Ахметов хвърли ръкавица на проруските сепаратисти

Може да излезе, че той е „избързал", смята анализатор
Обновена: 21 май 2014 14:07 | 21 май 2014 09:02,
103
Ахметов хвърли ръкавица на проруските сепаратисти
Ринат Ахметов, Снимка: Reuters, архив

В конфронтацията между властите в Киев и т. нар. Донецка народна република (ДНР) се включи трета сила, пишат "Комерсант" и "Независимая газета".

"Най-богатият човек в Украйна - донецкият бизнесмен Ринат Ахметов, по-рано с неутрална позиция в конфликта, осъди насилието в Донбас и хвърли отговорността върху лидерите на ДНР", посочва "Комерсант".

Рискована стъпка - ДНР вижда в нея обявяване на война. Ако Ахметов я спечели, ще изглежда "обединител на Украйна". Ако изгуби, лидерите на ДНР може да национализират богатството му, смята вестникът, цитиран от Би Би Си.

Още по темата
Изданието помества извадки от обръщение на милиардера: "Какво са направили те за нашия край, какви работни места са създали? Ходят с автомати из градовете в Донбас - така ли бранят правата на местните хора пред централната власт? Мародерстват в градовете и отвличат мирни жители - така ли се борят за щастието на нашия край? Не!".

Наричан "стопанина на Донбас", Ахметов бе смятан за основен спонсор и наставник на проруския бивш украински президент Виктор Янукович. Бизнесменът заяви, че ще използва всичките си ресурси (12,2 милиарда долара според "Форбс"), за да няма кръвопролития, напомня изданието.

Според него инициативата на Ахметов е изненадала ДНР. Председателят на сепаратисткия Върховен съвет Денис Пушилин коментирал: "Повече никакви преговори с г-н Ахметов. В случай на опити за провокации от негова страна републиката ни има няколко варианта как да реагира".

Обявената "пълна национализация на всички предприятия" в Донбаска област Пушилин мотивирал с това, че местните "олигарси отказват да плащат данъци в ДНР и продължават да превеждат удръжките към киевските власти в тяхна подкрепа".

"Само едрите предприятия ще бъдат национализирани", а малките и средни - подпомагани, уточни вчера сепаратисткият лидер.

Според някои Ринат Ахметов досега е финансирал негласно проруското "народно опълчение"; украински политици и експерти се чудят защо е хвърлил ръкавица на водачите на ДНР.

Заради обявената от тях национализация "Ахметов губи не само влияние, но и 22-та милиарда гривни годишна дотация за своите мини от украинския бюджет", изтъква киевският политолог Костянтин Матвиенко.

Стига да поиска, олигархът може бързо и твърдо да сложи ред в региона, убедени са политиците в Киев според "Независимая  газета".

"С терористи не се преговаря. А и те самите отказаха. Трябва да се говори с мирните граждани, с лидерите, спечелили доверие, също и с местни бизнесмени, способни да въведат ред. Ринат Ахметов помни според мен как прочистваха Донбас от бандити през 90-те. И знае какви инструменти и аргументи трябва да се използват сега", заявява пред всекидневника украинският аналитик Тарас Березовец.

Ахметов се представя като миротворец в стремеж да стабилизира ситуацията в родния си регион, отбелязва колегата му Кост Бондаренко.

Милиардерът апелира за отказ от силовите методи, "за да покаже на Киев, че влияе върху процесите и думата му тежи". Киев трябва "или да се съобразява с Ахметов, или да си има работа с терористите и сепаратистите. Ахметов отправи сигнал и към тях - не седнат ли на преговорната маса, ще си имат проблеми", добавя експертът.

Ахметов не успя да изиграе съществена роля в края на управлението на Янукович, нито пък в разгара на въоръжената конфронтация в Източна Украйна. Бизнесменът се стреми да изпъкне, защото предстои да се формира "нов баланс на интересите" в страната, твърди наблюдателят Глеб Павловски пред "Московский комсомолец".

Според него Ахметов едва ли ще се намеси в конфликта със сила. "Това е по-скоро сигнал към Киев, Москва и Европа, за да не го забравят. Но може би е грешка. Де факто кризата не е уредена. След президентските избори (в неделя,) тя може да избухне и да ескалира отново. Може да излезе, че Ахметов е избързал", смята руският коментатор.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.