В Швейцария гласуват за покупка на самолети

Референдумът е и за въвеждане на рекордна минимална заплата
Обновена: 18 май 2014 11:20 | 18 май 2014 11:19, Веселина Йорданова
53
В Швейцария гласуват за покупка на самолети
Снимка: архив, Ройтерс

За пореден път днес швейцарците са призовани да гласуват по няколко въпроса, сред които дали приемат минимална заплата от 22 швейцарски франка на час (18 евро) и покупката на 22 бойни самолета, предаде Франс прес.

Швейцарските избиратели, свикнали с редовните допитвания - референдуми и народни инициативи, които съставят основата на швейцарската демокрация, в по-голямата си част вече са гласували по пощата или интернет - 93 процента от гласоподавателите в Женева например, но въпреки това изборните секции ще отворят врати между 10,00 и 12,00 часа местно време (8,00 и 10,00 по Гринуич).

Основен застъпник за покупката на многоцелеви изтребители "Грипен-E" (Gripen-E) е федералният департамент (министерството) на отбраната, пояснява ИТАР-ТАСС. Според плановете му 22 машини, производство на шведската компания "Сааб" (Saab) на стойност 3,1 млрд. франка (3,5 млрд. долара), трябва да заменят остарелите американски Ф-5 "Тайгър" (F-5 Tiger), купенни преди 36 години. В строя ще останат още 32 самолета Ф/А -18 "Хорнет" (F/A-18 Hornet), към които по план от 2017 година трябва да се присъединят самолетите "Грипен-Е", които сега са на етап разработка.

Според последните сондажи избирателите масово ще отхвърлят другата идея, поставена на референдум днес (те се организират в Швейцария три пъти в годината) - въвеждането на минимален размер на заплащане на труда. Обединението на швейцарските профсъюзи предложи законодателно да се гарантира почасово заплащане на труда на територията на страната не по-малко от 22 швейцарски франка, което означава месечна заплата на равнище 4000 франка (3300 евро) бруто за 42 часа седмично (100 процента пълна работна седмица) или около две трети от средната заплата на швейцарците.

По мнение на профсъюзите това ще защити хората, заети на нископлатени работни места, каквито в Швейцария са около 9 процента от работещето население или около 330 000 души, предаде ИТАР-ТАСС. В страната минимални заплати получава хотелският персонал, продавачите в магазините за облекло и обувки.

"Хората на пълна заетост имат право да живеят благодарение на работата си, недопустимо е такъв човек да получава подкрепа от държавата, за да се издържа, заяви председателят на синдикалното обединение Паул Рехщайнер. Противници на идеята са професионални организации, частният и дребният бизнес, осигуряващ две трети от работните места в Швейцария.

Днес швейцарците трябва да се произнесат и по проект, изискващ всяко лице, осъдено за сексуално престъпление срещу дете или непълнолетен, да бъде лишено от право на професионална дейност, която улеснява контакта с непълнолетни. Според сондажите тази инициатива ще бъде приета, макар че правителството се противопостави с мотива, че планът ще криминализира любовта на подрастващите.

Например прилагането на буквата на плана би имало за резултат да се забрани доживотно на младеж на 20 години да работи като треньор на младежки отбор, с мотива, че е имал любовна връзка с момиче, почти навършило 16 години.

Друг въпрос касае засилване на ролята на семейните лекари в системата на общото здравоопазване.

Спред статистиката на Федералната канцелария на Швейцария, от края на Великата френска революция през 1799 година от 1645 общонационални плебисцити, организирани в света, почти всеки трети ( 591) е бил в Швейцария, отбелязва ИТАР-ТАСС.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Швейцарияреферендум
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Ей преди 9 години
Аве ей, пиши на кирилица ве, *** неграмотен. Или ако нямаш, недей писа въобще - никой не ти е длъжен да ти чете простотиите на маймуница...
38
0
 
1
 
! Отговори
do k.15 преди 9 години
ot edin star tejak eftin brakuvan ili izleznal ot upotreba tank znaete li kolko djobni nojcheta Viktorin**** mogat da badat proizvedeni, ami kolko chasovnici SWI****, ami kolko metra mantinela, ogradi, reshetki, metalni vrati , kapatsi, grilove, kopcheta za saka, toki za kolani....a i za ukrasa ili dekor ponyakoga e dobre? stava i za izlojba na nyakoi bair, fabrika, garaj, alpiiska ferma, za museen exponat na lubitel, hobby na deteto...vazmojnostite za utilizirane i v mir sa bezbroini?! :-)))
37
0
 
