Как се живее с по-малко от 3300 евро на месец?

Наемите и осигуровките в Швейцария натежавали в бюджета на хората
Обновена: 18 май 2014 20:06 | 18 май 2014 14:25, Веселина Йорданова
94
Как се живее с по-малко от 3300 евро на месец?
Снимка: архив, Ройтерс

Минимална брутна заплата от 4000 швейцарски франка (3300 евро) на месец - това е недостижима мечта за повечето европейци, но необходимост според швейцарската левица, която се надява да я наложи с референдум, като твърди, че под този праг животът в Швейцария е труден.

"В Женева съм от година, винаги съм работила в луксозни хотели и брутната ми заплата никога не е надхвърляла 3400 швейцарски франка (2800 чисти). Лишавам се от много неща, не се храня както трябва", обяснява Алсина Естевеш ди Алмейда, 52-годишна разведена португалка, която живее сама в едностайно жилище в предградие на Женева срещу 1200 франка (с режийни).

Още по темата
Освен наема, тя трябва да плаща още 400 франка здравна застраховка (с депозит от 1500 франка), данъци, телефон, карта за автобус (70 франка) и т.н.

"Живях 10 години в Женева, докато навърша 18 години, и винаги съм работила в хотелиерството: заплатите по онова време не бяха толкова високи, но животът беше по-евтин", спомня си тя.

Подобно на Алсина, в Швейцария един работещ от всеки десет (или над 300 000 души) печели по-малко от 4000 франка бруто на месец. Осигурителните вноски в Швейцария възлизат на около 15 на сто, според синдикатите.

Инициативата на синдикатите, изискваща минимална брутна заплата от 22 франка (18 евро) на час, което отговаря на месечна заплата от 4000 франка за 42 часа работна седмица (100 процента), срещна твърда съпротива от десницата, парламента и правителството, които виждат в нея заплаха за заетостта.

Противниците й, които вероятно ще спечелят вота според сондажите, освен това изтъкват различната цена на живота в различните части на страната и че съществуват колективни трудови договори в професионалните браншове, позволяващи да се установи диференцирана минимална заплата.

Според синдикатите този аргумент е фалшив. "Колективните трудови договори покриват плюс-минус 50 на сто от работещите", казва синдикалистът Умберто Бандиера. Следователно чашата остава само наполовина пълна, оплакват се синдикатите, според които твърде много сектори избягват колективните трудови договори, като търговията на дребно, продажбата на облекло, колцентровете, ресторантьорството и хотелиерството. При това в тези сектори са заети много жени, които страдат от липсата на минимална заплата, констатира професор Франсоаз Месан-Лоран, преподавателка по социология на труда в университета в Лозана.

Такъв е случаят на "Ема", 30-годишна италианка, която предпочита да остане анонимна. Тя е работила три години като помощник-администратор за фирма подизпълнител в часовникарския бизнес в Женева за 3600 франка брутна заплата. Само защото живеела с приятеля си можела да плаща наема от 2600 франка и детската градина на дъщеря си.

Всички са единодушни, че наемите натежават прекалено на бюджета. В Женева например, за тристаен апартамент (две спални и хол), средният наем е достигал близо 1500 франка в края на 2013 г. според официалната статистика. Следват твърде високите в Швейцария социални осигуровки, сметките за комунални услуги, транспорт, храна. И изведнъж малките удоволствия, като билет за кино (19 франка за възрастен или 14 франка за дете), се оказват достъпни не за всеки.

"Когато отивам да пазарувам от супермаркета, не харча повече от 100 франка на седмица", обяснява "Ема". За "Марио", 25-годишен италианец, също пожелал анонимност, бъдещето е мрачно: той е работил три години като пилот на бизнес-самолет за фирма, базирана в Женева, за 2000 швейцарски франка бруто. "Живеех в околностите на Женева, на 10 минути от летището, заедно с двама колеги, с които плащахме наем по 700 франка на човек месечно. В края на месеца не ми оставаше почти нищо". Невъзможно да се спестява и да се правят планове.

