Хиляди испанци демонстрираха в Мадрид срещу монархията

Недоволните настояха за премахването й
Обновена: 3 юни 2014 07:56 | 3 юни 2014 07:51, Веселина Йорданова
62
Хиляди испанци демонстрираха в Мадрид срещу монархията
Снимка: Ройтерс

Хиляди испанци демонстрираха снощи в центъра на Мадрид с искане за премахване на монархията в Испания след обявената вчера абдикация на крал Хуан Карлос, предаде Франс прес.

Още по темата

"Бурбоните на избори", беше един от лозунгите, които можеха да се прочетат на плакатите, издигнати от демонстрантите, които развяха знамена на Втората испанска република, провъзгласена през 1931 г.

Демонстрацията е в отговор на призивите на партии и организации от лявата част на политическия спектър, които се надяват подобни демонстрации да се състоят и в други испански градове, отбелязва Франс прес.

Опасявайки се от безредици полицията затвори улиците, водещи към кралския дворец в центъра на Мадрид.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: испаниямонархия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
4
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
до 24, монархията ДОПЪЛНИТЕЛНО утежнява бюджета на една държава, ИЗЛИШНО. Те и така си отиват парите за президентската институция. Изброи ми 3 причини защо е НУЖНА тази "тъпня" а аз ще ти изброя поне 33 причини защо е ИЗЛИШНА, Виждам, че живееш в БГ, и представа си нямаш какво наистина представлява монархията в деиствителност.
22
1
 
0
 
! Отговори
lilil преди 9 години
pravi sa horata pisnalo im e ot taja bogati fam.palna s sakdali miliarderi sa jadat i pijat nosat brilanti diamanti a ispanzite gladuvat i mat pokriv taja litizia rasvedenata i tja uj schesche da se rasvejda no ostana kade sche hodi pak li v tv.stiga monarhija v ispani i dr.darjavi narodite iskat rabota pokriv na glavite im obrasovanie ne monarhija i gerberstvo dano nigoka da ne sa na vlast gerberite bivschite komunjagi preobojadisani v gerb kraha i stanaha milioneri no sa s prostaschki esizi
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До UFSY, по принцип републиката е по демократична и добра форма на управление, но само в държавите с образовано население и дълги демократични традиции. Испания все още не е такава държава!Вземи например Тайланд! Там последните 50 години имаше 11 военни преврата и единствено кралската институция дава някаква стабилност на тази държава!
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ha ha, президенстката институция изобщо не е по евтина от Монархията! Само президенстките избори гълтат повече от колкото издръжката на един монарх!
19
8
 
5
 
! Отговори
UFSY преди 9 години
Браво! Успех на републиканците!Властта идва и трябва да се държи от народа, по възможност с пряка демокрация.
18
10
 
7
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Браво на Испанците, винаги съм казвал, че монархията е ИЗЛИШНА институция в която потъват милиони без абсолютно никаква полза. Като тъпите англета, живеят още в 13 век с тяхните крале и принцове, и скубят народа за щяло и нещяло за да може шепа търтеи да живеят охолно.
17
0
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Горе долу толкова хора миналия юни бюрековата тв7 въобще не ги отрази, а накрая ги преброи "десетки".
16
4
 
10
 
! Отговори
шопето преди 9 години
Испанските *** искат хаос и да крадат, както е у нас. Затова и искат република.
15
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
не 14. по скоро да се покажат ционистите,щото имат да си връщат за Инквизиция-та.не че не го правят постояно....к'во да правиш.... нали на'ште предци спасиха повечето навремето...плюса е от мене. беше малко оф топик.всичко добро.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крал Хуан Карлос им даде демокрация и те пак недоволни. Май трябваше да остави франкистите през 1981 г. да извършат преврата.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сега монарха като запротестира срещу протестите и какво правим !? НАТО да се намеси и Хелзинки че му се нарушават правата !!!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В политически нестабилни държави като Испания монархията е добър вариант защото дава някаква стабилност на държавата. Много е важно обаче монархът да осъзнава, че той трябва да е за пример и да не си позволява скандали от кавито беше разтресен испанския кралски двор последните години!
11
5
 
6
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Поне вашият монарх не е клоун и комунистически слуга като нашият.
10
0
 
3
 
! Отговори
до аз 8 преди 9 години
Не е точно така, защото там пак си има Парламент и Правителство и общо взето нищо не зависи от краля. Той е по-скоро представителна фигура като нашия Плевнелиев. Не че пак не може да краде, но освен него пак носят отговорност още стотици и пак отговорността се размива.Пък ако беше абсолютна монархия, и тогава не е оферта, защото когато властта се съсредоточи в един човек, тогава има една малка крачка към диктатура и после с топ не можеш го мръдни от там. Както беше с Франко.
9
3
 
11
 
! Отговори
Испанец преди 9 години
Точно така, испанци, разкарайте монархията! Избирайте си като нас президенти през няколко години - все необвързани, а всъщност принадлежащи към някаква партия. Вижте нашия слънчев пример - президент-кука на конци, без реч, без интелект, без произход дори. Монарсите поне се стараят да обучат децата си - по разни колежи и военни академии, а нашите големци ги глезотят и от тях нищо не става. Мисля, че съм прав! И кой ви спаси от фашистки преврат - я си спомнете, испанци!
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Монархията е отживелица, която не е нужна на никого.
7
2
 
10
 
! Отговори
az преди 9 години
Ех защо никоя държава не поглежда малката невзрачна българия и да се възползва от нейния безценен опит. Където е имало режим или монархия се е доказало че демокрацията не води до нищо добро. Като един е отговорен колкото и да краде и да бута свой хора все пак има някаква мярка защото всички търсят него. Сега като имаме 240 + калпака и никой не носи никаква отговорност всеки краде 4 години като за последно (защото рядко ги избират пак), да не сме прокопсали. Испания тръгва по същия път
6
0
 
7
 
! Отговори
Какъв е смисъла преди 9 години
Какво значение има дали ще те краде един или крадеца ще се сменя на всеки 4 г. И в двата случая - бития бит, евания еван. И в двата случая кучето си лае, керванът си върви.
5
3
 
7
 
! Отговори
минаващ преди 9 години
До 3Нещо май се бъркаш:За Йорданов си прав ама за Портних издишат опорните ти точки: почнаха се ремонти на улици,нови автобуси, тролеи,пристанището ще се мести,опитва се да се бори c такива като теб дето вдигат врява до бога че не могат да влизат с коли в морската u пр- и пр.Апропо някой да е виждал Хидрострой да работи така усърдно преди?Плюс оправям на забележките по работата щото традиционно българинът работи като прасе:това Портпих едва ли ще изкорени.А за Испания: пак левите бъркат ***.
4
1
 
17
 
! Отговори
do 1 i 3 преди 9 години
Не успяхме, защото се поддахоме на разделение и провокации, загубихме доверие в борбата, загубихме ентусиазъм, не успяхме да блокираме държавата и протестите ни се размиха с времето. Оставихме се да бъдем манипулирани, отново! Испанците не спят и това не е периодично събуждане, а само една от многото им прояви! Това е народ! Повтаряха ни, че нямаме цел, докато не повярвахме, а това ни бе грешката! Защото целта е измитане на статуквото и справедливост, свобода, правова и успяваща родина, не блато