Стотици китайци избягали от Виетнам в Камбоджа

При антикитайски протести във Виетнам са убити 20 души
15 май 2014 12:22, Елка Василева
7
Стотици китайци избягали от Виетнам в Камбоджа
Снимка: Reuters

Стотици китайци са избягали в Камбоджа от антикитайските бунтове във Виетнам, в които според информациите са убити 20 души, предаде Ройтерс.

Вчера над 600 китайци, живеещи във Виетнам, са прекосили пропускателния пункт Бавет и са влезли в Камбоджа, съобщи говорителят на камбоджанската национална полиция Кирт Чантарит.

Хората са отседнали в хотели и хостели в Пном Пен. Около 100 души са останали в град Бавет, добави полицейският представител.

След като нещата във Виетнам се успокоят, китайците може да се върнат там или да отидат на друго място.

Бавет се намира на магистралата, свързваща виетнамския търговски център Хошимин с Пном Пен, пише БТА.

Китай изрази сериозно безпокойство от антикитайските протести, прераснали в насилие, в съседен Виетнам и призова да бъдат наказани нарушителите на закона и да се компенсират близките на жертвите, предаде Ройтерс.

Вълненията са израз на най-тежката криза в отношенията между Пекин и Ханой от 1979 г., когато двете страни водиха кратка погранична война.

Говорителка на китайското министерство на външните работи обвини виетнамското правителство в съучастие с участниците в размириците, предаде Франс прес.

Насилието беше насочено срещу заводи и офиси на китайски компании във Виетнам, припомня агенцията.

Говорителката на външното ведомство Хуа Чунин обвини виетнамското правителство в снизходителност към извършителите на насилие и дори в съучастие с част от местните антикитайски сили.

Виетнамският премиер Нгуен Тан Зунг нареди на регионалните власти да вземат всички необходими мерки, за да предотвратят масовите антикитайски погроми, предаде ИТАР-ТАСС.

Преди два дни около 13 хиляди души, работещи в индустриален парк във Виетнам, протестираха срещу решението на Пекин да разположи петролна платформа в район на Южнокитайско море, за който претендира Ханой.

Протестът започна в Първи виетнамско-сингапурски индустриален парк (ВСИП-1) в южната провинция Бинх Дуон и бяха последвани от аналогични демонстрации във Втория виетнамско-сингапурски парк ВСИП-2 с най-малко 3000 участници.

През уикенда из цял Виетнам имаше демонстрации срещу намеренията на Китай да започне сондажи за петрол в акваторията на архипелага Парасел.

Ханой твърди, че платформата е в икономическата зона на Виетнам, докато Пекин настоява, че тя разположена в "суверенна територия" на Китай край спорните Параселски острови, наричани на китайски Сиша. Към архипелага има претенции и Тайван, припомня ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
HK преди 9 години
До Диен Биен ФуА да бе, смачкаха ги. Затова Виетнам беше под обсада до 90-те и си остана недоразвита държава.
4
1
 
5
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
Моите уважения към Китай, но... да обявиш всичките си съседи за врагове ЕДНОВРЕМЕННО е най-глупавата позиция от всички възможни. Ако искаш да победиш, обявявай публично враговете си един по един. Китай няма никакъв шанс в дългосрочен план...
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китай достигна своя пик,дами!Сега вече те са USA !!Чакайте много изненади..
2
0
 
9
 
! Отговори
Диен Биен Фу преди 9 години
Спомням си 79та виетнамците как смачкаха великата китайска червена армия - като дървеници върху талпа
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи, отново спор за петрол, както неведнъж досега, къде ли не по света.Ако наистина вече се знае как може да бъде произведен алтернативен продукт, който е хем екологичен, хем евтин, кога най-после ще разсекретят това? Май че този случай е аналогичен с откритията на лекарства и ваксини срещу рак - изглежда, че ги има, но някой печели много от продажбата на поддържащи лекарства на болните.