Американски сержант донесе триумф за талибаните?

Размяната на заложници беше обявена за победа от терористите
7 юни 2014 21:00,
85
Американски сержант донесе триумф за талибаните?
Боу Бергдал. Снимка: Reuters

Талибанската съпротива в Афганистан разпространи видео, показващо последните мигове в плен на американския войник Боу Бергдал. Сержантът премигва постоянно сякаш не е свикнал със светлината, а може би, защото е готов да се разплаче всеки момент.

Изглежда Боу все още не смее да повярва, че свободата е само на минути разстояние след 5 години като заложник. Погледът му се премества към небето, където се задава хеликоптер на американската армия.

Напрежението изглежда почти непоносимо за пленника, най-вероятно от страх, че всичко е постановка, коментира БиБиСи.

След кацането на хеликоптера, американските войници се насочват към своя дългогодишен враг. Срещата между представителите на армията на Съединените щати и на терористичната мрежа “Хакани”, които се опитват да се избият помежду си в последните 13 години, сама по себе си е необикновена.

Всички бързат да приключат размяната. Размяна, която всички американски врагове считат за явна и категорична победа над Вашингтон.

Дейвид Седни, ръководител в Пентагона за Афганистан, Пакистан и Централна Азия, споделя пред БиБиСи: “Това видео е от изключително значение за талибаните, още повече след като афганистанският народ показа категорично волята си на скорошните избори в страната. Тогава талибаните заплашиха с вендета всички, които гласуват, но изборната активност беше изключително висока”.

Според Седни сега бунтовниците искат да демонстрират, че влиянието им не е отслабено. Размяната на един за пет военнопленници несъмнено ще бъде използвана като силен коз при набирането на доброволци за очакваната офанзива през лятото, счита експертът. Седни е убеден, че талибаните ще опитат да разклатят увереността на афганистанците в следващите месеци в опит да завземат контрола над страната до 3-4 години.

Един от преговарящите за освобождаването на Боу Бергдал разкрива, че “талибаните не са били толкова щастливи много отдавна”. Те празнували, черпели с бонбони и специални ястия.

“Подобно сделка е нещо, което те чакат от години. Сега най-накрая се случи”, споделя преговарящият. “Талибаните са убедени, че вече са сила, с която Вашингтон се съобразява и най-накрая значимостта им е призната от врага”, посочва още той.

Някои специалисти считат това развитие за истинска катастрофа и огромна грешка на администрацията на президента Обама.

Но има и мнения, че настоящата сделка може да е началото на позитивно развитие.

Талибаните са заклеймени като терористи, но сега американците преговарят с тях. Тази промяна може да даде нова посока в намирането на мирно решение на конфликта. Изглежда разговорите са възможни и това дава надежди, че директни преговори за спиране на насилието са реална перспектива.

Самият американски президент Барак Обама заяви категорично, че не приема критики по размяната, настоявайки, че дори Джордж Вашингтон и Ейбрахам Линкълн са били атакувани по същия начин за свои твърди решения.

“Войните свършват с преговори и размяна на затворници”, вярва Обама.

Дали обаче в същото вярват и талибаните е съвсем друг въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
74 не ми са прай на умен.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Cold_War_Map_1980.svgВсичко друго е излишно да се коментира!
66
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И нима Русия не е виновна заради влиянието си във Виетнам, Корея, Южна Америка, Куба?Кой подкрепяше комунистите във Виетнам? Нима руснаци не са воювали там? Руски войни нямаше ли в Афганистан? Не убиваха ли руснаците хора в две Чеченски войни? А защо разделиха Корея? Нима не е заради участието и на руснаците? А познавате ли Куба преди комунистите?Извод: Русия е не по-малко лоша от САЩ.И Русия е водила войни и е хвърляла бомби и е подпомагала кланета.Когато е имала бюджет да го прави.
65
1
 
3
 
! Отговори
мо6е преди 9 години
До Анонимен<Парите идват чрез евреиския финансов интернационал ,чрез фридман а дядото на асен агов поставя тротила в купола.Хомопедитата от москва и европа подкрепят акта./Четете малко ***
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност убийствата на елита на дадена държава са запазена марка на Русия. Това не се случва само в България. В Катинската гора 22 хил. поляци (офицери и интелектуалци) са убити. И както се правят масови екзекуции - с изстрел, а не с газ (газовата е най-скъпата екзекуция, което поражда други въпроси). Русия е искала и там слаба Полша. И тук е искала слаба България. Русия е подстрекател в Балканските войни и противник на Съединението. Защо ли?
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Как ще наречете хората разпалили войната в Украйна?"Войната в Украйна е разпалена от тези които не искат да пуснат кокала. Ако си достатъчно зрял човек, вероятно казано по този начин ще ти бъде достатъчно за да разбереш кой запали войната в Украйна.За Украйна се говореше от години, че някой ден може да поиска да бъде в НАТО. Но това означава НАТО да диша във врата на Русия. Русия не иска да допусне това. Тя влияеше много.Може би ще опита да направи други буферни зони - разцепване на Украйна
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До "До плюещите"Вероятно може и да има западни сили, които да са подпомагали майдановците. Но пък нека да не си мислим, че не е имало руски сили, които да подпомагат тяхната опозиция. Русия си смяташе Украйна, че сякаш може да се меси в политиката на тази държава както си иска. Това не трябва да бъде така.То изнудване за газ, то изнасяне не ресурси в посока Москва.Трябва да има баланс. Не може само едните да богатеят на гърба на обикновения човек. И не може това да са само про-руски настроени.
61
1
 
