Половината от хората по света се боят от мъчения, ако ги арестуват

Амнести интернешънъл: Най-голям е страхът в Бразилия и Мексико
Обновена: 13 май 2014 08:31 | 13 май 2014 08:26, Анисия Иванова
7
Половината от хората по света се боят от мъчения, ако ги арестуват
Снимка БТА

Близо половината хора по света се страхуват, че ще станат жертва на мъчения, ако бъдат арестувани, според публикувано днес проучване на Амнести интернешънъл, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Най-голям е страхът от мъчения в Бразилия и Мексико, където съответно 80 процента и 64 процента от анкетираните казват, че няма да се чувстват в безопасност от изтезаване, ако попаднат в ареста. Най-малък е този страх в Австралия и Великобритания, съответно 16 и 15 процента, сочи проучването, обхванало 21
хиляди души в 21 страни.

Международната организация за защита на човешките права започна днес нова двугодишна кампания з прекратяване на мъченията. "Макар че правителства са забранили тази дехуманизираща практика със закон и са признали всеобщото отвращение от съществуването й, много от тях извършват мъчения или ги улесняват на практика", посочва Амнести в нов доклад.

Организацията изтъква, че през последните пет години е регистрирала инциденти, свързани с изтезания в 141 страни, сред които 79 от 155-те държави, подписали конвенцията на ООН срещу мъченията от декември 1984 година. В проучването на Амнести се забелязва и един тревожен феномен: 36 процента от анкетираните са заявили, че смятат мъченията за нещо понякога необходимо и приемливо, за да се получат информации с цел защита на населението, отбелязва Франс прес.

Мъченията "бяха превърнати в нещо почти нормално, станаха рутина", заяви генералният секретар на Амнести, Салил Шети на пресконференция в Лондон по случай началото на кампанията "Да спрем мъченията".

"От така наречената война срещу тероризма, използването на мъченията, особено в Съединените щати и в техните сфери на влияние беше напълно нормализирано", добави той, обяснявайки този феномен с "посегателства срещу националната сигурност".

Подкрепата за мъченията е с различна степен според страните, като в Китай или Индия има 74 процента привърженици, а в Гърция и Аржентина - съответно 12 и 15 процента, според проучването на Амнести.

Във Великобритания, където страхът от мъчения е най-слаб от  всички страни, 29 процента от анкетираните подкрепят използването на изтезания. Според Кейт Алън, директорка на  Амнести за Великобритания, тази подкрепа е свързана с популярността на шпионски телевизионни сериали като "24 часа"  /24 Hours/ или "Родина" /Homeland/, които съдържат много насилие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Palni gluposti! Da be mirno stoialo ne bi chudo vidialo!
5
1
 
1
 
! Отговори
Владолф Путлер преди 9 години
Добре, че не са правили проучването при мен и "смирените" ми поданици, че си е таковало таковата..
4
0
 
0
 
! Отговори
Pepo traversata преди 9 години
A 95% ги страх че ще ги изнасилят в затвора. Дреме ми за мъчения.
3
0
 
1
 
! Отговори
от 2 до 1 преди 9 години
.....Ако се деляхме на нации би трябвало да обсъждаме само политическите затворници.
2
1
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Да политизираш темата на Запад-Изток и да определяш затворите според това къде се намират е гнусно.Не че подкрепям американците,но нима в ГУАНТАНАМО има повече насилвани хора отколкото в затвор в Китай или северна Корея.Съгласен съм по темата с "Амнести интернешънъл".Такива неща трябва да се спрат В ЦЕЛИЯТ СВЯТ.Тук не става въпрос за разделение-ние сме такива,ония са други.Става на въпрос да се защитят хората, а не да се делим на нации.Ако се деляхме на нации би трябвало да обсъждаме
1
2
 
7
 
! Отговори
(*(* преди 9 години
ГУАНТАНАМО................и повече примери НЕ са нужни