Порошенко готви нов екип, за да се справи с Путин

Новият президент на Украйна засилва връзките със Запада
9 юни 2014 20:12, Елка Василева
140
Порошенко готви нов екип, за да се справи с Путин
Петро Порошенко. Снимка: Reuters

Новият президент на Украйна Петро Порошенко се готви да състави нов управляващ екип, който ще урежда кризата с Русия.

Очакваните днес преговори за цените на природния газ ще са ранен тест на новите му отношения с руския президент Владимир Путин, пише Ричард Балмфорт от Ройтерс.

Полагането на клетва на Порошенко с помпозна, но и спокойна церемония в събота внушаваше усещането, че е теглена черта след шестте месеца на безпрецедентни кървави размирици, довели до свалянето на предшественика му Виктор Янукович.

Обаче зад еуфорията, че сега Украйна най-сетне може да започне "Да живее по новому", както обещаваше предизборният лозунг на Порошенко, съществува реалността на кипящ сепаратизъм на изток, в който Украйна вижда ръката на Москва и съпротивата на Русия срещу плановете му да поведе Украйна към Европа.

Резкият отказ на Порошенко да приеме загубата на Крим в борбената му встъпителна реч допълнително го поставя в конфликт с Путин.

Дали Путин е готов да даде някакъв първоначален шанс на 48-годишния бизнесмен-политик или ще го подлага на изпитание още в първите му дни на власт може да покажат още днешните тристранни преговори в Брюксел, целящи решаване на спора по цената на руския газ.

Русия заплаши да спре доставките за съседката си, която е основен маршрут за транзита на газ към ЕС, ако тя не си плати дълговете към "Газпром" до утре.

Като първи стъпки за назначаване на ключови съюзници се очаква през следващите дни Порошенко да назначи нови министри на външните работи и на отбраната.

Бунтовете, с които проруските сепаратисти провъзгласиха "народни републики", взеха десетки жертви при сблъсъци между правителствените сили и въоръжени милиции. Лидерите на милициите вече заявиха, че няма да се откажат от борбата си.

Това не са единствените предизвикателства пред Порошенко. Той наследява страна на ръба на банкрута, която е оценявана от мониторинговите агенции като една от най-корумпираните и най-зле управлявани в Европа.

Порошенко, милиардер с голям управленски опит, заяви, че възнамерява да подпише споразумение за асоцииране и търговия с ЕС още този месец. Обещанието му да се придържа към прозападна политика бързо бе възнаградено от Вашингтон с 48 милиона долара помощ за икономически реформи.

Споразумението с ЕС, което Янукович пренебрегна, предизвиквайки улични протести, които накрая го свалиха от власт, ще вкара Украйна в зона за свободна търговия с ЕС, осуетявайки амбицията на Путин да задържи Киев в сферата си на влияние. Путин, който е под заплаха на нови западни санкции заради политиката си към Украйна, предупреди, че щом Украйна подпише споразумението и то влезе в сила, Русия ще бъде принудена да предприеме мерки да защити икономиката и пазарите си.

Във встъпителната си реч Порошенко се зарече, че никога няма да приеме загубата на Крим, анексиран от Русия през март след свалянето на подкрепяния от Москва Янукович. Той заяви: "Крим беше, е и ще бъде украинска земя." Реалността на място обаче е, че има твърде малко сили, ако изобщо има такива, способни да убедят Русия да отстъпи територията.

Според анализатори по-важният приоритет трябва да бъде прекратяването на бунтовете, които застрашават визията на Порошенко за единна държава.

В речта си той направи жест към населението на Източна Украйна, като обеща да гарантира правото му да говори на руски и перспективата за по-голямо самоуправление. Той предложи на бунтовниците амнистия, ако сложат оръжие, както и безопасен коридор за връщане в Русия за руските бойци.

Обаче, както при повечето проблеми пред Порошенко, прекратяването на бунтовете изисква добрата воля и съдействието на други, в случая на Путин.

Като може би положителен сигнал от Москва руските осведомителни агенции съобщиха, че Путин е наредил на Федералната служба за сигурност да засили охраната на границата с Украйна и да предотврати незаконното преминаване на хора. Тази стъпка беше потенциално важна, тъй като Украйна и западните правителства настояваха Москва да спре, по думите им, потока от руски оръжия и бойци в Източна Украйна.

Първите стъпки на Порошенко, известен с прозвището "Шоколадовия крал" заради сладкарския си бизнес, ще бъдат да назначи някои ключови членове от екипа си.

Очаква се скоро да назначи нов външен министър - може би Валерий Чалий, който отговаряше за външнополитическите въпроси в предизборния му щаб. Той има право да назначи и министър на отбраната - друг ключов пост предвид участието на армията в потушаването на бунтовете в източната част на страната и необходимостта да спре проникването на руски бойци през границата.

