Държавните средства на Русия - лесна плячка за олигарсите

"Системата в Русия - преплитане на публични услуги с частни интереси"
Обновена: 23 май 2014 14:05 | 23 май 2014 12:38, Боян Христов
80
Държавните средства на Русия - лесна плячка за олигарсите
Болницата в Перм, открита през 2012 г. като част от програмата на руското правителство за подобряване на здравеопазването. Снимка: Ройтерс

Незаконното забогатяване в Русия процъфтява, откакто СССР се разпадна, като за това спомага лошото законодателство, уреждащо взаимоотношенията между бизнеса и държавата, които са се превърнали в огромна схема за източване на държавни средства, пише Ройтерс.

През 2005 г. лично президентът на Русия Владимир Путин инициира мащабна програма за подобряване на намиращите се в много лошо състояние здравни заведения в страната. Пет години по-късно властите разкриха, че доставчиците на оборудване са го продавали на два, а в някои случаи дори на три пъти по-високи цени на болниците.

Дмитрий Медведев, президент на Русия по това време, обяви разкриването на измамата по националната телевизия и я заклейми като „крайно цинична, груба кражба на държавни пари“. Той призова висшите руски правоприлагащи органи сурово да накажат всички участници в измамата.

Бяха задържани заподозрени от всички краища на Русия и през 2012 г. полицията обяви, че 104 души са били обвинени в надуване на цените на медицинско оборудване. Няколко местни държавни служители и представители на бизнеса бяха осъдени за измама и пратени в затвора.

Разследване на Ройтерс обаче показва, че двама богати сподвижници на Путин са участвали в схемата и не са получили наказание.

Те са продали медицинско оборудване за поне 195 млн. долара на Русия и след това са превели общо 84 млн. от постъпленията в банкова сметка в Швейцария, показват банкови отчети. Става ясно също така, че поне 48 млн. долара от тях са били преведени на компания, която впоследствие е участвала в изграждането на луксозен имот в близост до Черно море, наричан „Дворецът на Путин“, откакто бизнесмен заяви, че имотът е построен за президента. Путин отрича да има каквато и да е връзка с имота.

Незаконното забогатяване в Русия след разпадането на Съветския съюз е добре известно на широката публика. По времето на първия постсъветски лидер Борис Елцин олигарсите поеха контрола над държавните дотогава индустрии и забогатяха неимоверно.

При Путин повечето от най-печелившите индустрии на страната, като газовата и петролната, бяха върнати под държавен контрол, като за много руснаци сегашната ситуация е огромен напредък в сравнение с пълния хаос по времето на Елцин. Путин успя да въдвори ред, а растящите цени на петрола донесоха икономически растеж. Под неговото управление икономиката се е разширила почти двойно като доход на глава от населението.

Корупцията обаче остава много сериозен проблем. Пътят към богатството днес преминава не през присвояването на държавни активи, а през източването на огромния бизнес между държавата и частния сектор, смятат икономистите.

„Системата в Русия не се основава на корупция в традиционния смисъл на думата, а на пълното преплитане на публичните услуги с частните интереси“, каза икономистът Владислав Иноземцев, директор на Института за постиндустриални изследвания.

Хлабавите и лошо прилагани правила създават възможност на държавните органи да сключват договори с компании, чиито собственици остават в сянка или не отговарят на дадените координати. Руското законодателство не забранява изрично тайни споразумения или връзки между конкурентни страни на публични търгове. Точно в тази сива зона, а не чрез незаконните кражби, процъфтява нечистото забогатяване.


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавните средства са плячка и в България , за това драпат да гласуваме за нашите .. Едни и същи !Болниците на Запад ?В САЩ в момента се разследват болниците на ветераните , хората чакали по 6 месеца за лечение и умирали докато чакат . Обама не е уволнил още никой . . . Путин е изловил достатъчно ...
67
0
 
1
 
! Отговори
? преди 7 години
"Разследване на Ройтерс обаче показва, че двама богати сподвижници на Путин са участвали в схемата и не са получили наказание." Щом Ройтерс казва значи е така, Путин им бръкна здраво отзад, сега друго не им остава.Защо чак сега го огласяват, след като имат инфото от преди няколко години?
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V dnes bg izobshto nqma svoboda na slovoto mrysen prodajen parcal a napishesh neshto sreshtu USA i te bloknat,
65
2
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
Разследване на Ройтерс обаче показва, че двама богати сподвижници на Путин са участвали в схемата и не са получили наказание.Те са продали медицинско оборудване за поне 195 млн. долара на Русия и след това са превели общо 84 млн. от постъпленията в банкова сметка в ШвейцарияИ ТАМ Е КАТО В БГ !ДВА БРАТСКИ НАРОДА С ИДЕНТИЧНИ ОБИЧАИ! ЯВНО ЗАТОВА В БЪЛГАРИЯ ИМА ТОЛКОВА МНОГО РУСОФИЛИ ,А НЕ ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ СА ОСВОБОДИЛИ БЪЛГАРИЯ ! АКО АНГЛИЧАНИ ВИ БЯХА ОСВОБОДИЛИ НЯМАШЕ ДА ГИ УВАЖАВАТЕ ЧАК ТОЛКОВА
64
4
 
