Защо големият учен Никола Тесла никога не се е женил

"Стремейки се да стане равна на мъжа, жената всъщност е жертва"
3 юни 2014 19:35, Елка Василева
79
Защо големият учен Никола Тесла никога не се е женил
Паметник на Никола Тесла в родното му село Смилян, днешна Хърватия. Снимка: архив, Reuters

Съвременната жена смята, че успехът в живота е да бъде възможно по равна с мъжа – с тези думи големият учен Никола Тесла /името му се използва за мерната единица за магнитно поле/ обяснява защо никога не се е женил.

През август 1924 г. в ексклузивно интервю за „Галвестън дейли нюз“ Тесла разказва защо никога не е бил женен.

Тогава на 68 години, той казва, че „нежната жена с благ глас, която обожавах, практически е изчезнала. На нейно място дойде жената, която смята, че нейният главен успех в живота е в това да стане възможно по равна на мъжа – чрез дрехите си, гласа и постъпките си, в спорта и постиженията от всякакъв вид“, обобщава гениалният учен причините, поради които е останал неженен.

„Жените“, казва Тесла, „стават по-силни от мъжа – и физически, и умствено. Светът е преживял много трагедии, но според мен най-голямата от всички трагедии е сегашното икономическо положение, при което жените се състезават с мъжете и в много от случаите наистина успяват да заемат мястото им в различни професии и индустрията. Тази нарастваща тенденция при жените да хвърлят сянка върху мъжествеността е знак за пропадането на цивилизацията“, казва Тесла.

Ученият твърди, че „решителното конкуриране на жената с мъжа в деловия свят“, руши едни от най-добрите традиции.

„Практически всички големи постижения на мъжа досега са били вдъхновени от неговата любов и посветеност на жената. Мъжът е бил вдъхновяван за големи неща, защото една жена е вярвала в него, защото е искал да заслужи нейното удивление и уважение. Защото се е борил за нея и постоянно е рискувал живота си“, обяснява позицията си Тесла.

Според него стремежът на жената да стане равна на мъжа означава, че „самата жена е жертва, вместо, както си мисли, е победител. В нейния живот няма удоволствие. Амбициозна е, често над природните си способности, да постигне всичко, което иска. Много често забравя, че не е възможно всички жени да са примадони и филмови звезди“.

Според Тесла „нашата цивилизация ще потъне в състояние, подобно на пчелите, мравките и другите насекоми, където мъжките безпричинно се убиват. В тази матриархална империя ще бъдат наложени женските правила“, предсказва бъдещето ученият.

Френската актриса Сара Бернар, която е била 12 години по-възрастна от Тесла, години наред безуспешно се е опитвала да се сближи с него, пише сръбският вестник „Блиц“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Никола Теслажена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 9 години
До 52 шоп. - Това е дума по дума официалното становище на синедриона. Първо не са "толкова малко" - всички правителства, партии, армии, банково дело и едър капитал, култура изкуство и цялият останал гешефт в света е в тяхни ръце. Те не владеят само ръководните постове, а буквално много от тези отрасли изцяло, ето в нашите правителства от като е започнала демокрацията няма един българин. Плюс това те владеят не за някакви недостижими планове, а за да убият човечеството, това е действащия дявол.
52
3
 
16
 
! Отговори
вергил преди 9 години
Познавам доста жени,които са направили кариера.И много малко от тях имат стабилен брак.Някои от тях си останаха стари моми,защото все чакаха принца на бял кон,а той не идваше.Други на стари години се омъжиха за посредствени мъже,които ги е срам да покажат на колегите и приятелите си.Трети са омъжени за разни льольовци и редовно им изневеряват.Четвърти пък се пропиват.Моята жена за радост е умна и образована,но не е кариеристка.Гледа си децата и семейството,а пък работата я оставя на втори план.
51
1
 
14
 
! Отговори
До 51 преди 9 години
Ами не съм решил, че щом жената работи това разбива семейството. Няма нищо лошо в това жената да работи, лошо е когото работата се поставя над семейството и децата. И патриархат не означава да вържеш жената вкъщи, това са феминистки глупости и крайности. В патриархалното общество мъжете се грижат преди всичко за материалното благосъстояние на семейството, докато жената преди всичко ражда и гледа деца и се грижи за семейния уют.
50
2
 
