Луганската република ще иска ООН да признае независимостта й

96% от гласувалите са се обявили за самоуправление
Обновена: 12 май 2014 14:55 | 12 май 2014 14:45, Елка Василева
88
Луганската република ще иска ООН да признае независимостта й
Снимка: Reuters

Самопровъзгласилата се Луганска народна република, чиято независимост беше подкрепена от жителите на региона на референдума на 11 май, ще изпрати молба до ООН да бъде международно призната. Това предаде РИА Новости, като се позова на говорителя на пресслужбата на Луганска област Василий Никитин.

Още по темата
Подготвяме обръщение към ООН и световната общност за нашето признаване, каза Никитин.

Луганска област освен това няма да участва в президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май, предаде Ройтерс.

В Донецка и Луганска област в неделя се проведе референдум за статута на двата региона. Въпросът, на който избирателите трябваше да отговарят, беше дали подкрепят акта за държавна самостоятелност съответно на Донецката и Луганската народна република. Избирателната активност в Донецка област беше 75%, а в Луганска – 81%.

Окончателните данни от референдума за самоопределение в Луганска област показват, че 96,2% от гласувалите са се обявили за самоуправление, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, како се позоваха Василий Никитин.

Против самоуправлението са се обявили едва 3,2 процента от гласувалите, а само 0,74 процента от бюлетините са се оказали невалидни.

Говорителят на Луганска област поясни също, че може да бъде организиран референдум за присъединяването й към Русия, предаде Ройтерс. "Ако подобно решение се вземе, то тогава волята на народа ще бъде взета предвид", каза Никитин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Южна Осетия няма ли да изпрати подобна молба към ООН да бъде призната независимостта и?
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Люлин също иска независимост защото най-много прилича на Русия от всички райони в България
1
5
 
16
 
! Отговори
аааааааааа преди 9 години
оттука може да почне световната войнаСащ си търсеха начин да накарат Русия да се намеси и сега го постигнаха, Киев ще продължи да атакува новата държавица и руснаците ще се намесят, сетне САЩ ще ги посочат като агресори и се почва. Купувайте консерви