Обама: САЩ никога не изоставят своите войници

Размениха американски войник за петима талибани
1 юни 2014 08:02, Елка Василева
38
Обама: САЩ никога не изоставят своите войници
Барак Обама с родителите на освободения войник. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама приветства освобождаването на американския войник Боуш Бъргдал, държан почти пет години като  пленник в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Обама направи специално изявление за медиите от Розовата градина на Белия дом, в което подчерта, че САЩ никога не изоставят своите военнослужещи и каза, че докато Бъргдал е бил в плен, той "не е бил забравен".

До президента стояха развълнуваните родители на сержанта - Боб и Джани Бъргдал. Бащата на освободения войник благодари на всички, които са помогнали синът му да се завърне у дома и каза, че му е трудно да изрази чувствата, които изпитва в този момент.

Бъргдал бе предаден вчера от афганистанските талибани на американската страна срещу свободата на петима талибански затворници от Гуантанамо.

Президентът Обама припомни, че е обещал да ограничи войната в Афганистан и да закрие затвора в Гуантанамо, където са държани чужденци, заподозрени в тероризъм, но добави, че САЩ освен това винаги са били непреклонни в намеренията си да върнат у дома всички свои военнопленници, съобщи Ройтерс. Затова сега, поне в този момент, мога да кажа, че успяхме да изпълним това обещание, заяви Обама.

Той посочи, че катарското правителство, което бе посредник в размяната, е уверило САЩ, че ще вземе необходимите мерки, за да гарантира националната сигурност на САЩ, съобщи Франс прес.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ненапразно по цял свят обикновените хора крещят призива: "Янки, вървете си вкъщи!" Защо трябва да се месят в Афганистан, на повече от 10000 км от страната им? Да си стоят у дома, там да си вършат техните 'миротворчески' операции и 'демократични революции'.
7
2
 
34
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 години
"Обама: САЩ никога не изоставят своите войници"Така е, даже директорът на ЦРУ ходи да търси онези командоси, които пратиха в Украйна, но им се случи да поизчезнат.....
6
1
 
30
 
! Отговори
не преговарят преди 9 години
Нали Щатите не преговарят с терористи?
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като го гледате тоя - може ли това да е баща? Брада, опашчица - абеее, същински *** са реднековете!
4
3
 
25
 
! Отговори
пет на едно преди 9 години
5:1 за талибаните!
3
6
 
18
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Няма как-това послание е много важно в настоящия момент!Щото на американската войска нещо лесно взе да и се взема страхът!Да си спомним злополучния Д.Кук и психично нестабилния му екипаж!Срещата с руснаци(дори невъоръжени),действа лошо на душевното здраве.Впрочем,гледах клип на известен Ню-йоркски комик,който препоръчваше на попадналите погрешка в лош/опасен квартал да говорят с руски акцент-респектирало!Естествено това е шега,но зад нея има и истина.В САЩ живеят над 3млн. руснаци,така че.......
2
3
 
31
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 9 години
За това в Украйна изчезнаха над 50 наемници и американците не смеят да признаят. ;)
1
8
 
23
 
! Отговори
да преди 9 години
Значи 5 год. е бил на почивка войника!