НАТО не вижда изтегляне на руснаците от границата с Украйна

Расмусен призова Москва да подкрепи изборите на 25 май в Украйна
19 май 2014 17:07, Елка Василева
184
НАТО не вижда изтегляне на руснаците от границата с Украйна
Андерс Фог Расмусен. Снимка: архив, Reuters

За съжаление, не виждаме никакви доказателства, че руснаците са започнали да оттеглят войските си от границата с Украйна. Много съжалявам за това, тъй като това би било първото ясно усилие за успокояване на обстановката, заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от БТА.

Ако някой ден забележим видимо доказателство за значително оттегляне на руските войски от границите, първи ще го приветстваме, това ще бъде първа стъпка в правилната посока, посочи той.

По-рано днес руският президент Владимир Путин разпореди войските, участвали в учения близо до границата с Украйна (в Ростовска, Белгородска и Брянска област), да се завърнат в базите си. Заповедта предвижда тези части да продължат бойната си подготовка на полигоните край съответните бази.

Още по темата
Руската агресия срещу Украйна драматично променя положението със сигурността в Европа и поставя пред изпитание основни принципи - правото на суверенните държави сами да избират своя път, посочи още генералният секретар на НАТО.

Той коментира, че президентът на Русия Владимир Путин не е удържал на обещанието Москва да спазва тези принципи. По думите на Расмусен тези събития ще дадат отражение по отношение на НАТО и в бъдеще.

На 25 май в Украйна предстоят президентски избори - това е възможност за мирен изход от събитията в страната. Всички украинци ще могат да направят своя избор по закон, съобразно международните стандарти, заяви Расмусен. Той увери, че това е изборът, който ще бъде признат от международната общност. Расмусен добави, че възпрепятстването на изборите ще създаде пречка за мирно решаване на кризата.

Нестабилността в източната част на Украйна ще попречи на нормалното произвеждане на изборите, затова призоваваме отцепниците да прекратят действията си за дестабилизация. Русия би могла да има много по-конструктивна роля, като приложи споразумението от Женева и прекрати помощта си за тези групи, заяви генералният секретар на Алианса.

Руснаците би следвало да подкрепят изборите, за да има резултат, отчетен от украинците като израз на тяхната воля. Това би било най-добрият начин за намиране на устойчиво политическо решение на украинската криза, заяви Расмусен.

В отговор на въпрос той уточни, че пактът е предложил на Москва заседание на Съвета НАТО-Русия за следващата седмица, за първи път от март насам, но все още не е получил потвърждението на Москва. Расмусен изрази очакването през юни военните министри от Алианса да обсъдят подсилването на общата отбрана. Ще се насочим към готовността си за действие в кратки срокове и при непредвидени заплахи за общата ни сигурност, уточни той.

Ученията ни ще станат по-чести и сложни. Имаме нужда от надеждни военни способности, които струват пари, каза Расмусен. Но сигурността ни дава напредък, затова трябва да преценим какво и колко харчим. Трябва да започнем да обръщаме тенденцията към ограничаване на военните бюджети. Не е лесно, но повече от всякога е жизненоважно. Всеки в НАТО трябва да дава еднакъв принос за общата сигурност на държавите от Алианса, посочи още Расмусен.

Генералният секретар добави, че заради украинската криза се преосмислят съществуващите отбранителни планове на пакта и е започнало разработването на нови. Имаме всички необходими планове за ефективна защита на всички съюзници срещу всякакви заплахи, имаме необходимите средства, заяви Расмусен по повод коментарите, че НАТО не е в състояние да се погрижи за сигурността на балтийските държави.

Незаконните военните действия на Русия в Украйна създадоха съвършено нова обстановка за сигурността в Европа. В последните десетилетия работехме с виждането, че няма да бъде предприета руска военна намеса на европейска територия, посочи Расмусен. Видяхме нова руска доктрина, лесно приложима, за нахлуване в чужди държави "в защита на рускоговорещото население". Виждаме руска военна доктрина, която разглежда НАТО като враг. Това трябва да се отрази на нашите планове, заяви той.

Засега не предвиждам НАТО да поиска преразглеждане на отношенията си с Москва, но очакваме руснаците да се съобразяват с подписаните двустранни документи, поясни Расмусен.

Русия оказа огромен натиск върху съседните държави в отношенията им с ЕС. Очаквам Молдова и Грузия да подпишат споразуменията си за асоцииране. Но натискът може да продължи в областта на търговията, газовите доставки, подклаждането на замразени конфликти. Нямам представа какви средства ще използват руснаците, за да застанат на пътя на своите съседи към приобщаване с ЕС, коментира генералният секретар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
2
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Боби 167Хъм Боби миличък, това че САЩ, НАТО и ЕС са лоши не прави Русия автоматично добра! Понъпани мозъчните клетки, виждам, че ги използваш по принцип! Русия отдавна също се стреми към глобално поробване, именно това ги прави също като САЩ. Разликата е в методите, които използват, Русия винаги е предпочитала повече силовите методи, бруталната пропаганда и заграбването на териотрии от други държави, САЩ прави същото но с малко по финни методи, но това не прави едните по-добри от другите.
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя такъв махнурлук го гони че изобщо не знам дали и знае кой е!
133
6
 
