Дянков хвали Евразийския съюз

Санкциите срещу Русия няма да сработят, твърди бившият вицепремиер
Обновена: 5 юни 2014 09:59 | 4 юни 2014 20:43, Бойчо Попов
193
Дянков хвали Евразийския съюз
източник: Reuters

Евразийският съюз притежава добър потенциал. Неговата цел е свободната търговия, което ще открие нови възможности за трите страни /Русия, Казахстан и Беларус/. С течение на времето към него могат да се присъединят и други държави. Такова становище изрази бившият вицепремиер и министър на финансите на България Симеон Дянков, който анализира пред руският портал "Вести" някои от най-важните въпроси на световната икономика.

"С тези, които казват, че това е неравен съюз, в който има една много голяма икономика – Русия, и две по-малки, може да се спори и да се даде за пример Северноамериканското споразумение за свободна търговия (North American Free Trade Agreement – NAFTA). Тази година се навършват 20 години от влизането в сила на настоящото споразумение. И в този съюз американската икономика доминира... И господството е много силно, но сега NAFTA се разглежда като доста успешен проект и за трите икономики (бел. ред. – Канада, Мексико и Съединените щати)", отбеляза Дянков.

"Не се съмнявам, че след 20 години, ако този съюз се развива успешно, споразумението, което първоначално бе подписано от трите страни – Русия, Казахстан и Беларус, ще бъде обявено за успех", допълни той.

Според бившия вицепремиер на България повечето европейци считат Русия за добър търговски партньор от практическа гледна точка. "Имаме нужда от руски продукти и Русия се нуждае от нашите продукти. Последните 3-4 месеца имаше много емоция в САЩ и Европа. Какво да правим, какви санкции да се наложат на Русия? Много по-разумни становища бяха изразени в Европа, отколкото в САЩ. Мисля, че всичко се връща в икономиката", посочи Симеон Дянков.

По думите му Старият континент трябва да си припомни колко много европейската икономика е свързана с руската. "Тази ситуация няма да се промени през следващите 10-20-30 години. Русия е основен износител на голям брой продукти, които са необходими в Европа. Някои сплави, които са необходими за авиационната промишленост, автомобилостроенето, химическата промишленост. Много европейски отрасли зависят от Русия", отбеляза ректорът на Руската икономическа школа (РИШ). 

Дянков коментира и ситуацията на Стария континент след проведените в края на май избори за Европейски парламент. "Мисля, че основната причина за успеха на център-дясното е всъщност икономически. Фактът, че страните, които притежават традиционни възгледи, особено тези на левите социалистически партии, не успяха да предложат добра алтернатива на фискална дисциплина, която се предлага от дясноцентристките партии през последните няколко години", заяви той.

"Те (бел. ред. – социалистите) не предлагат решения на проблемите, те просто критикуват... Така че липсата на икономически перспективи, които по-рано можеха да предложат традиционните политически партии, е причина за резултатите от изборите в приблизително една трета от страните от Европейския съюз", изтъкна бившият финансов министър.

Според ректора на РИШ бившият министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер има много големи шансове да заеме председателското място в Европейската комисия (ЕК). "Ако това се случи, мисля, че тогава можем да говорим за определен напредък към банков съюз, фискален съюз, който все още не съществува", отбеляза той.

Симеон Дянков посочи също, че Европейската централна банка (ЕЦБ) на практика е единствената добре работеща институция в Европейския съюз през последните 2-3 години. "Откакто Драги стана президент, той направи много. ЕЦБ прави всичко по силите си. Но тъй като той винаги се допитва до политици, министър-председатели, президенти, политиката е всъщност в Брюксел, а не във Франкфурт", коментира финансовият министър на България в периода 2009-2013 г.

"Мисля, че САЩ вече усещат, че светът не е това, което беше. Основната грижа, поне в САЩ, през последното десетилетие е свързана с Китай. И сега те (бел. ред. – Съединените щати) осъзнават, че това е една много по-голяма група – не само Китай, ами и Русия, Казахстан, Виетнам, много страни в евроазиатската група, които представляват 80-90% от световния растеж", заяви Дянков.