2
 
! Отговори
do K.24 преди 9 години
imat lichno zakonno orajie u doma si - sobstven ili pod naem jiliste. (sled otbivane na voennata si slujba (majete ili i jenite) ot 3 meseca orajieto si ostava tyahno da si pasyat jivota i doma, Rodinata si v sluchai na nujda! imat v vsyako selo strelbiste za periodichni uprajnenia v strelba, da ne zabravyat kakvo sa nauchili po vreme na 3 mesechnata si voenna slujba, kakto i opresnitelni novi voenni znania poluchavat ot vreme na vreme!) :-))))) za krajbi ot domovete im ( kakto v BG) ne znam
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ще ги стигнем?Нас защо никой не ни пита искаме ли в ЕС и НАТО, искаме ли депутатите да са с по-високи заплати, искаме ли F16...
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Швейцарците много здраво работят,10-12 часов работен ден е нещо обикновено!Те са силно независими,и пет пари не дават кой какво ще каже за тях!Когато забраниха нови джамии,еврогейците опищяха света,а те просто не им обърнаха внимание!
34
4
 
7
 
! Отговори
Sdcdz преди 9 години
22 CHF на час ама и разходите са огромни. Жилище за по малко от 1800 CHF късмет да се намери. Кафе да излезеш да пием 5-6 CHF. Тези 4000 CHF минимална заплата за шв. Не е висока сума.
33
1
 
13
 
! Отговори
Azz преди 9 години
До Анонимен: "18 евро на час минимална заплата... къде сме ние направо не ми се мисли!"- електронно гласуване;- гласуване по пощата;- 3 пъти в годината регулярни референдуми.Като постигнем горните 3, заплатите по естествен път ще станат 18 евро на час...докато сме негласуващи роби, позволяващи да ни управляват крадци и разбойници, които не се интересуват от мнението ни - до тогава ще се чудим: "Къде сме ние, направо не ни се мисли!" ...
32
0
 
8
 
! Отговори
Azz преди 9 години
3 пъти регулярни референдуми по важни за държавата въпроси, електронно гласуване, гласуване по пощата, отговорна гражданска позиция (отхвърляне на безумни минимални заплати)...кога ще го видим това и в България?
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
18 евро на час минимална заплата... къде сме ние направо не ми се мисли!
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИЗХВЪРЛЕТЕ ИБРИКА, в държава където няма *** и никой не иска да си проде гласа е нормално да се гласува по интернет! В България гласуването по интернет ще улесни купуването на гласове, като от една тъмна стаичка ще се пускат по 200-300 000 гласа от компютър без да виждаш дори как те лъжат!
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До @, това което има в повече швейцарците спрямо българите е разум и отговорност! 64% от избирателите например са срещу такава висока минимална заплата, защото това ще навреди на икономиката и се очаква да отхвърлят това предложение.Ако утре в България обаче някой предложи 1000 лева минимална работна заплата в България всички българи ще гласуват с за без да си дават сметка, че това ще предизвика 30-40% безработица в България.
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каква бедност, каква сиромашия...да ги оплачеш горките швейцарци!И на всичко отгоре ги питат!
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До единДа им имам проблемите на швейцарците.Голяма скука е при тях.Но да вземем да им изпратим съсела и сие за да им пооправи положението ,че много са я закъсали-------Съсела за няма и две години ги е оправил. Първо ще им създаде 250 000 работни места, след това ще им направи минималната 300 лв. Да гледаш кво е имиграция къ България тогава...
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз мисла, че предоставения ни текст е абсолютно неясен и даже пълно табу за нашичките пишман - политици. Пък и за редовите партийни симпатизанти.Представяте ли си 3 пъти в годината да ни питат нещо, което са решили дали го искаме ?Ъ ? Ами партизанските ромски отреди и други особени породи как ще ги питат, а те пък ще разберат ли какво ги питат и как пък ще отговорят ? Информирано ? Мъдро ?
25
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грешно е сметнато, при такава часова ставка заплатата става 13 000 евро, не 3300.
24
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами то миналата година същите профсъюзи предлагаха, всеки швейцарски гражданин навършил 16 години да получава пенсия от държавата 2000 евро за да не бъдел зависим от работодателите?! Пълни мързеливи ***.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВисоки заплати, свобода на словото. А някои швейцарски писатели търсят политическо убежище в Белорусия и Русия:---------щом и от швейцария в русия бягат, смятай в рашата кво е, там минималната ще е 20 ? на час :)
22
5
 
13
 
! Отговори
един преди 9 години
Да им имам проблемите на швейцарците.Голяма скука е при тях.Но да вземем да им изпратим съсела и сие за да им пооправи положението ,че много са я закъсали
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това го предлагат синдикатите и Левите партии!!!!!!!!!Това го уточнявам заради облъчените *** че в Швейцария ,намало комунисти!!!!!!Проблема е че в България НЯМА комунисти!!!!!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нема дананък печалбаВсички спокоино си декларират обороти и държавата си прибира ддсТака всички са доволни Матеряла -печалба Държавата -ддс