"Водафон" разкрива как се подслушва по света

"Секретните кабели са широко използвани в Европа и света"
Обновена: 6 юни 2014 13:51 | 6 юни 2014 13:50,
18
"Водафон" разкрива как се подслушва по света
Снимка: Reuters, архив

"Водафон", една от най-големите компании за мобилни комуникации в света, разкри съществуването на тайни кабели, които позволяват на правителствени агенции да подслушват всички разговори, водени в нейните мрежи, пишат британските вестници "Гардиън" и "Индипендънт".

Това разкритие се съдържа в доклад на "Водафон", посветен на въпроса за шпионажа от страна на правителствата. В него се посочва, че системата на секретните кабели за подслушване на разговорите в мрежите на Водафон е била широко използвана в някои от 29-те страни, в които работи компанията. Става дума за страни в Европа и в други части на света. С този доклад Водафон нарушава мълчанието си относно правителственото следене, реагирайки на все по-широкомащабното използване на телефоните и на широколентовите мрежи за шпиониране на гражданите.

Докладът е най-пространното проучване, правено досега по въпроса как правителствата следят разговорите и местоположението на хората. В него Водафон съобщава, че секретните кабели са били свързани директно с нейните мрежи и с тези на други телекомуникационни групи. Това позволявало на агенциите да слушат и да записват на живо разговорите и в някои случаи да проследяват местоположението на клиентите на компанията.

Организатори на кампании за защита на правото на неприкосновеност на личния живот казват, че разкритията на Водафон рисуват един кошмарен сценарий и потвърждават най-големите им страхове относно мащабите на следенето.

В Албания, Египет, Унгария, Индия, Малта, Катар, Румъния, Южна Африка и Турция е незаконно да се разкрива каквато и да е информация, свързана с прехващането и подслушването на разговори и на съобщения. В шест други страни, в които Водафон действа, законът или задължава телекомуникационните оператори да инсталират кабели за пряк достъп до мрежите, или пък позволява на правителствата да го правят.

"Водафон", която има своя собствена мобилна и фиксирана широколентова мрежа, не е назовала страните, замесени в този шпионаж, защото някои правителства могат да отвърнат на удара с арест на местни служители на Водафон. Системите за директен достъп до мрежите не изискват съдебна заповед и компаниите нямат информации за самоличността или броя на следените техни клиенти. Масовото следене може да се случва във всяка телекомуникационна мрежа, без агенциите да трябва да се аргументират за своето "нашествие" в мрежите на компаниите.

Източници от бранша казват, че в някои случаи кабелите за директен достъп са специално инсталирани в заключена стая в центъра за данни на мрежата или в някои от местните й бюра. Персоналът, работещ в това помещение, може да е нает от телекомуникационната фирма, но има статут на служители боравещи с държавни тайни и няма правото да дискутира какъвто и да е аспект от работата си с останалата част от компанията.

Водафон твърди, че изисква от персонала си да се придържа към поведенческия кодекс на компанията, но секретният статут на някои служители означава, че Водафон не може да проверява какво правят тези хора, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Водафонподслушване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
18
 
! Отговори
bugaga преди 9 години
Puskajte dezinformacia, cha horata ima biujet da pokriat :)
13
0
 
17
 
! Отговори
axaxax преди 9 години
Neka slediat tova e dobre. Taka se natrupva izlishna informacia i mnogo lesno moze da si izpisusne vaznata informacia kato stava duma za trilioni hexabiti, razgovori i viskakvi lajna. Vyprosa e ne dali se sledi a koj e obrabotva infomaciata. Taka stava, che edin sledi vtori a toj sledi treti i taka po redata .. na vsichki se razdavt zaplati. A rabota ne se vyrshi. Zashtoto istenskite teroristi sa izvyn tozi grid. A kojto iska da ne go sledia komunikira kriptirano v obshite lajna.
12
2
 
25
 
! Отговори
Жител преди 9 години
Не ги ли е срам да се навират така в личния живот на хората разните милиционери чиновници. Отврат!
11
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами щом имат време за губене и много ги интересуват ежедневните хорски разговори да заповядат. Аз ако имам да говоря нещо наистина важно баш по мобилния ще го кажа... Вече и най-тъпите квартални мутри знаят, че всички обществени мрежи се подслушват.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 9Той е от тия правителствени агенти, които подслушват по тайните кабеляци и от там я има :)
9
0
 
20
 
! Отговори
До 9 преди 9 години
Откъде я имаш тази информация? Дай някакъв линк.
8
0
 
39
 
! Отговори
До 8 преди 9 години
Че сега да не е по-различно? Системата е направена така, че да си роб, но да се чувстваш свободен гражданин. Не знам кой го е измислил, но евала, работи! :)
7
1
 
42
 
! Отговори
Мамуна-шпион преди 9 години
След седмица до месец започва голямото следене на интернет трафика в България.Всички оператори са привикани за да инсталирват интерфейси към службите.Внимаайте в картинката! Официалното оправдание е тероризъм уж.Pax Americana - та в който живеем е по- Оруелски от този в който живяхме.
6
3
 
57
 
! Отговори
1 преди 9 години
Най-добрият начин да предскажеш бъдещето, е да го създадеш. От доста време насам определени хора насочват хората към определено бъдеще и то определено не е в наша полза. След 1000 години на тази земя ще има роби и господари в напълно буквалния смисъл на думата.
5
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сноудън ги разкри и сега щат не щат си признават, но не правят нищо по въпроса.
4
0
 
63
 
! Отговори
няма що преди 9 години
И въпреки това ,,не можем да приберем на топло,, ,,телефонните терористи,,А и доста отвлечени хора не биват откритиГолямо следене ,няма що
3
1
 
61
 
! Отговори
И Румъния ни мина преди 9 години
А в моята татковина, ако не свържеш службите предварително, не получаваш лиценз за мобилен оператор. Такива ми ти особености на националните разузнавателни служби.
2
4
 
38
 
! Отговори
хах преди 9 години
Сигурно им е много интересно да разберат какви съм ги изср** таз сутрин, и какво ще пием тази вечер
1
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аха,тайните кабели били виновни.Аз до сега съм си мислел,че просто онези им влизат в сървърите и си слушкат на воля.А то било по "тайните кабели".Ту дебиш,аз си мислех че само баба ми вярва,че със кабел можело да се подслушва.