Ахметов хвърли ръкавица на проруските сепаратисти

Може да излезе, че той е „избързал", смята анализатор
Обновена: 21 май 2014 14:07 | 21 май 2014 09:02,
103
Ахметов хвърли ръкавица на проруските сепаратисти
Ринат Ахметов, Снимка: Reuters, архив

В конфронтацията между властите в Киев и т. нар. Донецка народна република (ДНР) се включи трета сила, пишат "Комерсант" и "Независимая газета".

"Най-богатият човек в Украйна - донецкият бизнесмен Ринат Ахметов, по-рано с неутрална позиция в конфликта, осъди насилието в Донбас и хвърли отговорността върху лидерите на ДНР", посочва "Комерсант".

Рискована стъпка - ДНР вижда в нея обявяване на война. Ако Ахметов я спечели, ще изглежда "обединител на Украйна". Ако изгуби, лидерите на ДНР може да национализират богатството му, смята вестникът, цитиран от Би Би Си.

Още по темата
Изданието помества извадки от обръщение на милиардера: "Какво са направили те за нашия край, какви работни места са създали? Ходят с автомати из градовете в Донбас - така ли бранят правата на местните хора пред централната власт? Мародерстват в градовете и отвличат мирни жители - така ли се борят за щастието на нашия край? Не!".

Наричан "стопанина на Донбас", Ахметов бе смятан за основен спонсор и наставник на проруския бивш украински президент Виктор Янукович. Бизнесменът заяви, че ще използва всичките си ресурси (12,2 милиарда долара според "Форбс"), за да няма кръвопролития, напомня изданието.

Според него инициативата на Ахметов е изненадала ДНР. Председателят на сепаратисткия Върховен съвет Денис Пушилин коментирал: "Повече никакви преговори с г-н Ахметов. В случай на опити за провокации от негова страна републиката ни има няколко варианта как да реагира".

Обявената "пълна национализация на всички предприятия" в Донбаска област Пушилин мотивирал с това, че местните "олигарси отказват да плащат данъци в ДНР и продължават да превеждат удръжките към киевските власти в тяхна подкрепа".

"Само едрите предприятия ще бъдат национализирани", а малките и средни - подпомагани, уточни вчера сепаратисткият лидер.

Според някои Ринат Ахметов досега е финансирал негласно проруското "народно опълчение"; украински политици и експерти се чудят защо е хвърлил ръкавица на водачите на ДНР.

Заради обявената от тях национализация "Ахметов губи не само влияние, но и 22-та милиарда гривни годишна дотация за своите мини от украинския бюджет", изтъква киевският политолог Костянтин Матвиенко.

Стига да поиска, олигархът може бързо и твърдо да сложи ред в региона, убедени са политиците в Киев според "Независимая  газета".

"С терористи не се преговаря. А и те самите отказаха. Трябва да се говори с мирните граждани, с лидерите, спечелили доверие, също и с местни бизнесмени, способни да въведат ред. Ринат Ахметов помни според мен как прочистваха Донбас от бандити през 90-те. И знае какви инструменти и аргументи трябва да се използват сега", заявява пред всекидневника украинският аналитик Тарас Березовец.

Ахметов се представя като миротворец в стремеж да стабилизира ситуацията в родния си регион, отбелязва колегата му Кост Бондаренко.

Милиардерът апелира за отказ от силовите методи, "за да покаже на Киев, че влияе върху процесите и думата му тежи". Киев трябва "или да се съобразява с Ахметов, или да си има работа с терористите и сепаратистите. Ахметов отправи сигнал и към тях - не седнат ли на преговорната маса, ще си имат проблеми", добавя експертът.

Ахметов не успя да изиграе съществена роля в края на управлението на Янукович, нито пък в разгара на въоръжената конфронтация в Източна Украйна. Бизнесменът се стреми да изпъкне, защото предстои да се формира "нов баланс на интересите" в страната, твърди наблюдателят Глеб Павловски пред "Московский комсомолец".

Според него Ахметов едва ли ще се намеси в конфликта със сила. "Това е по-скоро сигнал към Киев, Москва и Европа, за да не го забравят. Но може би е грешка. Де факто кризата не е уредена. След президентските избори (в неделя,) тя може да избухне и да ескалира отново. Може да излезе, че Ахметов е избързал", смята руският коментатор.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
7
 
21
 
! Отговори
111 преди 9 години
Ей такива самодоволни юдеиски *** като въпросния Ахметов ще докарат война на света.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 45Много грозна, противна женска муцуна зад Ахметов. А жената е съвестта и доблестта на мъж. Следствието каква е съвестта на Ахметов?
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До anti 24We won't be signing?!? Хъ-ъ? Анти, би ли го превел? Много странно конструиран израз. Или нещо вадиш израза извън контекста. Грубо.
43
12
 
