Защо големият учен Никола Тесла никога не се е женил

"Стремейки се да стане равна на мъжа, жената всъщност е жертва"
3 юни 2014 19:35, Елка Василева
79
Защо големият учен Никола Тесла никога не се е женил
Паметник на Никола Тесла в родното му село Смилян, днешна Хърватия. Снимка: архив, Reuters

Съвременната жена смята, че успехът в живота е да бъде възможно по равна с мъжа – с тези думи големият учен Никола Тесла /името му се използва за мерната единица за магнитно поле/ обяснява защо никога не се е женил.

През август 1924 г. в ексклузивно интервю за „Галвестън дейли нюз“ Тесла разказва защо никога не е бил женен.

Тогава на 68 години, той казва, че „нежната жена с благ глас, която обожавах, практически е изчезнала. На нейно място дойде жената, която смята, че нейният главен успех в живота е в това да стане възможно по равна на мъжа – чрез дрехите си, гласа и постъпките си, в спорта и постиженията от всякакъв вид“, обобщава гениалният учен причините, поради които е останал неженен.

„Жените“, казва Тесла, „стават по-силни от мъжа – и физически, и умствено. Светът е преживял много трагедии, но според мен най-голямата от всички трагедии е сегашното икономическо положение, при което жените се състезават с мъжете и в много от случаите наистина успяват да заемат мястото им в различни професии и индустрията. Тази нарастваща тенденция при жените да хвърлят сянка върху мъжествеността е знак за пропадането на цивилизацията“, казва Тесла.

Ученият твърди, че „решителното конкуриране на жената с мъжа в деловия свят“, руши едни от най-добрите традиции.

„Практически всички големи постижения на мъжа досега са били вдъхновени от неговата любов и посветеност на жената. Мъжът е бил вдъхновяван за големи неща, защото една жена е вярвала в него, защото е искал да заслужи нейното удивление и уважение. Защото се е борил за нея и постоянно е рискувал живота си“, обяснява позицията си Тесла.

Според него стремежът на жената да стане равна на мъжа означава, че „самата жена е жертва, вместо, както си мисли, е победител. В нейния живот няма удоволствие. Амбициозна е, често над природните си способности, да постигне всичко, което иска. Много често забравя, че не е възможно всички жени да са примадони и филмови звезди“.

Според Тесла „нашата цивилизация ще потъне в състояние, подобно на пчелите, мравките и другите насекоми, където мъжките безпричинно се убиват. В тази матриархална империя ще бъдат наложени женските правила“, предсказва бъдещето ученият.

Френската актриса Сара Бернар, която е била 12 години по-възрастна от Тесла, години наред безуспешно се е опитвала да се сближи с него, пише сръбският вестник „Блиц“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Никола Теслажена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Вариния преди 3 години
До: АнонименМъжът може физически да е по-силен, но е по-слаб психически от жената, което е по-важно! Защото в един момент физическата сила го напуска и като е слаб психически, то жената взема превес над него.Да не говорим, когато започнете да мислите с долната глава, то горната престава са разсъждава!Така,че не се изхвърляй толкова.
72
4
 
2
 
! Отговори
антифеминист преди 7 години
Светът на феминизма се смалява с всеки изминат ден. От зората на човечеството мъжът винаги е стоял по-високо в природната йерархия и винаги ще е така, защото е физически по-силен и по-умен от жената. Страни с ислямско законодателство съблюдават природните дадености и ясно заявяват претенциите си за световно господство. При тях жена проявила безсрамие и неблагоразумие да се сравнява по възможности с мъж, умира веднага. Това е най-добрият начин за съхранението и продължаването на човешкия род
71
3
 
0
 
! Отговори
антифеминист преди 7 години
Госпожо *** Димитрова! Не се разбира към кого е отправен упрека ви, относно правописа? Автора на статията е отразил виждането на велик гений, какъвто и до днес друг още не се е родил. Предсказал е феминизма в най извратената му форма, но по интелигентен начин не е споменал крайния резултат и последствията за жените. При насекомите и някои инсекси мъжките безпричинно се убиват, а при хората има огромна разлика. Матриархат никога не е имало, няма и да има. Това ще си остане само женска мечта.
70
3
 
2
 
! Отговори
Ева Димитрова преди 7 години
До АнонименНаучи се първо кога се пише "и" и кога "й" и тогава се рекламирай като много умен. Големите, невероятни гении, дето светът ще се срине без тях, но един правопис ги хвърля по гръб.
69
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо да се замислят над думите на гения един вагот анонимни еднодневки едва ли не му дават акъл и го корегират. Абсолютна прав е гения - глобализмът, феминизацията, педализацията, измислената толерастия, триполовостта, разбиването на семейството - всичко това е едни план за унищожение на морала, християнството и хуманизма. И от от една шепа болни старчески мозъци на влечуги. Но няма да стане тяхното.
68
2
 
