Китай ли е вече №1 по БВП?

Данните на Световната банка са впечатляващи
19 май 2014 20:17, Елка Василева
231
Китай ли е вече №1 по БВП?
Снимка: архив, Reuters

Има вероятност американската икономика вече да не е най-голямата в света. Нови данни на Световната банка предполагат, че по някое време през 2014 г. Китай ще изпревари САЩ по брутен вътрешен продукт (БВП) – производството на стоки и услуги, отбелязва икономистът Арвинд Субраманиан от института "Питърсън".

Знаехме, че този ден наближава, но ако цифрите на Световната банка са точни, той идва по-рано, отколкото много експерти прогнозираха, пише Робърт Дж. Самюълсън във "Вашингтон пост". Въз основа на тези данни (които отчитат състоянието до 2011 г.) съм на мнение, че БВП на Китай през 2014 г. ще достигне 16,8 трилиона долара спрямо 16,1 трилиона долара за САЩ. (Всички стойности са при твърд курс на долара от 2011 година - бел. авт.)

Това е историческо събитие, но непосредственото му значение е ограничено. То не прави китайците по-богати от американците, тъй като БВП на Китай е разпределен между много повече хора. В САЩ БВП на човек от населението - приблизителен измерител на жизнения стандарт - е около пет пъти по-голям, отколкото в Китай - около 50 000 долара на човек спрямо 10 000 долара. Освен това статутът на Китай като икономическа сила е утвърден, независимо дали неговият БВП надвишава американския или не. През 2012 г. Китай стана страната с най-голяма търговия в света, отбелязва глобалният институт "МакКинзи".

И все пак данните на Световната банка са впечатляващи. През 2011 г. икономиката на САЩ още беше по-голяма от китайската. За да получа актуална оценка за тази година, използвах данните за икономическия растеж на двете страни през 2012 г. и 2013 г. плюс прогноза за 2014 г. Тъй като икономиката на Китай нараства по-бързо от американската, китайският БВП през 2014 г. ще изпревари американския.

Тези изчисления отразяват широки тенденции, тъй като измерването на икономики на различен етап на развитие и с отделни валути е трудно. Използваната тук техника (наречена "паритет на покупателната способност") сравнява стойността на сходни продукти в различни страни с цел да се постигне обща изходна позиция. Огромните колебания във "вкусовете, културите, климата, ценовата структура и наличността на продуктите" обаче усложнява резултатите, отбелязва икономистът Тимъти Тейлър.

Някои икономисти използват обменните курсове, за да правят сравнения, но това също води до сериозно изкривяване на данните. Според изчисленията, направени въз основа на валутните курсове, китайската икономика продължава да е по-малка от американската.

Цифрите поставят дълбоки въпроси. Най-важният вероятно е свързан с естеството на глобалната геополитика. Американският и китайският мироглед рязко се различават.

Поуката, която си извлякоха американците от Голямата депресия и Втората световна война, е, че изолационизмът на САЩ през 20-те и 30-те години на миналия век е допринесъл и за двете.

Американската външна политика след Втората световна война наложи схващането, че за да бъде светът по-мирен и благоденстващ, е необходимо лидерството на САЩ. Според американското разбиране, ако страните приличат повече на САЩ - станат демократични и богати, световните конфликти ще изчезнат. Американската военна мощ от създаването на НАТО през 1949 г. до "войната с тероризма" има за цел да сведе до минимум заплахите за сигурността на това икономическо виждане.

За разлика от САЩ Китай не се опитва да прекрои света по собствен образ и подобие. Китай иска глобална система, която да подпомага неговия силен вътрешноикономически растеж, възприеман като ключов фактор за властта на комунистическата партия.

Външните пазари би трябвало да останат отворени, Китай би трябвало да има лесен достъп до петрола, зърнените култури и минералите, от които се нуждае икономиката му. "Пекин продължава да гледа на действията и политиката си повече през тясната перспектива на националните си интереси, отколкото от позицията на световен лидер", пише във в. "Уолстрийт джърнъл" икономистът Есуар Прасад от университета "Корнел". САЩ например не получиха особена подкрепа от Китай в усилията за обуздаване на ядрените програми на Северна Корея и Иран.