10
 
! Отговори
до 44 преди 9 години
Мисленето Ви в тази насока включва ли защита на джихата,където жените нямат право да учат и работят.В динамично променящият се сввят този обществен порядък се отхвърля масово и се е оказъл упадъчен.Още Левски е каза,че мечтае за ,,Чиста и свята република,където всички ще имат равни права,,.Аз пък твърдя,че с навлизането на жените в науката,промишлеността и т.н. се допринася за научно-техническия прогрес .
49
9
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Това с теорията на конспирацията е забележително *** идея. Един вид целия милиард бели хора на планетата е толкова ***, че малка група евреи са успели да го излъжат и развалят. Имайте малко достойнство, не говорете откровени глупости.
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 31Когато разбиеш семейството, ти разбиваш обществото, то няма основа и деградира.----------Защо трябва да разбиваш семейството? Ти защо реши, че ако жената работи, това разбива семейството? Патриархата си е бил за една определена епоха, във времето на компютрите и самолетите не можеш да вържеш жената вкъщи да тъче черги.
47
2
 
3
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Светът е зло, а зло значи излизане на по нисшото на повърхноста във всички области. Няма култура а има чалгарски фън, няма наука а спекулация за пари, няма жени а конкуренция за това дето самите мъже намират за най ценно. Бог казва на тези жени дето страдат от това - дъще излез от смъртта и ще живееш, - точно това казва и на мъжете бягащи навън. А практичното в тази постановка е, че имащите нужда да излязат са неповече от 2%, така че - загивай си свят за тяхна утеха. И Бог казва - радвайте се!
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Женил се, не се женил...Айде стига с тоя клюкарски подход. Важно е какво е направил и какво е оставил след себе си. Те и за Ван Гог всички знаят само, че е отрязал ухото си и за "некви слънчогледи", какво друго е направил не е важно.
45
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Т.нар. "еманципация" е лабораторно създаден вирус, който като поразява основната клетка на обществото - семейството, оттам унищожава и цялото общество на бялата раса.Главен инвеститор в създаването му са фондациите на Рокфелер.
44
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото ако се беше оженил НИКОГА НЯМАШЕ ДА СТАНЕ ГОЛЯМ УЧЕН :)
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След Световните войни на много жени им се е наложило да станат равни и да заемат ролята на мъжа.
42
7
 
9
 
! Отговори
До 40 преди 9 години
Да разбирам, че според трябва да унищожим обществото си, да унищожим народа, рода си, езика, културата и традициите си, да затрием въобще човешкия род, за да може днешните жени да си носят спокойно панталоните?
41
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До титиПричината за разводите е, че жената не иска "да си гледа децата", иска да "ходи на работа", за да се предлага на чуждите мъже. Ако само мъжете работеха, нямаше да има изневери(освен ***).Малко повече трябва да изпълняваме 10-те Божи Заповеди!
40
2
 
4
 
! Отговори
дО 41 преди 9 години
Точно .
39
2
 
8
 
! Отговори
до Тулски преди 9 години
Не можеш да разбереш какво казва човекът (Тесла) бе, брато. А, стига брътви глупости, досажда и се излага.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мъжете са начело на обществото в периоди на възход. В периоди на упадък жените са "начело". Още от дедо Адам и баба *** си е тъй.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 30Много просто - няма да има общество. Да не забравяме, че то се състои от хора.
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурно е просто съвпадение, но началото съвременния цялостен упадък на обществото, който ни тласка в пропаста на унищожението, съвпада с началото на "еманципацията" на жената. Тази "еманципация" води до морален упадък, а последният до днешното катастрофално за европейската цивилизация състояние. Населението в Германия се топи с по-бързи темпове от това на България. Колкото и да ни "кърпят" с *** и араби. Същото е и с Испания. Същото е с цяла Европа. Същото е с цялата бяла раса, най-еманципир
35
2
 
3
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Светът е потънал в злото и жените се приспособяват. Те са втори защото лишени от природата си се приспособяват, а мъжете са приели еврейскияпарично материален свят като от Бога даден. Гениите са все мъже, защото с цената на отхвърлянето на света навлизат във висши области. Бетовен е умрял в мизерия, и кой ли не, но жените прелъстени от славата му пишат неуморно ноти, заемат позиции да ги обявяват за гениални - и тука падналите мъже им подражават. Вече няма бетовеновци, има стремителен деградация
34
6
 
5
 
! Отговори
крив макарон преди 9 години
Тесла е бил умен , но за нещастие с аутизм...За това и така с жените ...