Сепаратистките власти в Донецк издирват наблюдателите от ОССЕ

Не изключват изчезването им да е провокация на Киев
30 май 2014 07:25,
29
Сепаратистките власти в Донецк издирват наблюдателите от ОССЕ
Снимка: БТА

Властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република търсят изчезналите наблюдателите от ОССЕ и не изключват възможността изчезването им да е провокация от страна на Киев, заяви пред журналисти премиерът на ДНР Александър Бородай, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

"Точна информация за местонахождението на групата от мисията на ОССЕ засега няма. Нашите силови структури активно ги издирват", отбеляза той. Не е изключено това да е провокация, за да бъдем несправедливо обвинени, че сме ги отвлекли, каза Бородай.

Няколко часа по-рано самопровъзгласилият се за кмет на източноукраинския град Славянск Вячеслав Пономарьов съобщи, че изчезналите във вторник четирима наблюдатели - датчанин, естонец, турчин и швейцарец - са задържани от т.нар. народно опълчение. "Задържахме ги. Знаем къде са, те са живи и здрави", каза Пономарьов за агенция Интерфакс, допълвайки, че бунтовниците проверяват дали наблюдателите не са имали разузнавателна мисия.

"Да, наистина. Съветвахме представителите на ОССЕ в настоящия момент да се въздържат от придвижване из бойните обекти, но те не приеха този съвет сериозни и бяхме принудени да ги задържим, каза говорителка на Пономарьов.

Според нея впоследствие се изяснило, "че някои от задържаните нямат никакво отношение към мисията на ОССЕ. Те са задържани до установяване на всички подробности, каза тя. На въпрос за местонахождението им говорителката на сепаратистите каза, че не са в Славянск.

Според източник на ОССЕ, пожелал анонимност, изчезналите наблюдатели са задържани в съседната на Донецк Луганска област.

Бородай се разграничи от твърденията на Пономарьов и се пошегува, че "народният кмет" на Славянск има склонност да преувеличава нещата.

Група от 11 наблюдатели на ОССЕ бяха задържани за кратко на 28 май в Донецка област. Сред тях имаше и двама българи.

Проруските бунтовници в Славянск държаха седем наблюдатели от ОССЕ в продължение на осем дни, преди да ги освободят на 3 май, припомня АФП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ОССЕДонецк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
"Отвлякоха хората в техен район, който иначе твърдят, че контролират и искат да ги наричат "държава""Ти май пропусна факта, че въпреки обявяването на Донецк за република, там все още се водят боеве с украинската армия.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма логика въоръжените сили на Донецк да отвличат наблюдатели на ОССЕ и по този начин да си вдигат сами мерника, така че е напълно възможно това да е провокация.
5
9
 
2
 
! Отговори
българин преди 9 години
Какви сепаратистки "власти" бе, комунисти смърдящи от сайта? И Донецка и Луганска област си имат ЗАКОННИ УКРАИНСКИ ВЛАСТИ, а тези, дето ги наричате "власти" са шайка съветски разбойници - руски, чеченски и украински СЪВЕТСКИ катили - убийци и мародери, командвани и финансирани от *** и ГРУ.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно, кой е фашиста и терориста в случая? От една страна е армията обстрелваща и убиваща жени и деца и от друга - хора, които се опитват да опазват тези жени и деца.Много пропаганда, много нещо.
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Обама е, на Обама е дело :))))))))Ей тази проруска терористична *** тотално изтрещя. Дано бъдат ликвидирани терористите до един! И киевските власти да не забравят да ги върнат на кремълското недоносче да ги награждава посмъртно.
2
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахах, това е връх на руската наглост!Отвлякоха хората в техен район, който иначе твърдят, че контролират и искат да ги наричат "държава" и за капак на всичко накрая викат "някой друг ми *** в гащите"!
1
13
 
14
 
! Отговори
ждюж преди 9 години
А здрасти......Не изключват изчезването им да е провокация на Киев----------Това твърдение се върти в световните агенции от два дена....а ние сега го пишем?!?!?! Даже има доказателства ,че Киев е участвал в изчезването на наблюдателите.......ама ние пак мълчим...ЗАЩО ЛИ????