4
 
! Отговори
shady преди 7 години
Вижте сега уважавам страната Русия и руснаците - най-вече заради факта, че са ни освободили от скапаните турци. Трябва да се има предвид, че тогава и западните сили са били против тази война, а след това са ни и разпокъсали с Берлинския Конгрес.Но в момента вътрешната политика на Русия е пълна трагедия - тотална мафия, покровителствана от Путин за сметка на обикновените хора. Мисля, че външната му политика е ОК, но ако така продължават във вътрешен план ще се окаже, че Русия е един гнил колос.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Принципът е един и същ има разлика само в размерите.При руските другари разбира се, мащабите са свръхестествено големи!
62
4
 
6
 
! Отговори
българин преди 7 години
До 63:Като потъвали американците в блатото, защо всички *** като тебе все към САЩ драпат, а към Русия - никой, а? особено ме разсмиваш с това, че американците били алчни. А руснаците не са ли? Ами, я вземи да идеш при тях, екстра ще си.
61
2
 
7
 
! Отговори
работещ преди 7 години
Нещо да ви е познато? Ами нали СЪЩИТЕ СХЕМИ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ПАРИ В ЧАСТНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЪЦЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ И В БЪЛГАРИЯ. Впрочем, никога не съм се съмнявал, че са по руски модел. Ето, сега ще разберето, защо и тук, във форума, разни *** ни проглушиха ушите и пяна пръскат да защитават Путин и "Русия"-та му и "православието" му и т.н. и т.н. от лошите американци, сега и от лошите западноевропейци. Молят да ги пуснат и тях на копанката да плюскат, затова реват, *** и скимтят за ***
60
3
 
8
 
! Отговори
стоян петров преди 7 години
До 56 ОК, явно някои медии не харесват Русия. Моля? Аз поне не познавам човек който да харесва този *** или по-точно, бензиностанция маскирана като държава.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С колосалните 6,6 млрд. рубли (над 200 млн. долара) е завишена цената на първата отсечка на скоростната автомагистрала Москва Санкт-Петербург, установи Сметната палата на Руската федерация.Пътят, който дори nе e магистрала с по 6 ленти в едната посока, а само скоростно шосе има дължина от 700 км и се изгражда успоредно със съществуващото федерално трасе M-10. Скоростният път Москва Санкт-Петербург е разделен на 8 лота (отсечки), като едва два от тях се строят
58
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пропаганда Корп., те в Европа и Щатите рускините добре ги "потупват". Яко ги "тупат", да им се чуди човек що емигрират натам, като в Русия животът е хубав. Сигурно им е писнало от хубав живот и искат малко лош такъв, колкото за емоцията.
57
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е велика и богата страна не я мислете. Русия изведе в орбита космически апарати с военно предназначение вчера а американците могат само имитации да правят в пустинята Невада!
56
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смотаняците от Ройтерс да си погледнат гредата в своето око, та после да гледат сламката на другия!
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС искаше въвеждане на минимална заплата 400 евро на месец.И какво стана? Първи скочиха великите ни работодатели и социалният ни министър Адемов! Много били, икономиката ни щяла да се срине...Явно ЕС е виновен, че са ни калпави министрите и работодателите.
54
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОК, ЯВНО НЯКОИ МЕДИИ НЕ ХАРЕСВАТ РУСИЯ. КВО ДА СЕ ПРАВИ? ВСЕКИ СИ ИМА МНЕНИЕ.
53
3
 
12
 
! Отговори
cecko2497 преди 7 години
Правите, струвате, въртите отвсякъде като чуете лоша дума за Русия и вместо да признаете веднъж поне, че най-голямата корупция и мафия е именно там, веднага почвате сравненията- Русия-Сащ и Русия-ЕС..Истината е че олигарсите източват кръвта на Русия от много ама много години насам. Това е нещо като в БГ, само че в много по големи размери. Путин уж ги позатегна нещата в последните години ама....
52
2
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Европа се възстанови от Втората Световна Война за 15 години. Ние вече 25 години правим преход! Преход към какво? Това е само едно понятие, чуято цел е да призовава масите за търпение, че "иде ден, когато всичко ще се оправи". Това овчо търпение трябва да свърши. Няма "преход" защото нищо не се променя! И това е удобно на Станишевци, Догановци, Пеевски, Сидеровци и всякакъв ***, който се е събрал да смуче държавата.
51
2
 
8
 
! Отговори
ПСПК преди 7 години
Съгласен съм с Кратун . И Бг прехода стана по Горбачова схема - парите -на нашите хора, които станаха бг олигарсите. Руските олигарси,обаче, за разлика от нашите ***, не нарязаха на скрап предприятията си, за да забогатеят от вторични суровини. Поне работещите добре. И в двете страни забогатяването е от труда на плебеите. Производителността на труда в Бг е 2 пъти по-ниска от тази в ЕС, а заплащането - 5 пъти по-ниско.
50
4
 
10
 
! Отговори
Киро преди 7 години
Аз споделям, глупаците нищо не разбират. Тяхната мисия: да хвалят ГЕРБ, да плюят по отминалия комунизъм и Русия и с това се изчерпва мирогледа им. За тях Плевнелиев и Борисов са най-великите хора на света, всички останали са комунисти.Това е съдържанието на единствената мозъчна гъка, която имат.
49
0
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Брей,тая статия все едно е писана за България!С дребни промени ще пасне 1:1 на нашата действителност.