6
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Анонимен 45Никой от тия *** с автоматите не му е направил богатството именно те всъщност му пречат на бизнеса. Да така си е терористите пречат на бизнеса!
42
4
 
2
 
! Отговори
anti преди 9 години
До до антиДай да го видим това споразумение? Защо никъде не е обявено?
41
12
 
6
 
! Отговори
анти преди 9 години
До neni4aТи имаш ли представа, че обема на търговията между Китай и ЕС/САЩ е 13 ПЪТИ по-голяма от тази с Русия? Китай ви предаде. Предпочитат да са приятели с капитализма, отколкото със суровинния придатък Русия :)
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долен човек е тоя, неслучайно е милиардер.И същите тия жители на Донбас който му направиха не малко богатство с труд, сега ги пита какво са направили за региона и тем подобни глупости...Той е бизнесмен и се влияе от бизнеса, ама защо като най богат и виден представител от Донбас не спря военните действия???ще му излезе през носа. Да си ходи в Англията да се покрива че военните на Украйна нямаа да му простят и забравят.
39
3
 
16
 
! Отговори
До 35 преди 9 години
Абе, ти ЧОВЕК ли си? Я *** да кажеш нещо на майките на 17-годишни момчета, дето "милите бандеровци" са им изгорили лицата и ръцете! Защото са искали да си кажат мнението как де живеят! Всички ли са "проруски"?НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ В 21 век да призовавате за нечия смърт! О,това не са компютърни игри с измислени оръжия.Скоро ще излезнат истинските кадри от Одеса,ще види света и ще се ужаси!Ти за това ли призоваваш, а утре ще заплачеш ако някой те пореже с ножче?Боже, какви инфантилни хора се възпитаха
38
4
 
13
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До анти Какво ????? Я пак повтори?????? Путин не е отишъл само за един газ. Путин е отишъл за нещо много повече. Китай,колкото и да се дърпа,ще не ще ще подпише договора за тръбата. Те подписаха за компресирания вече Цялата работа е да търгуват помежду си с техните си валути и да заебат долара А твоя идол Обама,кво направи като посети Брюксел а ???? Едно голямо НИЩО
37
8
 
5
 
! Отговори
анти преди 9 години
За блеещите, че Китай се е "отказал" от долара. Най-големия външнотърговски сайт на Китай е alibaba Има милиони китайски производители. Я ми намерете ЕДНА цена в рубли. ХАХАХАХХАХА
36
3
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
прасетата в Белене са много гладни.
35
2
 
13
 
! Отговори
Валери преди 9 години
Този уж бизнесмен но с дотации от държавата. И сега не знае накъде да се завърти за да не му вземат хранилката.
34
8
 
4
 
! Отговори
анти преди 9 години
До АнонименАбе ти не разбра ли, че договор НЯМА да бъде сключен. Китайците са тези, които диктуват условията. Много добре виждат, че Путин е отчаян.
33
6
 
8
 
! Отговори
до анти преди 9 години
Ами колкото е нужно, толкова ще отнемат преговорите, важното е че рано или късно ще бъде постигнат компромис. Но смятам, че по-важното е, че Русия и Китай официално се отказаха от долара, кофти за чичо Сам. :)
32
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Избивайте проруската терористична ***!
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 31 Ти знаеш ли какво значи да отидеш да подпишеш договор на такова високо ниво и да ти бият къча КАЗВА СЕ ПРОВАЛ
30
2
 
5
 
! Отговори
анти преди 9 години
До до антиТе продължават от .... 10 години. А между другото Китай има най-големите в свет запаси от шистов газ. Капитализъм, какво да правиш :)
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Притеснява се да не му откраднат това, което е откраднал.Гледам има още заблудени по отношение на честното забогатяване. Особено в нашия район.
28
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От какво забогатя Ахметов??? Сигурно е продал ябълката, която намерил на улицата, и е купил две, които е продал и с парите купил четири ... Смешници! НЯМА ЧЕСТЕН ПОСТСОЦИАЛИСТИЧЕСКИ БОГАТАШ. Всички са крадци, гешефтари и мошеници. Надушил е, че ДНР ще ограничи богатеенето му, затова обръща резбата и предава своите. Затова никога няма да стане лидер, и името му ще гние в зловещия мрак на бандитизма.
27
6
 
5
 
! Отговори
анти преди 9 години
До до антиМоето пиленце ми каза, че цената на газта за КРАЕН клиент в Китай е под 350 $... А Путин искаше да подпише на 400$ :) Маркетинга на Газпром пак не си е свършил работата и затова трябва да се научат да работят в трудов лагер в Сибир :)