Китай ли е вече №1 по БВП?

Данните на Световната банка са впечатляващи
19 май 2014 20:17, Елка Василева
231
Китай ли е вече №1 по БВП?
Снимка: архив, Reuters

Има вероятност американската икономика вече да не е най-голямата в света. Нови данни на Световната банка предполагат, че по някое време през 2014 г. Китай ще изпревари САЩ по брутен вътрешен продукт (БВП) – производството на стоки и услуги, отбелязва икономистът Арвинд Субраманиан от института "Питърсън".

Знаехме, че този ден наближава, но ако цифрите на Световната банка са точни, той идва по-рано, отколкото много експерти прогнозираха, пише Робърт Дж. Самюълсън във "Вашингтон пост". Въз основа на тези данни (които отчитат състоянието до 2011 г.) съм на мнение, че БВП на Китай през 2014 г. ще достигне 16,8 трилиона долара спрямо 16,1 трилиона долара за САЩ. (Всички стойности са при твърд курс на долара от 2011 година - бел. авт.)

Това е историческо събитие, но непосредственото му значение е ограничено. То не прави китайците по-богати от американците, тъй като БВП на Китай е разпределен между много повече хора. В САЩ БВП на човек от населението - приблизителен измерител на жизнения стандарт - е около пет пъти по-голям, отколкото в Китай - около 50 000 долара на човек спрямо 10 000 долара. Освен това статутът на Китай като икономическа сила е утвърден, независимо дали неговият БВП надвишава американския или не. През 2012 г. Китай стана страната с най-голяма търговия в света, отбелязва глобалният институт "МакКинзи".

И все пак данните на Световната банка са впечатляващи. През 2011 г. икономиката на САЩ още беше по-голяма от китайската. За да получа актуална оценка за тази година, използвах данните за икономическия растеж на двете страни през 2012 г. и 2013 г. плюс прогноза за 2014 г. Тъй като икономиката на Китай нараства по-бързо от американската, китайският БВП през 2014 г. ще изпревари американския.

Тези изчисления отразяват широки тенденции, тъй като измерването на икономики на различен етап на развитие и с отделни валути е трудно. Използваната тук техника (наречена "паритет на покупателната способност") сравнява стойността на сходни продукти в различни страни с цел да се постигне обща изходна позиция. Огромните колебания във "вкусовете, културите, климата, ценовата структура и наличността на продуктите" обаче усложнява резултатите, отбелязва икономистът Тимъти Тейлър.

Някои икономисти използват обменните курсове, за да правят сравнения, но това също води до сериозно изкривяване на данните. Според изчисленията, направени въз основа на валутните курсове, китайската икономика продължава да е по-малка от американската.

Цифрите поставят дълбоки въпроси. Най-важният вероятно е свързан с естеството на глобалната геополитика. Американският и китайският мироглед рязко се различават.

Поуката, която си извлякоха американците от Голямата депресия и Втората световна война, е, че изолационизмът на САЩ през 20-те и 30-те години на миналия век е допринесъл и за двете.

Американската външна политика след Втората световна война наложи схващането, че за да бъде светът по-мирен и благоденстващ, е необходимо лидерството на САЩ. Според американското разбиране, ако страните приличат повече на САЩ - станат демократични и богати, световните конфликти ще изчезнат. Американската военна мощ от създаването на НАТО през 1949 г. до "войната с тероризма" има за цел да сведе до минимум заплахите за сигурността на това икономическо виждане.

За разлика от САЩ Китай не се опитва да прекрои света по собствен образ и подобие. Китай иска глобална система, която да подпомага неговия силен вътрешноикономически растеж, възприеман като ключов фактор за властта на комунистическата партия.

Външните пазари би трябвало да останат отворени, Китай би трябвало да има лесен достъп до петрола, зърнените култури и минералите, от които се нуждае икономиката му. "Пекин продължава да гледа на действията и политиката си повече през тясната перспектива на националните си интереси, отколкото от позицията на световен лидер", пише във в. "Уолстрийт джърнъл" икономистът Есуар Прасад от университета "Корнел". САЩ например не получиха особена подкрепа от Китай в усилията за обуздаване на ядрените програми на Северна Корея и Иран.

