Как се живее с по-малко от 3300 евро на месец?

Наемите и осигуровките в Швейцария натежавали в бюджета на хората
Обновена: 18 май 2014 20:06 | 18 май 2014 14:25, Веселина Йорданова
94
Как се живее с по-малко от 3300 евро на месец?
Снимка: архив, Ройтерс

Минимална брутна заплата от 4000 швейцарски франка (3300 евро) на месец - това е недостижима мечта за повечето европейци, но необходимост според швейцарската левица, която се надява да я наложи с референдум, като твърди, че под този праг животът в Швейцария е труден.

"В Женева съм от година, винаги съм работила в луксозни хотели и брутната ми заплата никога не е надхвърляла 3400 швейцарски франка (2800 чисти). Лишавам се от много неща, не се храня както трябва", обяснява Алсина Естевеш ди Алмейда, 52-годишна разведена португалка, която живее сама в едностайно жилище в предградие на Женева срещу 1200 франка (с режийни).

Още по темата
Освен наема, тя трябва да плаща още 400 франка здравна застраховка (с депозит от 1500 франка), данъци, телефон, карта за автобус (70 франка) и т.н.

"Живях 10 години в Женева, докато навърша 18 години, и винаги съм работила в хотелиерството: заплатите по онова време не бяха толкова високи, но животът беше по-евтин", спомня си тя.

Подобно на Алсина, в Швейцария един работещ от всеки десет (или над 300 000 души) печели по-малко от 4000 франка бруто на месец. Осигурителните вноски в Швейцария възлизат на около 15 на сто, според синдикатите.

Инициативата на синдикатите, изискваща минимална брутна заплата от 22 франка (18 евро) на час, което отговаря на месечна заплата от 4000 франка за 42 часа работна седмица (100 процента), срещна твърда съпротива от десницата, парламента и правителството, които виждат в нея заплаха за заетостта.

Противниците й, които вероятно ще спечелят вота според сондажите, освен това изтъкват различната цена на живота в различните части на страната и че съществуват колективни трудови договори в професионалните браншове, позволяващи да се установи диференцирана минимална заплата.

Според синдикатите този аргумент е фалшив. "Колективните трудови договори покриват плюс-минус 50 на сто от работещите", казва синдикалистът Умберто Бандиера. Следователно чашата остава само наполовина пълна, оплакват се синдикатите, според които твърде много сектори избягват колективните трудови договори, като търговията на дребно, продажбата на облекло, колцентровете, ресторантьорството и хотелиерството. При това в тези сектори са заети много жени, които страдат от липсата на минимална заплата, констатира професор Франсоаз Месан-Лоран, преподавателка по социология на труда в университета в Лозана.

Такъв е случаят на "Ема", 30-годишна италианка, която предпочита да остане анонимна. Тя е работила три години като помощник-администратор за фирма подизпълнител в часовникарския бизнес в Женева за 3600 франка брутна заплата. Само защото живеела с приятеля си можела да плаща наема от 2600 франка и детската градина на дъщеря си.

Всички са единодушни, че наемите натежават прекалено на бюджета. В Женева например, за тристаен апартамент (две спални и хол), средният наем е достигал близо 1500 франка в края на 2013 г. според официалната статистика. Следват твърде високите в Швейцария социални осигуровки, сметките за комунални услуги, транспорт, храна. И изведнъж малките удоволствия, като билет за кино (19 франка за възрастен или 14 франка за дете), се оказват достъпни не за всеки.

"Когато отивам да пазарувам от супермаркета, не харча повече от 100 франка на седмица", обяснява "Ема". За "Марио", 25-годишен италианец, също пожелал анонимност, бъдещето е мрачно: той е работил три години като пилот на бизнес-самолет за фирма, базирана в Женева, за 2000 швейцарски франка бруто. "Живеех в околностите на Женева, на 10 минути от летището, заедно с двама колеги, с които плащахме наем по 700 франка на човек месечно. В края на месеца не ми оставаше почти нищо". Невъзможно да се спестява и да се правят планове.

Въпреки това всички смятат, че не е необходимо да търсят помощ в обществените кухни за бедни и признават, че е по-добре човек да работи за заплата под 4000 франка, отколкото да е безработен.

Хулиана Мион, камериерка в луксозен женевски хотел, иска да вярва, че нещата малко по малко ще се оправят. Тази 31-годишна венецуелка е в Женева от 2 години, живее със съпруга си, който следва, и сестра си при родителите им. Заплатата й: 3400 франка бруто (3000 нето).

"Не мога да отида на кино, нито да пътувам. Ходим да пазаруваме във Франция, защото месото там е по-евтино. Но не гладуваме и намираме начин да излезем навън - ходим на езерото, на пикник", разказва тя, като се усмихва.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
9
 
! Отговори
До 16 преди 9 години
Това може да го твърди само човек, който не е бил там... същите неща твърдят и половин България, че в Европа нямало дупки по улиците хахахах. Не ми се влиза в полемики да ти разписвам,кое колко струва и в кои магазини има намалени стоки след определин час,само ще ти кажа,че дори при промоциите на най-евтините и стоките за изхвърляне цените им пак са поне с една трета отгоре, а за ресторанти заведения,цигари и алкохол да не говорим. Напиши в гоогъл Cost of Living in Switzerland и ще видиш цените
23
3
 
