ЕС: Русия и Украйна ще се разберат за газа до юни

Киев ще може да разчита на Брюксел и за в бъдеще
Обновена: 14 май 2014 07:03 | 13 май 2014 21:53,
52
ЕС: Русия и Украйна ще се разберат за газа до юни
Източник: Reuters

Европейската комисия разчита, че Украйна и Русия до края на този месец ще постигнат споразумение за газа, заяви днес председателят на комисията Жозе Мануел Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той даде съвместна пресконференция в Брюксел с гостуващия украински премиер Арсений Яценюк. "Ние сме готови за пазарен подход и Русия трябва да престане да използва природния газ като друго или нов тип оръжие", каза Яценюк, цитиран от Ройтерс. Той съобщи, че след по-малко от 20 дни Украйна "ще предаде делото за газовите си дългове за разглеждане в Стокхолмския съд, ако Русия не уреди този въпрос на пазарни условия".

Според Ройтерс "Газпром" иска предплащане от 1,66 млрд. долара от Украйна за предстоящите газови доставки през юни, като твърди, че газовите хранилища на Киев са пълни наполовина на необходимото за гарантиране на безпроблемно газово снабдяване през зимата.

Яценюк и висши служители на ЕС подписаха днес споразумение, според което ЕС ще предостави на украинското правителство помощ от 1 млрд. евро (1,37 млрд. долара), както и съдействие в изграждане на украинските институции. Служители на ЕС казаха, че тази финансова помощ може да бъде използвана за плащане на купения от Русия газ. Помощта на Брюксел е обвързана с ангажименти на украинското правителство за фискални и икономически реформи.

"Украйна може да разчита на Европейския съюз сега и за в бъдеще", каза Жозе Барозу след церемонията по подписването на споразумението. Той добави, че ЕС ще окаже и максимална подкрепа за произвеждането на президентските избори в Украйна на 25 май. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
11
 
! Отговори
Колко преди 9 години
Бързо се дават, даряват, "заемат", милиарди евро и долари просто ей така, защото геополитическите интереси го изискват ....
19
1
 
31
 
! Отговори
! преди 9 години
До скоро бях за ЕС, но да хранят украйна и да ни карат ние да си храним ленивите и мързеливи ***.... и да не ги интересуват Българите как живеят и какви проблеми имат а да мислят за малцинствата ни .... може би трябва да се преориентираме и да ги изнудваме за каквото можем, като гърците!
18
1
 
46
 
! Отговори
Чиборатор преди 9 години
Вчера Русия смаза САЩ с 6:1 на световното по хокей ... САЩ, НАТО и ЕС не признават този резултат и ще наложат нови икономически санкции на Русия във връзка с имперските амбиции на отбора им по хокей !!!
17
0
 
13
 
! Отговори
ОСТАП БЕНДЕР преди 9 години
Утром деньги, вечером стулья
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В СИВ имахме промишлени отрасли и селско стопанство,после всичко се разпадна заради лакомията на другарите и убийствената конкуренция на Запада.Русия е непричом.
15
29
 
5
 
! Отговори
Братска русия преди 9 години
До е баш си е така!!!--11;След пещерния комунизъм ,наложен ни от Русия няма оправия поне 100 г.
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как се оправя държава,която е със споделен суверенитет с други мощни корпоративни държави,които ни командват във всеки детайл? Корпоративните западни банки не спазват анонимността на влоговете на руски бизнесмени,което е абсурдно за независими банки,норми не се спазват вече.
13
21
 
2
 
! Отговори
Руски освободител преди 9 години
До чисто и просто лъжат--7 ;А на руските фашяги може ли да се вярва? Нали те нарушиха споразуменията подписани с Уктайна.Защо русия не спазва поетите ангажименти.
12
1
 
26
 
! Отговори
wasko преди 9 години
До демократичен терорРазбира се. Фашистите сами си организираха убийствата за да ескалират напрежението и да направят преврата. Това вече го знае всяко хлапе, което не гледа американската пропаганда лееща се по всички медии. Ама кога хората в България ще се събудят от хипнозата на медиите, че да си оправим държавата ?
11
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лошото е,че Русия не може да контролира олигарсите си.Запорирани са сметките само на тези,които не сътрудничат със Запада,другите най-вероятно ще се продадат.Според мен Путин не командва никого освен войските,иначе отдавна газа щеше да е спрян.Рублата е в спад от месеци.
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Барозу хич да не разчита на споразумение. Това което иска от него сега Владимир Владимирович е не разчети, а да си размърда тлъстия *** и ЕС да намери няколко милиарда да даде на Украйна да си плати дълговете на Русия. Без парите от 1 юни Русия спира кранчето за Украйна, украинците почват да крадат от транзитния газ за ЕС и започва газова криза в ЕС. Но има спасение - нашите брадъри от Шеврон идват в България и започват да копат и да произвеждат шистов газ и снабвяват Европа - оле!
9
1
 
10
 
! Отговори
ГОГА преди 9 години
ТОЯ КИДЕРАС ЯИЦЕНЮК!ЗАСЛУЖАВА ГОЛЯМ БОИ ОТЗАД
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A Krim podaruk li e?
7
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е членка на ЕС и плаща по-скъп газ от Украйна, но не получава газови помощи от ЕС.
6
31
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
От всичките санкции срещу русия най-много печелим ние българите. Защото САЩ и ЕС забраняват на руските сатрапи да стъпват на тяхна територия и вече *** като лавров няма да могат да идват у нас да дават инструкции на бсп/дпс/атака.
5
1
 
33
 
! Отговори
чисто и просто лъжат преди 9 години
На пронатовската фашистка хунта в Киев не може да се вярва. Те подписаха досега много договори за примирие, и не изпълниха нито един от тях! Обещаха какво ли не, и не изпълниха нито едно обещание! Заедно със създателите на фашистка Украйна - ЕС, Нато и Сащ, те, чисто и просто лъжат!
4
2
 
31
 
! Отговори
с любезното съдейств преди 9 години
Статията е написана с любезното съдействие на отдел "Лъжа и дезинформация" на Цру!
3
2
 
27
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
Европейският съюз и фашистка Украйна сключиха споразумение за подпомагане на възвръщането на фашизма в Европа. Планира се "Правый сектор" да плъзне от Киев към цяла Европа и да тероризира мирните граждани.
2
1
 
32
 
! Отговори
rumen221 преди 9 години
ХА-ХА-ХА Хънтър Байдън, син на американския вицепрезидент Джо Байдън, влезе в борда на директорите на най-голямата украинска частна газодобивна компанияБурисма Холдингс. съобщава УНИАН- Още ли има полу и пълни ***, които не разбират кой и защо подпали *** и избива украинският народ и леви и десниhttps://youtube/watch?v=Fs1BsfWMmpA&feature=youtu.be.
1
7
 
3
 
! Отговори
Нострадамус преди 9 години
Ще се разберат и ще има мир!