смъртта", то днес "империята отвръща на удара". Почти си живеем като в Холивудска междузвездна сага, само дето БГ най-прилича на планетата на Джаба - свърталище на всякаква космическа ***.
50
1
 
3
 
! Отговори
балгарин-патриот преди 9 години
До Наблюдател, ти не си патриот, а защо не мислим за Солунския район от Гърция че може да се отцепи? Или за южна Добруджа в Румъния? А направо така да се цепи България, където сме цъфнали и вързали?
49
6
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Ако всички започнат да се "самоопределят" както им е угодно и този порочен процес започнал в Европа с разпадането на бивша Югославия, разрастващ се в момента с разпадането на Украйна (което на фона на събитията изглежда неизбежно) не бъде прекратен, то можем да очакваме всякакви "самоопределения" и у нас ... като Влашка република, Добруджанска република, Делиорманска република, Шопска република, Тракийска република и още колкото щете "републики". Кандидати за "държавни глави" никога не липсват.
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Косово от административно-териториална област създаде прецедента за новообразувана независима държавица призната от ООН.
47
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** да позволи на Карелският народ да проведе референдум за обратно присъединяване към Финландия. Но няма. Има опасност да се развият. По-добре за *** да си останат бедна руска ***.
46
24
 
5
 
! Отговори
fxn преди 9 години
96% от 2300 души гласували! Браво за високата изборна активност на смешния референдум!! Гласували са само терористите вероятно!!
45
3
 
15
 
! Отговори
РЕЖИМЪТ В САЩ преди 9 години
е ижбран без мевдународни наблюдатели - следователно е незаконен
44
2
 
11
 
! Отговори
Режимът в САЩ преди 9 години
също е доста съмнително избран - с хиляди манипулации, подкупи, лъжи от платените медии. НИКОЙ НЕ ВЯРВА В НАЗАВИСИМИТЕ НЕДИИКолкото в България са независими - толкова и там.За Украйна да нговорим - собственост на най-големите болигарси - крадци и бандите