5
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Стига делили мъжете на мухльовци и принцове! Възпитавайте ги! Жените, които разбират следното, са най-тачени от истинските мъже: Практически всички големи постижения на мъжа досега са били вдъхновени от неговата любов и посветеност на жената. Мъжът е бил вдъхновяван за големи неща, защото една жена е вярвала в него, защото е искал да заслужи нейното удивление и уважение. Защото се е борил за нея и постоянно е рискувал живота си
67
3
 
3
 
! Отговори
tesla преди 9 години
До Swetyсрам за човечеството е твоето мислене
66
2
 
9
 
! Отговори
Енея преди 9 години
Човек на времето си... предполагам за него е било шок, все едно столът изведнъж да прояви мнение относно него. Естествено, че след като си израснал с идеята, че цял един пол трябва да ти е на разположение и да няма друга цел в живота си, освен да се занимава с теб, да ти стане тъпо, когато това се променя. А на коментиращите за "феминистките глупости", залагам пари, че даже не знаете дефиницията на феминизъм. :) Всеки трябва да може да си избере какво иска... а не насила. Важи за всички.
65
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как е възможно този човек да е бил толкова напред във времето .. във всичко, и във изобретенията си, и в мисленето си .. Поклон!А на всички жени които ще започнат сега да мрънкат, обиждат и намират извинение .. нека се замислят малко, и ще осъзнаят колко е прав. Да има еволюция, има еманципация .. има всякакви неща ... но на днешно време, наистина голяма част от жените дори не могат да ме заинтересуват.. малко са останали истинските свестни жени!
64
2
 
4
 
! Отговори
Др. Делев преди 9 години
Защо тази статия се публикува днес? Да не би да се навършва някаква годишнина от интервюто?
63
5
 
5
 
! Отговори
жена преди 9 години
Е стига де. Има много верни неща, за справка прочетете книгата на Съвременния психоаналитик Пиер Дако за женската същност, как жените непрекъсаното се опитват да се доказват ВЪПРЕКИ своята природа, тоест правят го по грешен начин. Поне в БГ е пълно със самотни жени, правещи се на мъже, които мъжете в работата "Уважават", но не и предпочитат за партньорки. То затова се и толкова много мъже, не само се сексуално, но и като поведение. Равноправие, да, но не на всяка цена.
62
17
 
11
 
! Отговори
Swety преди 9 години
Поредното извинение на възрастен господин,па макар и учен,за това,което не е постигнал в живота си.Много едностранно мислене и защо слага всички жени под един знаменател.
61
2
 
4
 
! Отговори
муспи преди 9 години
60, - в концинтрацшонния лагер управата не е повече от 2 - 3%, и няма никакви проблеми с власта. Евреите не са тръгнали да имат болшинство в работниците, напротив там нямат нито един, не са и тръгнали да хванат пособията на държавата, защото всички пари са тяхни. В чалгаджийски, морално загубил свят те се докопват до власта защото това се отдава на най безкруполната и най организираната мафия. Бялите без култура, забранена от тях, е много лесна плячка за такава мафия.
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Извънземните сред хората не се женят!
59
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бай *** Решението е просто, трябва да се разреши многоженството. Тогава качествените жени няма да са принудени да се харчат за некачествени мъже, а последните ще са мотивирани да си вдигнат нивото.
58
6
 
13
 
! Отговори
бай уй преди 9 години
До Анонимен 26Да и затова днес е буквално пълно със стари моми. Всички са холивудски звезди и искат да живеят холивуд стайл.
57
3
 
24
 
! Отговори
Христо преди 9 години
Жалко, че са го убили .Да пренасяш ток във въздуха и да го споделяш безплатно, не се е харесало на някой "бизнесмени" .Наистина велик .
56
3
 
10
 
! Отговори
Ха-ха, 56, преди 9 години
Така мислиш, защото нямаш познания по старобългарски - някога дедите ни са употребявали думата "знаялица", за да обозначат понятието "мъдра жена".
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Муспи, ако събереш цялото правителство, банкери, вестникари, културни трегери и едър капитал на една държава, пак не се събира повече от 2-3% от населението. Тази постановка е безоснователна, не може 5 човека да нареждат на 150, ако хората ги слушат, значи така им харесва, така искат и така им е по-удобно и няма какво да се търси под вола теле. И на мене ми е обидно, че не съм пилот, а много жени карат самолети, но...
54
5
 
27
 
! Отговори
Вергиле, за беда, преди 9 години
льольовците са най-много.А кариерата е неизбежна - първо, защото на 18-20 г. не можеш да знаеш какъв мъж ще намериш. Знаеш обаче, че мама и татко са до време и после ще се наложи да разчиташ на себе си. Второ, ако искаш да имаш дете, трябва да можеш и сама да го отгледаш, ако мъжът ти излезе калпав. И трето, дори да имаш свестен мъж, в наше време, при повечето семейства, една заплата не стига за издръжка на домакинството. Така че, повечето жени не са кариеристки по природа, а по необходимост.