Четири опасни вируса върлуват на планетата в момента

Идва ли краят на ерата на антибиотиците?
20 май 2014 11:22, Александър Попов
12
Четири опасни вируса върлуват на планетата в момента
Снимка: Reuters

В света в момента върлуват 4 вируса, които предизвикват тежки заболявания сред населението, заяви генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чан при откриването на 67-ата сесия на Световната здравна асамблея, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Става дума за коронавируса на близкоизточния респираторен синдром, при който повече от случаите бяха регистрирани в Саудитска Арабия, за разпространението на вирусната треска Ебола в Гвинея и на две разновидности на птичия грип - H5N1 и H7N9. По думите на Чан променящият се начин на живот на хората на планетата дава на света на микробите нови възможности за развитие.

Тази тема ще бъде застъпена по време на дискусиите на делегатите на сесията на ръководния орган на СЗО, която ще продължи до 24 май. Особено внимание ще бъде обърнато на придобитата резистентност на супервирусите към антибиотиците.

Според публикувания доклад на СЗО в края на месец април, този проблем се е превърнал в един от главните рискове на общественото здравеопазване във всички точки на света. За него предупреждават лекарите, които се опасяват, че може да настъпи краят на ерата на антибиотиците и обикновените инфекции отново ще могат да убиват.

Експертите ще се съсредоточат и върху темата за полиомиелита, чието разпространение бе наблюдавано в 10 страни от Азия, Африка и Близкия изток и бе определено от СЗО като "извънредно положение в областта на общественото здравеопазване с международно значение".

Чан припомни, че преди две години полиомиелитът бе почти напълно победен, а в наши дни това вече не е така очевидно. В три страни - Пакистан, Сирия и Камерун се наблюдават случаи на пренасяне на това опасно заболяване в съседни държави. Негови жертви стават най-вече деца до 5-годишна възраст.

Основни причини за тези опасни изменения според ръководителката на СЗО са въоръжените конфликти в света, предизвикващи масови преселения на мигранти, слабият граничен контрол, забраната за ваксинация от страна на въоръжените групировки и нападенията над медицински работници.

Очаква се на сесията на Асамблеята на СЗО да бъде приета Глобална стратегия и цели в областта на профилактиката, лечението и борбата с туберкулозата за периода след 2015 година. Всяка година от нея заболяват между 8,6 и 9 милиона жители на планетата, а смъртните случаи възлизат на 1,4 милиона.

Очаква се да бъде одобрена и резолюция за координирането на глобални действия срещу хепатита, който убива ежегодно около 1,4 милиона души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Ъъъъъъъ преди 9 години
----- придобитата резистентност на супервирусите към антибиотиците. ----Алоооо авторите. Антиботиците изобщо не влияят на вирусите. С антиботици вируси не се лекуват. Виж бактериите се трепят с антибиотици и бактериите могът да придобият резистентност към антибиотиците.
5
0
 
3
 
! Отговори
Дофтор преди 9 години
А бе с две думи казано- ваксинирайте се! Боднете си по 100 мл. живачни съединения, формалин и други хубави смески срещу грип, полиомиелит и т.н. А бе приятно прекарване, а да речем детето ви стане аутистче или се разболее от рак на 10 годишна възраст, същите "гении" от СЗО ще ви платят ли лечението? (риторичен въпрос) СЗО за заразили със СПИН и са убили милиони черни в Африка, а след отварянето на Източна Европа сега ние сме им опитни зайчета!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И 5-ят вирус са забравили се казва БСП
3
0
 
2
 
! Отговори
fact-check ftw преди 9 години
Da to4no pa super-virusite sa rezistentni kum antibioticite, te vuob6te ne sa antiibakterialni preparati, nqma takova ne6to, mne. Piite si gi za vsqka nastinka i posle se 4udete 6to tka BAKTERIITE razvivat rezistentnost.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веднага се сещам за още 3. Путин, Осама и Барозу.
1
6
 
31
 
! Отговори
Билдърбъргския клуб преди 9 години
Най-опасният вирус о онзи на Международния валутен фонд и на неговите създатели - Билдърбъргския клуб.