Предсрочни парламентарни избори се провеждат в Косово

Демократическата партия на Тачи е сочена за победител
8 юни 2014 07:58, Анисия Иванова
10
Предсрочни парламентарни избори се провеждат в Косово
Хашим Тачи. Снимка: Reuters

В Косово днес ще се състоят предсрочни парламентарни избори, смятани за важен тест за премиера Хашим Тачи и процеса на интеграция на страната в Европейския съюз, предаде агенция Хина.

Политическата кампания за изборите премина под сянката на тежката икономическа ситуация в страната с инфлация от 35 процента и безработица сред младежта от 55 процента. Почти половината от населението на Косово от 1,8 милиона души се смятат за бедни, а 12 процента живеят в изключително голяма бедност.

Важно за тези избори ще бъде участието на етническите сърби, живеещи в северната част на страната, които заплашиха да бойкотират вота. Правителството на Сърбия призова всички граждани на Косово и Метохия да участват в парламентарните избори, изтъквайки, че е необходимо да бъдат спечелени възможно най-много депутатски мандати и те да бъдат във функция на оцеляването на сърбите и създаването на Съюз на сръбските общини.

Макар сръбските власти все още да не признават независимостта на Косово, те насърчиха сръбската общност там да участва в изборите, за да укрепи Брюкселското споразумение с  Косово от 2013 г., което улесни започването на преговори за присъединяване на Сърбия към ЕС.

Косовският парламент има 120 места, а 10 са резервирани за етническите сърби и още толкова за представители на другите малцинства.

Изборите ще бъдат тест за премиера Хашим Тачи, бивш лидер на Армията за освобождение на Косово, превърнал се в политик, който ръководи Косово от седем години. Тачи насрочи предсрочни избори, които първоначално бяха планирани за ноември, след като сръбските членове на парламента блокираха вота за създаването на национална армия.

Проучванията на общественото мнение сочат, че Демократическата партия на Косово на Хашим Тачи вероятно отново ще спечели изборите. Най-силен съперник на Тачи за поста премиер е лидерът на опозиционния Демократичен съюз на Косово Иса  Мустафа. Общо 1,78 милиона жители на Косово имат право на глас. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
дядо преди 9 години
престъпника на снимката е косовския Бойко Борисов
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая държава я измисли *** Клинтън, а за създаването ѝ разрушиха Сърбия. Но както знаем - "Американските бомби - най-демократичните бомби!"
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOVA NA SNIMKATA E DEMOKRATA XASHISH TACI ZMIQTA TYRGOVECA NA ORGANI I DROGA PRESTYPNIK
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Косово е сръбско!
2
0
 
6
 
! Отговори
читател преди 9 години
Този на снимката, доколкото си спомням Интерпол го издирваше, както и Международния съд, но нещо не могат да го намерят...
1
3
 
15
 
! Отговори
двоен стандарт преди 9 години
Защо няма санкции от Европа и САЩ срещу проалбанските сепаратисти и терористи и защо им признават "държавата"?