Бъсеску: Може да се обединим с Молдова в ЕС

"Румъния няма да бъде засегната от санкции срещу Русия"
Обновена: 28 май 2014 22:03 | 28 май 2014 22:02, Екип на Bulgaria On Air
49
Бъсеску: Може да се обединим с Молдова в ЕС
Траян Бъсеску. Снимка: архив, Ройтерс

Румъния подкрепя без резерви всяко действие на Република Молдова за присъединяване към ЕС,  казва румънският президент Траян Бъсеску в специално интервю за Bulgaria On Air.

„Молдова е румънска земя. Де факто ние сме две държави и един народ, и по бреговете на Прут. Говорим един и същи език, имаме една и съща писменост, история, обичаи. Но с Молдова обединението може да стане в рамките на ЕС“, посочи той.

Бъсеску каза още, че Румъния няма да бъде засегната, ако ЕС наложи строги икономически санкции на Русия заради Украйна.

„Румъния е една от страните, които подкрепят без резерви прилагането на икономически санкции на Руската федерация в случай, че напрежението в Украйна ескалира. Не можем да кажем, че това се случва в настоящия момент. Но ако бъде взето решение за налагане на санкции, Румъния като държава ще бъде слабо засегната, защото от Руската федерация ние внасяме 5 % от газа, от който се нуждаем. Работим с термоцентрали, можем да се лишим от газа от Руската федерация, износът ни за руската федерация е малък“, обясни той.

Данните на Евростат, че Румъния е с най-голям икономически растеж в ЕС за първото тримесечие на 2014 година, Бъсеску коментира с думите, че формулата за успех е в мерките за преструктуриране на румънската икономика през 2010-2011 година.

„Истина е, че мерките, които бяха предприети, бяха много болезнени за народа и за компаниите, но в същото време успяхме да запазим бизнес средата незасегната по време на кризата. Не наложихме на компаниите допълнителни данъци-такси. Отрязахме от сметките, предназначени да влязат в държавния бюджет. Това създаде и доверие“, обясни той.

По думите му по време на кризата в Румъния инвестициите не са намалели и сега се събират плодовете от компаниите, които са започнали да инвестират по време на кризата.  Бъсеску прогнозира, че тази година страната му ще постигне икономически растеж от 4,5 %.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анониме- 44За да си добре трябва да си далеч ne samo от руската *** no i ot balgarskata kochina. MAFIOTI!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pумъния ce izplashi rusnacite da ne slojat raka na Moldova. Sega EC po kratkata procedura shte priemat i Moldova. Amerika shte butni mako parichki za dobroto delo.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
смешки....Ес не допуска пормяан на гнации в противен случай и ние щяхме да си поискаме Западните българсик покрайнини след като Югославия вече не съществува като правен субект!
28
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да си добре трябва да си далеч от руската ***, а румънците това са го разбрали отдавна..Колкото по далеч, толкова по-добре! С азиатските диваци просто не става....
27
1
 
0
 
! Отговори
112 преди 9 години
До krumС първите с две не знам, с послената не искам. ок?! ок.
26
1
 
8
 
! Отговори
krum преди 9 години
BALGARIA MOJE DA SE OBEDINI S GAGAUZIA,TARAKLIA I DUNAVSKA UKRAINA
25
1
 
11
 
! Отговори
Митко преди 9 години
Тва е щото ги бъхтаха при Сталинград...
24
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Минаха добре през кризата щото не ги управлява боко мутрата
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един поглед стига за да стане ясно че тоя е една малка шушумига
22
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея *** ги яд че никой не ги включва в газопроводи,скоро ще си внасят вода,а от чешмите им ще тече газ,ама дали ще има някой да развива кранчето.---------за *** кат теб обяснявам, че от газопровода няма файда, трябва да добиваме газ не да я купуваме
21
7
 
20
 
! Отговори
Аха преди 9 години
Ужасни ***,адски първични хора,бетер от нашите собствени.Селското в тях не просто ти говори,направо крещи,кич до небесата.Тея *** ги яд че никой не ги включва в газопроводи,скоро ще си внасят вода,а от чешмите им ще тече газ,ама дали ще има някой да развива кранчето.
20
6
 
4
 
! Отговори
а преди 9 години
До американецоЪхъ. Много българско население има в тея райони, главно като роби (често и ***) берящи къде що плод вирее там. Айде малко по-реалистично.
19
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
преди 17 минутитоя наглия смешен мамалигар май се е надрусал-------не знам дали се е надрусал ама вие в *** всички на надрусани мязате, тея фенове са скъсали всякакви връзки с ***. не че ние продаваме нещо там де, само дето им купуваме скъпата пръдлива газ
18
5
 
18
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Крайно време е да си върнем Западните покрайнини, Добруджа и частите от Вардарска Македония, незаразени от исляма! Цели региони от днешна Република Гърция са все още населени с чисто българско население, на което византийците не разрешава да наричат езика си "български" ами го наричат "нашенски"!!! Гадовете мнооооого български земи са откраднали! Време е да ги върнат викам аз. Дано политиците ни (различни от османци и комунисти) успеят да си върнат териториите ни, както едно време Цар Борис III
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До american boyи като ти върнат това, което искаш, какво ще го правиш. У нас в съществуващите граници цари прогресираща разруха и опустошение, че да затрием още народ ли
16
1
 
25
 
! Отговори
american boy преди 9 години
A да ни върнат пак "в рамките на ЕС" Северна Добруджа и тулченско как му се види на тоя дърт мамалигар?
15
11
 
10
 
! Отговори
да, да, преди 9 години
много са прости румънците и по-зле от нас. През последните години само няколко десетки милиарда индустриални инвестиции. Рено, Гуудиър, Деу и т.н.т. Дървени философи има тук.
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комшу, ти по-добре кажи какво ще правим с ***, нашите и вашите, че много се навъдиха нещо и ще ни изядат главата. А?
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България може да си върне Северна Добруджа тогава.
12
1
 
5
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
До Анонимен 23Абе, наистина ли сте толкова прости или ви плащат достатъчно за да се правите на такива?