5
 
! Отговори
До плюещите преди 9 години
То бива оплюване, бива, ама нека да сме и малко обективни: Приемам доводите за Неделя. Но ще ви помоля честно да отговорите: Как ще наречете хората платили на украинските убийци от Майдана, да избиват невинни хора? Как ще наречете хората разпалили войната в Украйна?>>>>Всичко това в по-ново време.>>>>>А по-преди, тези които хвърляха бомби почти над цялата планета. Почти няма кътче на планетата което да не са бомбардирали.Сещате се, че говоря за САЩ, нали!ДЪРЖАВЕН ТЕРОРИЗЪМ, така ли ?
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това да убиеш човек не го разбирам. Никак!А да убиеш човек от собствения си народ, това пък още повече не го разбирам. Сякаш не ни стигат войните и страданията. И сякаш другите народи около нас не са ни убивали достатъчно много. Да правиш атентати в България е антибългарско.Каквато и кауза да защитаваш, убийствата не са решение. Хора, създавайте, творете, изобретявайте! Радвайте се! Не убивайте!
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Според съвременни оценки, решимостта на военното ръководство вероятно е насърчена от преките му връзки със съветското Главно политическо управление, което ги снабдява с пари и въоръжение.Според историка Стойчо Грънчаров големите средства за издръжка и въоръжаване на терористите, включително фаталния взрив, идват от Комунистическия Интернационал (атентат Света Неделя)Още някой да ми каже, че Русия не искала да се меси в страната ни и да ни кара да се избиваме? Русия иска слаба България!
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Хайдутите не са, ама партизаните със сигурност са били комунистически терористи."Всъщност е точно така. Партизаните наистина са били терористи. Освен това нека си припомним атентата в църквата Света Неделя. Това е за времето си НАЙТЕЖКИЯ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ В СВЕТА.Комунистите искат да избият елита на България. Да искаш да убиеш елита на страната си и после тази страна да я управляват бандити, *** и нехранимайковци, това си е чиста проба малоумие. Комунистите са ***.
57
3
 
7
 
! Отговори
До 64 преди 9 години
А ти фашистка въшко трябва да те смачкаме с пета.***, да се задавиш в бълвочите си.
56
4
 
7
 
! Отговори
до IVO 59 преди 9 години
Хайдутите не са, ама партизаните със сигурност са били комунистически терористи.
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OTKAKTO USA SA V AFGANISTAN NARKOPROIZVODSTVOTO BELEJI VYRXOVEN RYST
54
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната холивудска мегапродукция! За пред света як джумбуш, а пък защо ли цялото нарко производство на Талибан ООД се разпространява изцяло в САЩ, конгресът гласува яки военни бюджети, ФЕД печатат зеленяти ратии, а светът затяга коланите и работещите мизерстват. Хвала на такъв световен ред, превърнаха ни в планетата на маймуните! Гееерп!
53
1
 
31
 
! Отговори
2 преди 9 години
ТАЛИБАНИТЕ СА ДНЕС ТОВА ,КОЕТО АМЕРИКАНЦИТЕ ОБУЧИХА И ВЪОРЪЖИХА ПРЕДИ ГОДИНИ...но нали са *** това се обърна срещу тях .ХАК ДА ИМ Е...
52
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой казваше "ние не преговаряме с терристи"видяха се на тясно и омекнахаиначе този щеше да го върнат у дома с глава под мишница
51
5
 
11
 
! Отговори
IVO преди 9 години
Защо терористи,те просто се защитават от агресора,които е влязъл в тяхната къща.По тази логика нашите хайдути и партизани също са били терористи.За мен те са само ГЕРОИ
50
8
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
За да настъпи мир и спокойствие на земята, най-големите терористи на планетата, а именно АМЕРИКАНЦИТЕ, трябва да се избиват.Да се заличат от земята тия убийци.
49
4
 
27
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Американците опърдяха ко4ана пак.....в последно време не им върви на покер ролетката дето я въртят по целия свят....ни мисиите им са успешни, армията им я бъхтят кат шкембе у дувар кой къде свари....хахаха...КЕФ!!!