Съвместното съществуване на двата мирогледа не е безпроблемно, но предвид факта, че Китай става все по-богат, съперничеството със сигурност ще се засилва. Икономическата мощ – способността да даваш или отнемаш предимства на други държави и да влияеш на световните пазари и инвестиционни потоци - бавно преминава на страната на Китай. Конфликтите изглеждат неизбежни.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората работят, това е истината. Вярно е, че продадоха труда и душите си за малко пари в началото, но ето резултатът в дългосрочен план. Сега държат в ръцете си огромен обем производство, технологии, достъп до патенти и разработки и не на последно място - познание. Все неща които ще им гарантират успех и в бъдеще. Каквото и друго да напишете, няма никакво значение.
140
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искат да кажат,че американците могат да произведат продукт за година на 17 млрд основна валута и продажна цена поне за момента при свободна пазарна цена при свободна конкуренция,хайде бе,хайде да засечем,щот ми се струва,че са големи длъжници и като длъжник правят/военни/услуги на половина договорна цена а за другата половина пробутване на основната им валута като междунарадно движеща се заедно с печатните им машинки и подбиващи другите и объркващи ги в полза на виждащото око направо и ляво.
139
5
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
И какво от това,могат да бъдат голям инвеститор ,но за световен лидер се искат други качества,
138
4
 
3
 
! Отговори
TRAKIEC преди 9 години
DO 208:KAJI NA DQDO SI CHE E MNOGO TUP....... PURVO KITAICITE NE SA JULTI I VTORO NQMA KAK BIRMANCITE ILI VIETNAMCITE DA ZAVLADEQT SVETA.............. OSUZNAI SE PALQCHO KAKTO KAZAH KITAICITE,KOREICITE I QPONCITE PRINADLEJAT KUM BELITE AZIATCI(OT MONGOLOIDEN TIP) NA TEBE ZADNITE CHASTI MOJE DA SA JULTI HAHA
137
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен "Но питам Ви, ***, вие колко територия и население имате и как се управлява? ...И ако вашите бойковци, станишевци и подобни отидат да управляват Русия или Китай или САЩ, след колко време ще ги затрият като държави. "Exq , руснак импотентен, върви да лижеш *** на господаря си ! Марш от България, *** вонящо.Видяхте ли какви *** са. Издаде се тъпакът на кого служи.
136
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самата Русия предлага на първо място на Китай и още 7 държави план за 100 г. за разработване на Изтока и Сибир съвместно.Много ясно, че сами не могат да усвояват тази необятност.Но питам Ви, ***, вие колко територия и население имате и как се управлява? ... И ако вашите бойковци, станишевци и подобни отидат да управляват Русия или Китай или САЩ, след колко време ще ги затрият като държави.
135
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФБ, глупости ръсиш, руски. По некоторым принципиальным вопросам позиции Москвы и Пекина кардинально расходятся.Самый яркий пример последствия августовской войны 2008 года на Кавказе. Пекин не только не признал независимость Абхазии и Южной Осетии, но и в слабо завуалированной форме поддержал Грузию.Китай гораздо агрессивнее, чем США, выдавливает Россию с постсоветского пространства.Пекин же в характерном для себя стиле накатывает на бывший СССР как каток, остановить который невозможно.
134
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На пръв прочит има някакво, поне на думи противоречие или демагогия .В един момент се казва, че:,,поред американското разбиране, ако страните приличат повече на САЩ - станат демократични и богати, световните конфликти ще изчезнат.'' В края обаче отбелязват: ,, Икономическата мощ .... бавно преминава на страната на Китай. Конфликтите изглеждат неизбежни. '' Нали уж ако страните стават по богати, конфликтите изчезват, а накрая излиза обратното - водят до конфликти.
133
1
 
