Армията на Тайланд обяви военно положение в страната

Предприетите действия не са преврат, категорични са военните
Обновена: 20 май 2014 08:07 | 20 май 2014 07:16, Красимир Ангелов
6
Армията на Тайланд обяви военно положение в страната
Снимка: Reuters

Армията на Тайланд въведе военно положение в страната заради продължаващите антиправителствени протести, по време на които през последните месеци загинаха 28 души, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на военния тв канал.

Армията посочва, че военното положение е въведено с цел "възстановяване на мира и реда" и не "представлява преврат".

Асошиейтед прес съобщи, че войници са влезли в няколко телевизионни станции, за които се знае, че симпатизират на протестиращите. Агенцията припомня, че тайландската армия е извършила 11 успешни преврата след края на абсолютната монархия през 1932 г.

Още по темата

Правителствен съветник, цитиран от Франс прес, е съобщил, че временното правителство остава. Разтурен е само правителственият Център за поддържане на мира и реда и на негово място е създаден център с подобни функции под контрола на армията, предаде ДПА.

Военните наредиха още проправителствените и антиправителствените демонстранти да останат където са и им забрани да се придвижват, за да се предотвратят сблъсъци, предаде Ройтерс.

В центъра на Банкок войници с блиндирани автомобили заеха позиции в търговския квартал, близо до хотелите и пред редакциите на вестници и радио и телевизионни станции, съобщи Франс прес.

Командването, възглавявано от генерал Прают Чан-Оча задължи медиите да излъчват съобщенията му и въведе цензура в интерес на националната сигурност. Армията забрани на всички медии да разпространяват информации или снимков материал, които могат да навредят на сигурността.

Военното положение дава право на армията да въведе комендантски час, цензура в медиите и да забрани масовите демонстрации, да прибягва до арести и да използва оръжие в случай на безредици, а също да мобилизира гражданското население, припомня БТА.

Тайландската армия е извършила 11 успешни преврата след края на абсолютната монархия през 1932 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Политическата криза в Тайланд се задълбочи, след като съд призна премиера Инглук Шинаватра, сестра на предишния правителствен ръководител Таксин Шинаватра, и девет нейни министри за виновни в злоупотреба с власт. На 7 май те бяха лишени от правомощия и бе съставено служебно правителство, състоящо се от привърженици на Таксин Шинаватра.

Служебното правителство, имайки предвид предишни намеси на военните в полза на управляващите, приветства действията на армията за възстановяване на реда. То заяви, че не е било информирано за намеренията на армията да въведе военно положение, но продължава да упражнява властта, предаде Ройтерс. Агенцията цитира правосъдния министър Чайкасем Натисири, заявил, че правителството няма проблем с военното положение и продължава да управлява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
*** те брат и сестра ли се карат за властта там че не разбрах?
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво нещо си е Армията! Де да имахме и ние...
3
8
 
7
 
! Отговори
iwu преди 9 години
Дежурните драскачи не спите, ами пишете)))) Важното е да се пише, макар и глупости...
2
5
 
15
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
Ауууу!Къде са сега *** от оон да пръцнат със заглушител?
1
15
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
либерастите отъждествяват демокрацията с протести, а реално няма по-големи врагове на демокрацията от протестиращите. не ходят на избори защото "нямало смисъл" а само задръстват булеварди и пречат на работещите хора.