КНДР стреля близо до южнокорейски боен кораб

Стрелбата е в оспорвани води в Жълто море
22 май 2014 17:35, Елка Василева
0
КНДР стреля близо до южнокорейски боен кораб
Снимка: архив, Reuters

Северна Корея е открила огън в район в Жълто море, за който спори с Южна Корея, като снарядите са паднали близо до южнокорейски боен кораб, предаде Асошиейтед прес, като се позова на южнокорейската агенция Йонхап.

Подробности за инцидента засега не се съобщават. Обстрелът е бил близо до остров Йонпьон, който беше обстрелван през ноември 2010 г. от севернокорейската армия, което породи криза в отношенията и страхове от нова Корейска война, отбелязва Франс прес.

Двете корейски държави редовно имат артилерийски учения във водите около оспорваната водна граница в Жълто море.

В последните седмици Северна Корея проведе поредица от артилерийски учения и ракетни изпитания и втвърди риториката срещу лидерите на САЩ и Южна Корея, като някои от коментарите имаха расистки и сексистки привкус, посочва Асошиейтед прес.

Севернокорейската артилерия изстреля днес най-малко един изстрел близо до южнокорейски патрулен кораб, южно от спорната морска граница на двете страни. Плавателният съд обаче не е улучен, съобщи пожелал анонимност военен представител в Сеул, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че в отговор южнокорейската артилерия стреляла по севернокорейски военен кораб.

Военният представител посочи също, че жителите на остров Йонпьон, който се намира малко по на юг от спорната морска граница, са евакуирани в бомбоубежища. По думите му след инцидента не е имало повече стрелба от Севера.

Пхенян отказва да признае така наречената северна разделителна линия, прокарана в края на войната в Корея от 1950-53 г., и често пъти отправя предизвикателства към нея с навлизания на кораби - или в по-ново време, стреляйки с артилерия в близост или от другата страна на линията, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.