Организира ли Русия насилието в Украйна?

Москва отрича, но светът не вярва
Обновена: 1 юни 2014 20:17 | 1 юни 2014 20:05,
411
Организира ли Русия насилието в Украйна?
Снимка: Reuters, архив

След 2 месеца на боеве и стотици загинали ситуацията в украинския Изток продължава да е взривоопасна. Сепаратистите не отстъпват, а властта в Киев не е готова за компроси, особено след случилото се в Крим.

Русия твърди, че не се меси пряко в конфликта. БиБиСи анализира ситуацията в търсене на доказателства, които да потвърдят или оборят това.

Един от основните въпроси е дали Москва въоръжава бунтовниците. След като само преди дни беше свален поредният хеликоптер на украинската армия, Вашингтон официално изрази притесненията си, че сепаратистите имат достъп до оръжия, каквито могат да са дошли само отвън.

Разбира се, обвинението е срещу Русия. В същото време Киев обяви, че хеликоптерът е свален от ракетна установка, каквото има и в арсенала на украинската армия. А сепаратистите сложиха ръка върху доста оръжия на армията.

Властите обаче са категорични, че след битката за летището на Донецк на 26-ти май са открити множество оръжия, несъмнено дошли от руска територия.

В същото това сражение сепаритистите претърпяха тежко поражение. Голяма част от жертвите се оказаха доброволци от Русия. Самите бунтовниците съобщиха, че над 30 ковчега са били транспортирани през границата към родните места на бойците.

Наличието на чуждестранни бойци в Изтока не е особена тайна. Подобно нещо се случи и в Крим, в седмиците преди полуострова да се присъедини към Руската федерация.

Но независимо дали става въпрос за доброволци, наемници, или руски военни под прикритие, усещането е, че руското участие в конфликта става все по-организирано.

Последните боеве в Донецк и сериозният отпор на бунтовниците извади на светло паравоенен отряд, наричащ се “Батальон Восток” - по името на бившето специално звено от етнически чеченци, ръководено от руски офицери.

Въпросното звено се бие на страната на Москва в борбата с чеченските бунтовници, а впоследствие се включва и във войната с Грузия за Южна Осетия през 2008-ма година.

След силен политически натиск безпощадното звено е разформировано, но според немалко анализатори групата може и да е събрана отново за действие в Украйна. Има спекулации, че “Батальон Восток” не просто е ударната сила на сепаратистите, но се заема с въдворяване на ред и дисциплина, особено що се отнася до мародерите.

Пред кореспондент на БиБиСи членове на батальона потвърждават, че се бият редом до сепаратистите. Но не казват дали са доброволци, или организирани от някого.

Един от тях твърди, че е в Донецк по заповед на проруския чеченски президент Рамзан Кадиров. Самият Кадиров обаче отрече подобно нещо.

Факт е, че в размирната източна част на Украйна има чеченски бойци, които се славят със своята безмилостност и умения в уличните сражения. Това определено държи нащрек украинската армия, която все още не се е решила на масирана операция по земя за връщане на контрола върху един от най-големите градове в страната.

И макар и руското присъствие да е все по-осезаемо, притеснителното за украинската  власт е, че всъщност сред сепаритистите има много местни хора, повечето от които са само с украинско гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
10
 
58
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 9 години
виновни за ставащото са единствено и само сащ и ес!
2
7
 
60
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
Организира ли Русия насилието в Украйна? - НЕ ! Организираха го господарите ви от САЩ и ЕС ! И точно светът е с майка Русия и нашият Император В.В. !
1
4
 
44
 
! Отговори
Цитатът на деня преди 9 години
Адам Михник: Чух, че Западът е влюбен в Русия. Трябва да внимава, за да не забременее !