9
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
Китай става все по-богат, съперничеството със сигурност ще се засилва. Икономическата мощ способността да даваш или отнемаш предимства на други държави и да влияеш на световните пазари и инвестиционни потоци - бавно преминава на страната на Китай. Конфликтите изглеждат неизбежни. За разлика от САЩ Китай не се опитва да прекрои света по собствен образ и подобие.КИТАЙ ИМА ПОЛИТИЦИ И ЗНАЯТ ЧЕ НЕ РУСИЯ ИМ Е ОСНОВНИЯ ВРАГ А САЩВ ОСТА РУСИЯ КИТАЙ Е СИЛАТА НА ТЕЗИ СТРАНИИМА И СЪПЕРНИЧЕСТВО С ЕС
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китай става все по-богат, съперничеството със сигурност ще се засилва. Икономическата мощ способността да даваш или отнемаш предимства на други държави и да влияеш на световните пазари и инвестиционни потоци - бавно преминава на страната на Китай. Конфликтите изглеждат неизбежни. За разлика от САЩ Китай не се опитва да прекрои света по собствен образ и подобие.КИТАЙ ИМА ПОЛИТИЦИ И ЗНАЯТ ЧЕ НЕ РУСИЯ ИМ Е ОСНОВНИЯ ВРАГ А САЩВ ОСТА РУСИЯ КИТАЙ Е СИЛАТА НА ТЕЗИ СТРАНИИМА И СЪПЕРНИЧЕСТВО С ЕС
131
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 215Монголия не им е притрябвала, защото там няма нищо. На тях им е нужен сибир, защото е много богат на суровини. Колкото повече расте китайската икономика, толкова по гладни стават. И неизбежно ще дойде ден, в който ще го вземат и никой няма да може да ги спре.
130
1
 
1
 
! Отговори
георги тодоров преди 9 години
п.с. това беше преди около 35 години
129
1
 
3
 
! Отговори
Гнафт преди 9 години
Всеки трети човек в света е китаец
128
1
 
6
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
"Чета и не вярвам на ушите си!"А бе, льольовци пишещи по- долу статията е за БВП на Китай, а не е за Русия.
127
0
 
11
 
! Отговори
георги тодоров преди 9 години
бях около 10 годишен когато моят дядо казваше че ще дойде време когато жълтата раса(китайците)ще завладеят света,аз си мислех че става дума за военно нашествие и това време дои де само че завладяват света икономически
126
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво му на Китай да воюва с Русия, като техните граждани са се разселили по целия свят и навсякъде са направили по един малък Китай. Ако поискат, съседна Монголия могат да я вземат за два дни - голяма територия, ненаселена, но нещо не са се засилили.
125
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А уж 14,5 миллиметра это вообще уникальный калибр. Его имеет только один пулемет в мире наш КПВТ, основное вооружение всех отечественных БТРов. Максимальный калибр западных пулеметов 12,7 миллиметров. Данный факт вроде незначителен, но на самом деле показателен.Скоро ще плащате с китайски юани, ***. Да ви е честито.Подробнее rusplt.ru/world/Kitayskaya-armiya-7801.html
124
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китай в приоритетном порядке развивает все. Его ВМС ориентированы, в первую очередь, на войну с США и Японией. ВВС на войну с кем угодно. А сухопутные войска на войну с нами. Например, на новейшей китайской БМП WZ-502G башня и лоб корпуса выдерживают попадание 30-мм бронебойного снаряда с дистанции 1 километр, а борта корпуса попадание 14,5-мм боеприпаса с 200 метров. По интересному совпадению, 30 мм это калибр пушки 2А42, являющейся основным вооружением российской БМП-2. rusplt.ru/world/Kitayskaya-armiya-7801.html
123
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Растежът на Китай ще ускори фалита на Русия. Китай е единствената страна в света с териториални претенции към всички свои съседи. Най--големите са към Русия.Пренаселеност, недостиг на ресурси, застаряващо население, недостиг на обработваема земя. И в същото време богат на ресурси и рядко населен съсед. Рано или късно експанзията ще се случи.Китай е ярък пример колко некадърно се управлява Русия. Няма по-абсурдна държава в света от Русия. Хайде, ***. Кликайте минуса да си заслужите рублите.
122
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По точно $ 52,800 срещу $ 8,200. Ако някой си направи труда и изчисли на сегашна база БВП на САЩ и Китай с темповете на ръстеж, ще разбере, това което отдавна се тиражира в БГ публичното пространство са пълни идиощини. ХА ДА ВИ Е ЧЕСТОТО НОВОТО *** !!!