Въпреки това всички смятат, че не е необходимо да търсят помощ в обществените кухни за бедни и признават, че е по-добре човек да работи за заплата под 4000 франка, отколкото да е безработен.

Хулиана Мион, камериерка в луксозен женевски хотел, иска да вярва, че нещата малко по малко ще се оправят. Тази 31-годишна венецуелка е в Женева от 2 години, живее със съпруга си, който следва, и сестра си при родителите им. Заплатата й: 3400 франка бруто (3000 нето).

"Не мога да отида на кино, нито да пътувам. Ходим да пазаруваме във Франция, защото месото там е по-евтино. Но не гладуваме и намираме начин да излезем навън - ходим на езерото, на пикник", разказва тя, като се усмихва.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
19
 
! Отговори
Нашенци в Базел преди 9 години
Тука има едни наши "швейцарци" които са влезли в местния комунизъм. Родни роми пеят псалми поред в няколко църкви срещу 50 франка и топла храна. Това прави по 1000 франка на месец на глава (те са по 7-8 глави обикновено). Живеят в църковни приюти, които впрочем са доста по-луксозни от нашенски хотел 3*, а през деня събират кучешки *** по парковете за което общината плаща по 75 франка на ден. Ако не правят белии полицията не ги закача, а църквите плащат и за лечение и лекарства ако им се наложи
63
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човешката алност и лакомия нямат граници. В България къщите пустеят по селата.
62
6
 
8
 
! Отговори
До ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
Момче, стига лъга хората..Защо не дадеш пример, че здравната застраховка е над 120 евро, а в България 14 лв. И един съвет за всички, не превръщайте при сравнение еврата в левове-става дума за друг стандарт. 300 евро-посмъртно няма да оцелееш в Де, лекарите отказват да те лекуват ако не си осигурен. Няма връзка с отношението към хората, това са закони, но тези, които получават тези помощи, доработват допълнително, за да свържат двата края. Отписани са като хора. Това ли е успех, паразите?
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живея в Жекс -градче на 10 км от Швейцарската граница.В събота района е кошер.От Женева и близките на Женева райони буквално са превзели Ферней,Оренекс Сежни и Жекс.Всички КарфуриЛ,Клерк Лидл са така препълниени с швейцарци че не можеш да се разминеш.Наемите в тези бих казал квартали са най-високите във Франция.Тук отдавна зрее идеята да се обособи отделен регион Grand-geneve .org.Тогава и 5000 евро няма да стигат.Въпреки това си заслужава да живееш и работиш в Женева стига да си правиш сметк
60
3
 
39
 
! Отговори
Заблуден българин преди 9 години
Пък аз си мислех, че сме зле ... а то швейцарците направо да ги оплачеш живи. Извинявайте ... че сълзите ми потекоха ...
59
0
 
31
 
! Отговори
Загрижен българин преди 9 години
Мъкааааа ... от утре започвам да събирам помощи за горките швейцарци.
58
3
 
20
 
! Отговори
Гошката Рошката преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯПродължение от 63"Ей това ви е най-големият проблем - печално въздъхнал руснакът. - Идвате с ножове на престрелка."Разкопчал якето и извадил автомат Калашников.
57
0
 
30
 
! Отговори
Ужасно преди 9 години
Внимавайте да не го закъсаме като швейцарците!
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кикидай му адреса на тоя работодател дето машините работели ,работниците само гледали ,а тий не съкращавал никой ,дори и заплатата увеличавал !!! Дай му адреса та и ние да кандидатстваме за работа !
55
2
 
10
 
! Отговори
Гошката Рошката преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯОтива руснак на дискотека в Германия, облечен в бухнало яке с надпис: "ТУРЦИТЕ ИМАТ 3 ПРОБЛЕМА"Още на входа го спира едно турче и му виква люто: "Какво е това на якето ти, бе?""Ей ви първият проблем" - отговорил руснакът. - "Правите кавга за няма нищо."Но около турчето бързо се събрала цяла тайфа яки турци."Ей ви вторият проблем - рекъл руснакът. - Събирате се 10 души за работа, дето може да я свърши сам човек.Турците извадили ножове."А това ви е най-големият проблемСледва
54
0
 