2
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Tina 166Да виждам колко ти е акъла точно Путин да наричаш най-добрия държавник! Разлика между Путин и НАТО няма, те са просто двете страни на една монета. Монета от която страдат по-слаби държави като Украйна в случая! "Най-добрия държавник на съвремието" е ядосан, защото не може да си краде той на спокойствие! И да го изкарваш добричък, защото пречи на НАТО да краде, за да краде самият той си е пълна глупост! Ако беше решил просто да попречи, без да граби територии бих го признал!
132
2
 
9
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Споко, Расмусен. Не се напъвай за оценки.Знаем, че за НАТО "изтегляне" означава Русия да прибере войските си до Владивосток, да нареже всички ракети и цялото си въоръжение, да разруши всички погранични съоръжения, та да можете свободно да влезете като "смели завоеватели" и да си грабите ресурси необезпокоявано...Защо ли ми се струва, че Путин няма да е съгласен и ще си продължите дрънканиците колко сте възмутени, че най-добрият държавник на съвремието не ви оставя свободно да си крадете...
131
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ние не виждаме запада да се е изтеглил от Украйна. Или си въобразяват, че някой ще им разчисти терена доброволно и ще ги въведе във владение на собственият си дом? Горбачов го няма, Елцин също.
130
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Родину ! За Путина !
129
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господа русофили,вече ще ви плащат с китайски юани. Ура !
128
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен,аз пък чух, че щели със севернокорейски вони да се разплащат. Това е началото на края на Путин.Вече нямал пари за ботокс завалийката. А на вас щял да ви плаща с китайски юани.
127
1
 
15
 
! Отговори
б.ю.б.ю. преди 9 години
Каквото и да пишете,соросчета пъпчиви,глобалната обстановка е следната--- империята на злото САЩ,тръгна към дъното.И от там няма връщане....поне в близките 200-300 години.А истината е проста---всички тяхни грехове ще си ги платят---даже с лихвите.......
126
1
 
12
 
! Отговори
Вурст за всички преди 9 години
Един *** виснал под клона... все е от полза!
125
1
 
19
 
! Отговори
hasmukarsen преди 9 години
юдео масонска ционистка ***.........боли ме фара какво виждате. Целите ви са ясни и на слепите- заробване на държавиците и техните ресурси. Добре че е Путин да ви се противопоставя че иначе съвсем ще е зле. Никога не сте мислели за народите а само за печалби и пари. Давате кредити на *** продажни ръководители на държавите в беда и после им го вкарвате десет ката. Голяма философия е )))) и се съмнявам че вече има нормални хора които не го знаят това. Мръсни крадци и поробители
124
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изглежда, че вече никой не бръсне за слива Путин. Вече 5-ти път гланокомандващия на Русия заповядва на Шойгу да изтегли руските войски от границата с Украйна и никой не иска и да чуе какво казва главнокомандващият камо ли пък някой да му изпълни заповедта.
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моя съвет е да си прережеш вените и да спреш да се самоизмъчваш.
122
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другарю Путин, вие съвсем ми объркахте понятията за фашизъм и хунта. Интересна фашистка хунта управлява в Киев, парламента работи, журналистите критикуват хунтата от първия до последния хунтаджия, народа протестира без да бъде спиран по никакъв начин, готвят се избори с пълна пара. Искам такава хунта да управлява и у нас, на мястото на "законното" правителство на Орешарски.
121
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, убедихте ме. Русия е голяма работа. Искам да емигрирам там . Дайте ми съвет в кой град на Сибир да отивам. И какъв руски автомобил да си купя за пътя. В България няма живот. Или да питам някой от тия 400 000 руснаци, които са полудели да живеят в България.Чакам ценни съвети, ***.
120
7
 
14
 
! Отговори
Квинтесенция преди 9 години
Квинтесенция: Антифашистите от Югоизточна Украйна се борят за свобода срещу фашистката диктатура в Киев, инициирана, създадена и финансирана от ЕС, Нато и Сащ!
119
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На своя територия армията може да си се разполага където си иска, на никой не му пука какво виждало НАТО.
118
5
 
18
 
! Отговори
мирно и спокойно преди 9 години
Жителите на Донецката народна република искат да живеят мирно и спокойно. Бюрократите от ЕС, Нато и Сащ, искат, със санкции, да нажежават обстановката и да насъскват към гражданска война! Фашистката хунта на оберщурмбанфюрер Турчинов, украинския Пиночет, иска жестоко и безнаказано да убива мирни и невъоръжени жители!
117
4
 
19
 
! Отговори
с любезното съдейств преди 9 години
Статията е написана с любезното съдействие на отдел "Лъжа и дезинформация" на Цру!
116
4
 
18
 
! Отговори
за тяхно добро! преди 9 години
Яйценюк и Турчинов искат да избият цялото мирно население на Донецката народна република, и то, за тяхно добро!