Дянков хвали Евразийския съюз

Санкциите срещу Русия няма да сработят, твърди бившият вицепремиер
Обновена: 5 юни 2014 09:59 | 4 юни 2014 20:43, Бойчо Попов
193
Дянков хвали Евразийския съюз
източник: Reuters

Евразийският съюз притежава добър потенциал. Неговата цел е свободната търговия, което ще открие нови възможности за трите страни /Русия, Казахстан и Беларус/. С течение на времето към него могат да се присъединят и други държави. Такова становище изрази бившият вицепремиер и министър на финансите на България Симеон Дянков, който анализира пред руският портал "Вести" някои от най-важните въпроси на световната икономика.

"С тези, които казват, че това е неравен съюз, в който има една много голяма икономика – Русия, и две по-малки, може да се спори и да се даде за пример Северноамериканското споразумение за свободна търговия (North American Free Trade Agreement – NAFTA). Тази година се навършват 20 години от влизането в сила на настоящото споразумение. И в този съюз американската икономика доминира... И господството е много силно, но сега NAFTA се разглежда като доста успешен проект и за трите икономики (бел. ред. – Канада, Мексико и Съединените щати)", отбеляза Дянков.

"Не се съмнявам, че след 20 години, ако този съюз се развива успешно, споразумението, което първоначално бе подписано от трите страни – Русия, Казахстан и Беларус, ще бъде обявено за успех", допълни той.

Според бившия вицепремиер на България повечето европейци считат Русия за добър търговски партньор от практическа гледна точка. "Имаме нужда от руски продукти и Русия се нуждае от нашите продукти. Последните 3-4 месеца имаше много емоция в САЩ и Европа. Какво да правим, какви санкции да се наложат на Русия? Много по-разумни становища бяха изразени в Европа, отколкото в САЩ. Мисля, че всичко се връща в икономиката", посочи Симеон Дянков.

По думите му Старият континент трябва да си припомни колко много европейската икономика е свързана с руската. "Тази ситуация няма да се промени през следващите 10-20-30 години. Русия е основен износител на голям брой продукти, които са необходими в Европа. Някои сплави, които са необходими за авиационната промишленост, автомобилостроенето, химическата промишленост. Много европейски отрасли зависят от Русия", отбеляза ректорът на Руската икономическа школа (РИШ). 

Дянков коментира и ситуацията на Стария континент след проведените в края на май избори за Европейски парламент. "Мисля, че основната причина за успеха на център-дясното е всъщност икономически. Фактът, че страните, които притежават традиционни възгледи, особено тези на левите социалистически партии, не успяха да предложат добра алтернатива на фискална дисциплина, която се предлага от дясноцентристките партии през последните няколко години", заяви той.

"Те (бел. ред. – социалистите) не предлагат решения на проблемите, те просто критикуват... Така че липсата на икономически перспективи, които по-рано можеха да предложат традиционните политически партии, е причина за резултатите от изборите в приблизително една трета от страните от Европейския съюз", изтъкна бившият финансов министър.

Според ректора на РИШ бившият министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер има много големи шансове да заеме председателското място в Европейската комисия (ЕК). "Ако това се случи, мисля, че тогава можем да говорим за определен напредък към банков съюз, фискален съюз, който все още не съществува", отбеляза той.

Симеон Дянков посочи също, че Европейската централна банка (ЕЦБ) на практика е единствената добре работеща институция в Европейския съюз през последните 2-3 години. "Откакто Драги стана президент, той направи много. ЕЦБ прави всичко по силите си. Но тъй като той винаги се допитва до политици, министър-председатели, президенти, политиката е всъщност в Брюксел, а не във Франкфурт", коментира финансовият министър на България в периода 2009-2013 г.

"Мисля, че САЩ вече усещат, че светът не е това, което беше. Основната грижа, поне в САЩ, през последното десетилетие е свързана с Китай. И сега те (бел. ред. – Съединените щати) осъзнават, че това е една много по-голяма група – не само Китай, ами и Русия, Казахстан, Виетнам, много страни в евроазиатската група, които представляват 80-90% от световния растеж", заяви Дянков.

"През последните 5 години в Европа всъщност няма растеж, тя е в рецесия. В САЩ растежът е много слаб – 1% годишно. Около 80% от растежа на световната икономика се пада на изток от Европейския съюз. Мисля, че европейците разбират това перфектно. Тъй като те са съседи, те го виждат. САЩ, струва ми се, са все по-наясно с предупреждението, но също така осъзнават, че сега няма лесни решения. Санкциите няма да сработят", коментира още бившият вицепремиер на България.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
40
 
! Отговори
На Брад Пит брат му преди 9 години
Дянков е секретното оръжие на ЦРУ :)Този бацил унищожи България за 3-4 години и сега са го пратили да разбие и Русия.
75
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дянков, ша цуняш бибата, намазали са те. Ще ти изтънее още гласчето.
74
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хер Флик при хер Путин :)Дас ис Путлерланд
73
1
 
