Държавните средства на Русия - лесна плячка за олигарсите

"Системата в Русия - преплитане на публични услуги с частни интереси"
Обновена: 23 май 2014 14:05 | 23 май 2014 12:38,
80
Държавните средства на Русия - лесна плячка за олигарсите
Болницата в Перм, открита през 2012 г. като част от програмата на руското правителство за подобряване на здравеопазването. Снимка: Ройтерс

Незаконното забогатяване в Русия процъфтява, откакто СССР се разпадна, като за това спомага лошото законодателство, уреждащо взаимоотношенията между бизнеса и държавата, които са се превърнали в огромна схема за източване на държавни средства, пише Ройтерс.

През 2005 г. лично президентът на Русия Владимир Путин инициира мащабна програма за подобряване на намиращите се в много лошо състояние здравни заведения в страната. Пет години по-късно властите разкриха, че доставчиците на оборудване са го продавали на два, а в някои случаи дори на три пъти по-високи цени на болниците.

Дмитрий Медведев, президент на Русия по това време, обяви разкриването на измамата по националната телевизия и я заклейми като „крайно цинична, груба кражба на държавни пари“. Той призова висшите руски правоприлагащи органи сурово да накажат всички участници в измамата.

Бяха задържани заподозрени от всички краища на Русия и през 2012 г. полицията обяви, че 104 души са били обвинени в надуване на цените на медицинско оборудване. Няколко местни държавни служители и представители на бизнеса бяха осъдени за измама и пратени в затвора.

Разследване на Ройтерс обаче показва, че двама богати сподвижници на Путин са участвали в схемата и не са получили наказание.

Те са продали медицинско оборудване за поне 195 млн. долара на Русия и след това са превели общо 84 млн. от постъпленията в банкова сметка в Швейцария, показват банкови отчети. Става ясно също така, че поне 48 млн. долара от тях са били преведени на компания, която впоследствие е участвала в изграждането на луксозен имот в близост до Черно море, наричан „Дворецът на Путин“, откакто бизнесмен заяви, че имотът е построен за президента. Путин отрича да има каквато и да е връзка с имота.

Незаконното забогатяване в Русия след разпадането на Съветския съюз е добре известно на широката публика. По времето на първия постсъветски лидер Борис Елцин олигарсите поеха контрола над държавните дотогава индустрии и забогатяха неимоверно.

При Путин повечето от най-печелившите индустрии на страната, като газовата и петролната, бяха върнати под държавен контрол, като за много руснаци сегашната ситуация е огромен напредък в сравнение с пълния хаос по времето на Елцин. Путин успя да въдвори ред, а растящите цени на петрола донесоха икономически растеж. Под неговото управление икономиката се е разширила почти двойно като доход на глава от населението.

Корупцията обаче остава много сериозен проблем. Пътят към богатството днес преминава не през присвояването на държавни активи, а през източването на огромния бизнес между държавата и частния сектор, смятат икономистите.

„Системата в Русия не се основава на корупция в традиционния смисъл на думата, а на пълното преплитане на публичните услуги с частните интереси“, каза икономистът Владислав Иноземцев, директор на Института за постиндустриални изследвания.

Хлабавите и лошо прилагани правила създават възможност на държавните органи да сключват договори с компании, чиито собственици остават в сянка или не отговарят на дадените координати. Руското законодателство не забранява изрично тайни споразумения или връзки между конкурентни страни на публични търгове. Точно в тази сива зона, а не чрез незаконните кражби, процъфтява нечистото забогатяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.