Друг ключов съюзник ще е премиерът Арсений Яценюк, който е на първа линия в деликатните преговори с Русия за цените на газа. Либералният премиер, който е бил и министър на икономиката, вече обеща да работи "като едно цяло" с президента и парламента.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
7
 
19
 
! Отговори
Магеланчо преди 9 години
До Одисейчо Мадоклатов РазтърсогъзовичПрестъпници в Украйна са само платените сатрапи на американските интереси и в частност газово-петролни. В добрия тон ти казвам, че си силно заблуден или платен. Прозрачно е, братчето ми! Май подкрепяме корумпираните правителства, а? Ако корумпира САЩ са готини, а ако е Русия са престъпници! "Да живее фашистка Украйна"!Прочети още на: dnes.bg/iztochna-evropa/2014/06/09/poroshenko-gotvi-nov-ekip-za-da-se-spravi-s-putin.228329#
66
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фашист като ментора си.
65
4
 
17
 
! Отговори
авер преди 9 години
Помните ли когато когато над американския военен кораб в черно море прелетя руски самолет. В момента на прелитането всички системи на кораба са излезли извън строя. Когато кораба акостира на румънския бряг 38 моряка са се отказали повече да се върнат на кораба. Те си знаят какво са преживяли. Та този *** плаши че щял да си върне Крим на Украйна.Ако не вярвате на мен прочетете го в западната преса.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Леле че народПрав си! Още не знаят на какъв са седнали, както и ние...
63
3
 
16
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Одисей 1 Аха,ще се справят. Вижда ме ги колко се справят Загубиха толкова техника и воиници,че ак оподължат в същия дух,ще трябва да минават на катапулти,щото друго няма да им е останало А за Крим да забравят А ти си видимо прекалено назобан с НПО ла*на. Папкаш ли ,папкаш ли . Да ти донеса ли и моите ,та малко да разнообразиш менюто. Стига си папкал само от американското посолство,папкай и русофилски
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
48000000 $ заем за Украйна е под 1 кирлив необезпечен долар на хахол. Пълен т...к, пенсионерите у нас отделят повече на месец за просяците в София - дар от САЩ. Помощ за украйнския фашизъм, подкрепящ лобито на приватизаторите на газопреносната инфраструктура и шистови шарлатани. Образец за толериране на корупцията в източна Европа в разрез с интересите на обществото в цяла Европа!
61
4
 
17
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Одисей 1 Ще минат и ще се очистят от територии Очистиха се от Крим ,сега усилено се чистят от Донецка и Луганска области Ако продължават с тия темпове на чистене,до коледа да не останат и без излаз на море??? Но със сигурност,ще се прочистят ,щото ги чака такива пости,че дооста чисти ще излязат
60
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЗащоЗащото по-големи и върли нацисти от путлерастите в момента няма.
59
3
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Не знам за украинците, но нека съобщя на хамериканците, че чрез платените си терористи на МегданЯ у Киев, Путин су взе Крим, без даже и да го е искал толкова скоро.Питам добре ли ви е драги ибрикчийски форумни скапаняци на запада?Добре ли ви е как ви го надиндяка Путин????Консултирайте се с Бардака Обамов, Сорос и сие и Рокшилдови! Те най -добре усещат болезненият шах-мат на Владимир!
58
3
 
12
 
! Отговори
? преди 9 години
Искам да видя къде и как живее Порошенко,защо само на Янукович показаха"палатите"а сега медията се потрива където не я сърби?
57
2
 
14
 
! Отговори
лицемерието... преди 9 години
Да не забравяме,че Порошенко бе министър под Янукович,двулик при това,защото смени боята съответно когато се създадоха благоприятните условия...
56
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смениха един олигарх милиардер с друг олигарх милиардер и очакват нещо да се промени - егати тъпите украинци. Не може всеки път да правиш една и съща грешка и да очакваш да се получи друг резултат.
55
3
 
6
 
! Отговори
! преди 9 години
Някои хора още не са наясно,че властта бе взета то проционисти,ама като стана дума за това"Нетаняху обещава Талмуда ще бъде Израелския закон"пише Арутц Шева с днешна дата.Не Стария завет,но Талмуда да доуточним.А за нас със гайдите?Ето това Някои хора още не са наясно,че властта бе взета то проционисти,ама като стана дума за това"Нетаняху обещава Талмуда ще бъде Израелския закон"пише Арутц Шева с днешна дата.Не Стария завет,но Талмуда да доуточним.
54
4
 
16
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Одисей 1 ОО да ,такъв шанс им се отваря,че след години ще реват от ужас,каква глупост са направили Е още и тая зима може да реват,особено Западна Украйна и Киев А тоя екип на Порошенко е съставен от *** като него и най-много да загубят още някоя и друга територия,освен Крим
53
36
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Да живее САЩ, долу евразийската свинщина на ***.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VPRO4EM TE UKRAINCITE SE RADAT I GORDEIAT KATO NIAKOI GI SRAVNI S FASHISTI-NACISTI IZBIVASHTI MIRNI HORA
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след 5 години никой няма да помни пришляка
50
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СЛАВА УКРАНFASHIST-NACIST
49
3
 
14
 
! Отговори
Защо преди 9 години
Искам да попитам защо не се трият коментари и нацистки призиви от "слава украини"? Отвратен съм и никога няма да ви чета повече "статийките", за мен повече този сайт не съществува.
48
4
 
5
 
! Отговори
Ей,61 преди 9 години
Не обиждай непутинците в сайта.Пиши си,знаем,че много ви дойде-11 изборни загуби,ИЗБОРИ наесен,вие ги целувахте по площадите,те ви ***... в НС,ама карай да върви,ще свикните.Завинаги....Пък и Джуга-сталь e втория най-жесток човек в човешката история,а го ,,обичаш,тачиш и милееш'',като един,който иска да промени името на Волгоград с неговото.