"През последните 5 години в Европа всъщност няма растеж, тя е в рецесия. В САЩ растежът е много слаб – 1% годишно. Около 80% от растежа на световната икономика се пада на изток от Европейския съюз. Мисля, че европейците разбират това перфектно. Тъй като те са съседи, те го виждат. САЩ, струва ми се, са все по-наясно с предупреждението, но също така осъзнават, че сега няма лесни решения. Санкциите няма да сработят", коментира още бившият вицепремиер на България.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
4
 
41
 
! Отговори
gmitich преди 9 години
Shto ne si v zatvora ***, varna darjavata godini nazad@
115
4
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя пляскяше руснаците, ама се оказа че ги пляскял с уста и език, отзад в най-ниската точка на гърба. .
114
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, кога стана *** та му почервеня гъ3a на тоя ***.
113
9
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** веднъж - *** завинаги. Кофти че е българин.
112
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как го плюха преди време платените форумни драскачи, а той излезе руски агент...
111
0
 
63
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Голямо пляскане си направил бе Данку? Нали щеше да ги пляскаш руснаците бе? Май са ти го сложили надълбоко и няма мърдане, а?
110
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Useshtam kak liubovta kym Diankov se vryshta :)
109
1
 
50
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
охооо ама къде си беее мишок! пак излезе от дупчицата си....приветстваме те теб и твоята жена жмулио
108
2
 
54
 
! Отговори
Лизач преди 9 години
Нали щеше да срита Русия по ***....агати лизача....
107
13
 
51
 
! Отговори
Поживём увидим преди 9 години
Путинофилите направо немеят ... изведнаж заобичаха Дянков защото им хвали новия СССР !
106
7
 
37
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Evropeiskiq Sauz DGD!
105
8
 
51
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 9 години
Ако руснаците дойдат в София вадя червеното знаме от мазата което прилежно съм скрил до комсомолската си книжка и ще задмина не само Дянков но и Кимон Георгиев на 9 септември.Вие стадото така и неразбрахте че ние БГ политиците имаме един БОГ и той е КИНТИТЕ.Останалото е на където задуха вятъра да сме с победителите.Дума дупка неправи нали така?Днес Дянков утре аз може да викна ясно Путин е демократа на света като видя до президентството славната Червена Армия.Братушките ще ме разберат-прикритие!
104
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА Е ВИЦЕТО НА НАТИКВАТА ДЕТО ЩЕШЕ ДАБИЕ ШАМАРЧЕТА НА РУСНАЦИТЕ - А ?АМА ТОЯ ИЗЛЕЗЕ ХИТРЯГА - РАЗБРА КЪДЕ Е ДЕБЕКИЯ И ИЗБЯГА ПРИ НЕГО , А ТИКВИТЕ СИ ПРАВЯТ СЕРЕНАДИ С КОНЧИТА ВУРС.....НАПРАВО ДА ПОВЪРНЕ ЧОВЕК
103
1
 
41
 
! Отговори
КОШМАРА преди 9 години
До КоментаторАЗ ПЪК ПАЗАРУВАМ ОТ САЙТА НА СТАНИШЕВ И БСП И СЪМ ДОВОЛЕН...-Gepi.bg
102
0
 
40
 
! Отговори
Страшил преди 9 години
На Дянкофф май някой му е натаковал жината в негово отцъстфие докато е бил в Москва и сега заема проРуска политика.
101
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянинПроблема не е дали има или няма бъдеще, проблема е Мони Дянков ! Как сипеше помия срещу Русия 4 години, а сега какво приказва....
100
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лявата резба какво прави !!!!! До оня ден говореше за Европейски ценности... заклеймяваше Русия..... А сега като му дръпнах дупЕто и започна да говори обратно на това което намилаше 4 години !
99
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички големи икономисти казаха, че този съюз се създава противно на икономическата логика, защото търговията между тия страни бележи спад от 7% миналата година, а търговията им с ЕС 5% разтеж. Не слушайте глупостите на човек избягал от България, върнал се след 20 години, а сега вече и той даже не знае къде се намира.
98
2
 
34
 
! Отговори
Кoментатор преди 9 години
И аз ,моето семейство ,приятели,роднини и всички колеги от фирмата ни МЮРДЕР ИНКОРПОРАТЕД ООД винаги занапред ще гласуваме за ПП.ГЕРБ. Единствената политическа сила в страната мислеща за хората и народа. Сега отворихме сайтовете на Бойко за интернет пазаруване и сме изумени- отстъпките са невероятни и в пъти под реалните цени! ГЕРБ- ПОБЕДА. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! Който не вярва да отвори и се увери.....-----Dalavera.bgLapni.bg
97
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само като му видя мазната мутра на тоя и пред очите ми минават като на филмова лента самозапалилите се хора - българи ... живи факли...