Съвместното съществуване на двата мирогледа не е безпроблемно, но предвид факта, че Китай става все по-богат, съперничеството със сигурност ще се засилва. Икономическата мощ – способността да даваш или отнемаш предимства на други държави и да влияеш на световните пазари и инвестиционни потоци - бавно преминава на страната на Китай. Конфликтите изглеждат неизбежни.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
111,повтаряй си измишльотините и току виж станали истина.Човек който има достойнство никога не подценява помощта, която е получил.
60
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия не никакъв освободител, Русия винаги е водила имперска политика и са ни вкарали в две войни. Още през 19 век започват имперска военна агресия на балканите и със Сан-Стефанския договор се опитват да създадат една славянска мини империя на балканите. Но нашите приятели от развитите цивилизации на Берлинския конгрес осуетяват имперските планове на Русия и тя остава с пръст в устата.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
108, не се пъчи със самочувствието си,по скромно,сега вече щеше да си ***,не разбираш ли?
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Едно дамско подстригване в щатите започва от 50$. В Китай е като в България - започва от 3$. Значи една американска фризьорка има 15 пъти по-голяма производителност от една българска."--Пълни глупости. И в САЩ и БГ постригването и производителността на фризьоракта са същите. Означава, че едно и също в САЩ е 50$ а в БГ е 3$ и това е нормално. Например изтребителят Lockheed Martin F-35 глътна 200 МИЛИАРДА и се оказа неуспешен - по тромав от руския Миг 21 от 60та г. който не струва и 1 милиона
57
2
 
1
 
! Отговори
55 преди 9 години
До TulskiВ най-долния ред си си направил пълна характеристика....
56
3
 
5
 
! Отговори
до 106 преди 9 години
След като не оценяваш и не си благодарен на освободителите си ти нямаш право да се гордееш с българското опълчение защото ставаш смешен и жалък!
55
6
 
3
 
! Отговори
троцки преди 9 години
китаи отдавна е номер 1сащ чак сега го признават фатално изотаванене само в икономиката обединението русия китаиняма съперник на планетата във военната област предстоят интересни събития скоро ще има гъди гъди кои американски щат ще изтрием днес
54
4
 
6
 
! Отговори
до 101 преди 9 години
Остава факта,че без Русия сега всички вече щяхме да сме ***.
53
0
 
0
 
! Отговори
за 97 преди 9 години
Да ти цитирам колко от така набраните на борсата "инвеститори" горят? Същата история, както с банките - оперират с твоите пари и прибират печалбите.
52
4
 
2
 
! Отговори
до 100 преди 9 години
Ха-ха-ха,българското опълчение,о-хо-хо.
51
1
 
10
 
! Отговори
jane преди 9 години
"Според американското разбиране, ако страните приличат повече на САЩ - станат демократични и богати, световните конфликти ще изчезнат. Американската военна мощ от създаването на НАТО през 1949 г. до "войната с тероризма" има за цел да сведе до минимум заплахите за сигурността на това икономическо виждане."Я пак?! :) Добре че някой им вярва. Питайте Ирак, Либия и Сирия колко по-богати и сигурни станаха. И Украйна. И поне половината Южна Америка.
50
0
 
0
 
! Отговори
до 92 преди 9 години
Пише се" милиарда",бе многознайко!
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китай винаги е укривал реалните числа от своята икономика. Според мен са първи от няколко години.
48
0
 
4
 
! Отговори
за 89 преди 9 години
Много точно фиксираш централата на злото. Икономиката е гнила, благодарение на борсовите инструменти. Успяват вместо една реална ябълка да калкулират още пет виртуални, но искат да платиш осем!
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
List of countries by GDP nominal - 2013European Union -17,371,618United States - 16,799,700China - 9,181,377Нама какво да спорите номер 1 е ЕС, а Китай са още далИЕче
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе незнам кой е писал статията ама миналата година САЩ е с около 16 милярда долара БВП, а Китай с 9 милярда? Дали за една година ще се увеличи на БВП на Китай почти два пъти?Има нещо гнило в тая статия. Да не е хумористична?
45
2
 
0
 
! Отговори
Auber преди 9 години
Amerikanskite leshoyadi na kolene!! Kitay puska bavno i stabilno pipalata si!! Vreme e za revoluciya!
44
2
 
3
 
! Отговори
За противниците на д преди 9 години
Не само Макгахан е помагал на българите по времето на турското робство. Имало е много имисионери от САЩ, които са разпространявали библията.Ама кво да се обяснявам. Левски го е казал най добре. "За противниците на демокрацията - СМЪРТ!!!" Васил Левски.
43
4
 
3
 
! Отговори
55 преди 9 години
До TulskiКаква освободителна война бе,руска подлого,чисто имперски мераци..
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 82Казах ти го и пак ще ти го повторя по друг начин - икономиката работи с реални/номинални/ пари, а не с паритетни ! а ианче разлики в цените на различните стоки и услуги по различни места на света винаги ще има, затова и сериозните финансисти не си губят времето с анализи на основата на различни "биг мак" инедкси