САЩ с предупреждение и към Китай

Причината: териториалните претенции на Пекин
31 май 2014 08:05,
173
САЩ с предупреждение и към Китай
Снимка: Reuters

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл предупреди, че САЩ няма да си затварят очите, когато страни като Китай се опитват да ограничават корабоплаването или пренебрегват международните правила и стандарти, предаде Асошиейтед прес.

На годишната конференция по въпросите на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион, известна като "диалога Шангри Ла"( по името на хотел в Сингапур), Хейгъл заяви, че териториалните претенции на Китай в Южнокитайско море дестабилизират региона и че нерешаването на споровете с другите страни заплашва дългосрочния напредък в Източна Азия.

Шефът на Пентагона повдигна също въпроса за китайския кибершпионаж срещу САЩ по-малко от седмица след като Вашингтон обвини петима китайски офицери в хакерство срещу американски компании с цел кражба на търговски тайни.

Хейгъл използва речта си на конференцията, за да увери азиатско-тихоокеанските страни, че въпреки бюджетните трудности и увеличаването на нуждата от военна помощ в Африка и Европа САЩ остават силно ангажирани към Азия.

АП отбелязва, че страните от Азиатско-тихоокеанския регион поставят под съмнение сериозността на САЩ за т. нар. преориентиране към Азия, особено след като събитията в Украйна и терористичните заплахи в Африка получиха много по-голямо внимание.

"Ребалансирането не е цел, обещание или визия - то е реалност", увери Хейгъл и изброи дълъг списък от стъпки на САЩ в тази посока - увеличаване на войските, корабите и военните ресурси в региона, предоставяне на системи за ПРО на Япония, продажбата на съвременни безпилотни самолети на Южна Корея и разширяването на военното сътрудничество с Австралия, Нова Зеландия и Индия. Той съобщи, че САЩ планират да увеличат чуждестранното военно финансиране с 35 процента и военното обучение с 40 процента до 2016 г.

Призовавайки страните да работят за решаване на споровете си, Хейгъл каза, че САЩ ще продължат сближаването и с Китай въпреки различията им.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голямо местене е паднало в Китай!
126
1
 
8
 
! Отговори
бил клизман преди 9 години
Е тия американци се....либия,русия,сега и китай утре марсиянците а в други ден амджиламайците....добре бе,тези от къде вадят кинти,те парите нали се печатат.значи сената одобрява и започват да печатат долари.е ние не можем ли така,правителството одобрява и ние почваме да печатаме левове и налагаме санкций на великобритания
125
1
 
7
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
До М Захариева!Английският писател Джеймс Хилтън измисля името Шангри-Ла за неизвестната страна, в която се развива действието на приключенския му роман ,,Изгубеният хоризонт".Световна известност получава от президента на САЩ-Ф Д Рузвелт на пресконференция след първият нальот на ВВС над Токио-42г.Никакъв хотел в Сингапур.Ако и останалото инфо дето си го написала е такова късай дипломата,ще ти олекне на душата.
124
1
 
18
 
! Отговори
аз преди 9 години
Добре де тази *** освен за войни,оръжия,санкции,претенции,заплахи,ресурси за нещо друго не влага ли пари(изкльчвам частния им сектор)говоря за държавата САЩ.Последните години все по реално ми се вижда плана за "Нов Световен Ред" ,а честно да си призная преди 10 години това ми беше като откъз от комикс
123
4
 
24
 
! Отговори
йованчо преди 9 години
Ако Америка потъне в океана това ще е един огромен късмет за човечеството. 300 милиона алчни 130 килограмови прасета ще спрат да източват ресурсите на планетата и да разпалват войни по всички континенти!
122
2
 
36
 
! Отговори
докога преди 9 години
Опаля,Америка замахна с юмрук и към Китай,защото имат ОБЩА сухоземна и морска граница и американските интереси в тази част на света са застрашени.Оправихме Украйна,другата граничеща със Сащ страна и се пънем и на Китай.Докога тия международни терористи ще определят мира и войната в света и докога щке ги търи човечеството?
121
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А САЩ докога ще имат териториални претенции към цял свят!? Докога!?
120
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До AnonРадвай се гражданче,яж щастливи кокошки и прасета!!!
119
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия верно ли? В момента, в който евразийският съюз достигне до въвеждането на обща валута (примерно азион) или се споразумеят да търгуват в юани и рубли и хАмерика заминава в кофите... НЕ можеш да заповядваш и да налагаш икономически санкции на най-големия си кредитор, който освен това притежава и най-големия пазар... Направо жал да ти стане за онези американци, които са недоволни от случващото се. В крайна сметка и те заради тъпите си управници са мразени навсякъде!
118
0
 
0
 
! Отговори
до #31 преди 9 години
Blagodaria za tezi 16 "ok" :)
117
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Groznite evrei ot USA SI MISLQT 4E SVETA E samo za tqh ,kak mi se iska da gi opanat kitaicite ama qko ,za gadnite amerikanci samo
116
5
 
48
 
! Отговори
neo преди 9 години
Крaят нa империятa идвa. Икономически и социaлен. До15 години мaкс. Слaвa нa русия и нейният лидер Путин. Слaвa нa християнството. Дa живей. Долу.ционисткaтa пaплaч отговпрнa зa стрaдaниятa нa милиони.
115
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kitai e nai-golemiq kreditor na USA,
114
3
 
15
 
! Отговори
До medunka2208 преди 9 години
Когато човек реши да прави забележки на другите, самият той трябва да е изряден. А Вие, както виждам, не знаете кога се употребява пълен и кога непълен член. Този пропуск напълно обезсмисля пълния Ви с патос коментар.
113
3
 
67
 
! Отговори
ДИСЛОКАЦИЯ преди 9 години
САЩ с предупреждение и към Китай - А КИТАЙ СИ ГО ДИСЛОЦИРАХА В ДРУГИЯ КРАЧОЛ! ХА ХА ХА!
112
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този май не е много нормален!
111
2
 
51
 
! Отговори
Болярина преди 9 години
Тия се чудят с кой да се заядат вече , и май скоро ще си изкарат боя..
110
1
 
42
 
! Отговори
Лоша работа преди 9 години
Самите американци /от образованата средна класа/ са недоволни от намесата на правителството си по цял свят и се срамуват като отидат в чужбина, знаят че на много места не ги обичат. Имам такива роднини, второ и трето поколение в САЩ та от тях знам. Няма ли кой да каже на техните управници, че война на 2 фронта не може да се спечели, а те искат да я водят на много фронтове?
109
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не беше САЩ по света щеше да е МИРЗЛИЯ ДУХ НА АМЕРИКА БРОДИ ИЗ СВЕТА
108
49
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не беше стремежа на америка да се бори с проблемите по вета сега щяхме да живеем в хилядолетния райх. Няма администрация, която да не допуска грешки, обаче без намесата на САЩ по света щеше да има много повече войни и несправедливости.