25
 
! Отговори
дебел депутат преди 9 години
тука в България доходите са грандиозно високи-150 лв пенсия и 340 лв заплата е добър доход за мизерниците които не са избягали в белите страни.Гърч,ниски доходи,високи цени това трябва да е логото на българия пред ЕС.
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 21 Те хляб там почти не ядат ! Но месото е доста по-евтино от тук ! Пак казвам не може да има разлики над 5-10 % в цените в Европа поради свободното необлагаемо движение на стоки и услуги в ЕС !
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
oooooooooooooooooooo ne me interesuva kak jiveat tam breeeee....ne ni zanimavaite s gluposti i prostotiiii....a tova 4e tyk mizerstvame i nqkoi hora ne sa vijdali meso ot meseci nasam ..za tova ne se piji...ve4e ne se izradja i tozi narod 6te poludqva...aaaaaaaa za6to ne pitate kolko deputatski sin4eta i da6teri u4at tam..za tova pijete a ne za gluposti
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 16Hlqba tam e nad 3 leva be nedei znai mnogo
19
13
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
НА БЕЗРАБОТЕН, ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА НАЕМА ,В ТОВА ЧИСЛО И ПРЕДВИДЕНИ ПАРИ ЗА НЕБЕНКОСТЕН И ХАЙЦУНГ- ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ КАТО ТОК И ОТОПЛЕНИЕ ,ДЪРЖАВАТА Е ПРЕЦЕНИЛА ЧЕ КАТО ТИ Е ПЛАТЕНА КВАРТИРАТА И РЕЖИЙНИТЕ ЗА ХРАНА НА 1 ПЪЛНОЛЕТЕН ГРАЖДАНИН СА НЕОБХОДИМИ МИНИМУМ 350 ЕВРО! НОРМАЛНО Е ПОНЕЖЕ КАКТО ВЕЧЕ ЗНАЕТЕ ТУК ХРАНАТА Е ПО-ЕВТИНА ОТ В БЪЛГАРИЯ !АКО РАБОТИШ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА И НЕ ТИ СТИГА ,ДЪРЖАВАТА ПАК ПОМАГА! ТАКА Е НЕ САМО В МОЯТА ГЕРМАНИЯ ,А В ЦЕЛИЯ ЗАПАД ! АКО НЕ ВИ ХАРЕСВА ХОДЕТЕ русия !
18
4
 
25
 
! Отговори
noob преди 9 години
Направо да ги ожали човек. Взимат 3000 евро на месец, плащали наем 1000 евро, дават по 100 евро на седмица за храна и не им стигат парите. Да дойдат тук тогава 500 лв. заплата, 300 лв. наем, 50лв. карта за градския...
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никъде не е лесно, включително и в Швейцария!
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Швейцарците са умни и няма да гласуват такава минимална работна заплата, защото ще си съсипят икономиката. Не е лошо, че най-бедните живеят трудно, защото това е стимул за хората да работят повече!
15
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 10Кое му е по -скъпото на живота ? Цените в магазините , тока ,водата , телефоните и т.н. са почти еднакви нали знаеш ,че има свободно движение на стоки и услуги ? Само ,че заплатите са 1 000 (хиляда) % по-високи ! Помъчи се да осъзнаеш цифрите !
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Между другото, храната в Швейцария струва колкота тука (а много работи са по-евтини, като перилни препарати и т.н.).Ама това е разликата политиците да работят, вместо да крадът и паразитират върху народа.
13
3
 
16
 
! Отговори
меня преди 9 години
3300 евро на месец интересно значи ние сме герой на несправедливстта
12
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Швейцария хората живеят с НУЛА евро на месец... защото паричната им едница е швейцарският франк.Другият път напишете с колко китайски юана живеят пенсионерите в България, по същата логика.
11
4
 
12
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Ами и това го има когато си емигрант и искаш да плащаш всички данъци и да си изряден, с такава сума в Женева си като със 700 лева в София. Ако забеляза в статия дават за пример хора, които не емигранти и основният им проблем идва от това, че нямат собствено жилище и плащат наеми. Имаче е пълно с българки в "масажните салони", които работят нелегално и само консумират социални, живеят по 10-на в един апартамент на смени и накрая на месеца като теглят чертата чисто джоб пара стигат и до 7хил евра
10
4
 
4
 
! Отговори
ne4o преди 9 години
eeee aman ot plateni statiii...imam poznati koito rabotqt tam s ediniq se 4uvame 4at pat...i mi razpravq 4e e mnogo dovolen i nikoga nqma da se pribere tuk...s drygite ne sam se 4uval ama znam 4e sa o6te tam
9
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Там живота е по-скъп от България бе ко мрънкате ще кажеш че от вас ще ги вземат парите.
8
9
 
10
 
! Отговори
аууу преди 9 години
Колко лошо се живеело в Швейцария,а ние само мрънкаме!
7
3
 
34
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
С ДВЕ ДУМИ : Народе , вижте швейцарците са по зле от нас , за това си мълчете не искайте по високи доходи и не протестирайте ....много добре сте си на 340 лв ...ОК ? тихо само :)
6
5
 
20
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
ЕХААА ХВАЛА на пресата :) Добре че са всички медии за да разберем най - сетне че швейцарците са много по бедни и зле от нас :) по тази логика ние сме едни от водещите страни в ЕВРОПА братя Българи :) .....от тази статия съдете и си правете добре сметка да вярвате ли на купените медии дето пълнят главата на народа с глупости .....както докато всички е*ават мамата на държавата медиите тръбят че Сидеров пръднал ...манипулацияяяяяяяяяяяяяяяя
5
7
 
35
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
ТАЯ Е НЯКАКВА ПЛАТЕНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА *** ! ХОРАТА НА ЗАПАД СЪС СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ЖИВЕЯТ НОРМАЛНО , А ТАЯ ТВЪРДИ ЧЕ РАБОТИ И СЕ ЛИШАВА ОТ ХРАНА ?!