13
 
! Отговори
кики преди 9 години
Всички бяха в еуфория, радостни доволни и т.н.т Миналия месец пак почнаха някои да мрънкат. С 1200 лева кое по напред.... Тоя колко пари изкарва защо не вдигне още заплатите........... Заплатите в града още не надминават 500 лева......
53
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой с образование и опит в Швейцария и почти никъде не изкарва 200 Евро обаче, нито 3000 Евро в техния случай, а много много повече. Никой лекар, икономист или инженер, юрист, журналист или в администрацията не работи за толкова никъде.Един офис асистент, преводач, учител, какъвто искате.По принцип навсякъде сервитьори, продавачи, камериерки, шофьори, общи работници получават по-малко, а не обратното.
52
11
 
27
 
! Отговори
кики преди 9 години
Проблема на българина е че е мързелив, лаком и алчен и вечно недоволен и мрънка.Работя в малък град в прилична фирма с 25 работници. Шефа даваше по 800 лева заплата. Преди три години тегли кредит и с европрограма купи нови машини и автоматизира процесите. Не съкрати никой и повечето от нас само наблюдаваха машините. Супер работа. Всички мрънкаха с 800 лева кое по напред, въпреки че в града рядко дават повече от 500 лева. Миналата година изплати кредита и вдигна заплатите с 50% на 1200 лева!
51
9
 
7
 
! Отговори
Гошката Рошката преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ"...НЕ ТИ СТИГА ,ДЪРЖАВАТА ПАК ПОМАГА! ТАКА Е НЕ САМО В МОЯТА ГЕРМАНИЯ ,А В ЦЕЛИЯ ЗАПАД ! АКО НЕ ВИ ХАРЕСВА ХОДЕТЕ русия !"Ние къде ще ходим, драги ми гурбетчийо, си е наша лична работа. А що се отнася до Русия, внимавай, когато си плакнеш устата с нея. Нищо чудно Русия да тръгне към "твоята" Германия, пък и към целия Запад. Те руснаците са малко особен народ и ходят в чужбина с танкове.Специално за теб е вицът в следващия ми пост.
50
2
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 9 години
Невежество ! Сомалийците гледали на нас както ние на Швейцария ....я си забий метлата в *** и отлитай ......България е с много близък стандарт с Габон бе......заинтересувай се колко държави от Африка имат над 200 $ заплата на месец ....
49
3
 
11
 
! Отговори
Момче македонче преди 9 години
До Анонимен 15"Между другото, храната в Швейцария струва колкото тука..."Ама точно колкото тук. Например:Един дървен домат - около един лев в български пари. Малко по-качествени домати - два пъти по-скъпи. Истински домати като българските изобщо няма, те и в самата България станаха кът.
48
0
 
4
 
! Отговори
ble преди 9 години
nad 90% ot ikonomikata im e ot malki i sredni firmi ? vseki gleda sam da si e shef - i zasto li? koga, kak, kolko, s kogo, kade iz planetata Zemya da raboti si izbira sam.stoki i uslugi sa s ot 2.5%DDS do 8%DDS ? 30 evro e godishnata vinetka za magistrali - godna e 13 meseca - 12 kalendarni + yanuari ot sledvastata godina. danacite se plastat s edna godina NAZAD. i zasto li?a v BG e 20%DDS na vsyaka hapka, glatka hrana, voda, tok, benzin, gas, obuvki, drehi...vinetkata za du........?!
47
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори да не сме като Швейцария мисля, че можем да постигнем подобен стандарт ако си изберем управници които не са комунисти. Единствената алтернатива е Герб.
46
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Братя, налягайте си парцалите, че да не станем гладни като швейцарците. :))
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЯзеДа ви се обясни, че навсякъде е скъпо, а не е висок стандарт на живот, както повечето си представят скъпотията. Висок стандарт е голяма заплата и евтини стоки и услуги.Навсякъде по света, обикновен бачкатор ли си - броиш стотинките и чакаш следваща заплата.