41
 
! Отговори
Хер Флик преди 9 години
Гестапо има много лица.
72
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И к'во се оказа че имаме парламент с 4 путински проекта
71
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само комунист и русофил като Дянков, воден от престъпен вожд като *** може да причини на българите толкова злини, колкото сътвориха тия жалки *** за по-малко от 4 години!Господ да ги накаже!
70
4
 
39
 
! Отговори
СОРОСОИД преди 9 години
САМО ДА ВМЕТНА: ДАНО ПУТИН НЕ ГО ПОДУШИ С ТРЕНИРАНИЯ СИ КГБ-НОС, ЧЕ КАТО НИЩО ЩЕ ПРАТИ НАШИЯ АГЕНТ ДЯНКО-ХАМЕРИКАНКО ПАК В ЗИМБАБВЕ! А ТАМ ТОЙ ИМА СМЪРТНА ПРИСЪДА ЗА ЗАСЛУГИ В ИКОНОМИЧЕСКИЯ ГЕНОЦИД НАД МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ....АХ ДАНО НЕ И ДЯНКО - ТОЙ Е НАШЕТО СКРИТО, НО ИЗПИТАНО ИКОНОМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ ЗА НАЛАГАНЕТО НА СВЕТОВНАТА *** ДЕМОКРАЦИЯ!
69
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно грузинците го надушиха че е руски шпионин още 2008 и го гониха с камънИЕ да го тепат, а нашио матрял и "топ ченгето" ББ неможа ::)))
68
1
 
38
 
! Отговори
шамара преди 9 години
Брех, от къде го изкарахте от забрава пък Дянков. Кога лепеше шамари на Руснаците заради Белене, кога пръв финансист на Евразийският съюз стана:)"Питат ли ме дей парата ме дарява сетен път, Питат ли ме дей земята що най-любя на света..."Нататък Дянков си я знае песничката.
67
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ е мутромилиционерска, криптокомунистическа и русофилска сбирщина!
66
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече не знам кой кой е, Бойко въпреки, че е проевропейски настроен, лично подписа началото на Южен поток, а сега прави минисаботажи на проекта, докато БСП работи за него въпреки заплахите на ЕС. Дянков щеше да пляска руснаците, а отиде да бачка за тях и го направиха ректор. В същия момент БСП ходи при Яценюк и застава на страната на ЕС, а проамериканския комсомолец Плевнелиев- при украинския президент- червен милиардер и в комунистически Китай.На мене нещо ли ми убягва...
65
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Путин е изключително хитър човек! Скапа ни като държава само за да плаши рашите с България и да ни дава като жертви на демокрацията, предполагам, че Ран и Ът са негови тройни агенти( освен на САЩ и Израил), а Иван Костов му е втори братовчед по бащина линия!
64
2
 
36
 
! Отговори
СОРОСОИД преди 9 години
ВЕЧЕ НЯМА АГЕНТИ 07,08 И Т.Н. НАШИЯТ АГЕНТ НА ИЗТОК Е ЕДИН И ТОЙ СЕ КАЗВА ДЯНКО ХАМЕРИКАНКО!СЕГА ДЯНКО Е ИЗПРАТЕН НА ОПАСНА МИСИЯ - ДА ПОДРАВЯ РУСКАТА ИКОНОМИКА, ТЪЙ КАТО ИЗНЕВЕРИ НА ХАМЕРИКАНСКАТА СИ ЖЕНА, А ТЯ Е ФАКТОР В НАШАТА СКЪПА И ПРЕСКЪПА СВЕТОВНА БАНКА.ИМАЙКИ ПРЕДВИД ОГРОМНИЯ ОПИТ НА ДЯНКО ХАМЕРИКАНКО В ПОДРАВЯНЕТО И РАЗСИПВАНЕТО НА НАЙ-РАЗЛИЧНИ ИКАНОМИКИ - ХАИТЯНСКАТА,ЗИМБАБВИЙСКАТА БЪЛГАРСКАТА И Т.Н. НИ СМЕ УВЕРЕНИ, ЧЕ НАШИЯ ***-АГЕНТ ЩЕ УСПЕЕ И В РУСИЯ!
63
2
 
39
 
! Отговори
изобщо не е така преди 9 години
До демократ: "Русниците си имат руски шпиони у нас , а и ние им пратихме троянския кон Дянков."руснаците ни пратиха своя троянски кон, представяха ни го за американец. Евтино менте.
62
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля вече на всеки трезвомислещ човек му е ясно че ГЕРП е проект на фашиста Путин
61
0
 
40
 
! Отговори
Питащ преди 9 години
Людмила Живкова как ли е дала рамо на такова некадърно човече?
60
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пропаганден провокативен ход.евтин ход
59
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да се учудя, ако Боко след като спечели изборите напусне ЕС ни влее в Евразийския, а *** с червени прашки забягнат на Запад, изобщо няма да се учудя!!!
58
2
 
41
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Русниците си имат руски шпиони у нас , а и ние им пратихме троянския кон Дянков.Първо ще ги пляска... а после ще ги фалира.
57
3
 
44
 
! Отговори
Хахахха преди 9 години
След година Плевнята-президент ще хвали Русия с пяна на уста.Такива марионетките,като и м натиснеш копчето, сменят песента.Иначе казано-герберасти.