Порошенко готви нов екип, за да се справи с Путин

Новият президент на Украйна засилва връзките със Запада
9 юни 2014 20:12, Елка Василева
140
Порошенко готви нов екип, за да се справи с Путин
Петро Порошенко. Снимка: Reuters

Новият президент на Украйна Петро Порошенко се готви да състави нов управляващ екип, който ще урежда кризата с Русия.

Очакваните днес преговори за цените на природния газ ще са ранен тест на новите му отношения с руския президент Владимир Путин, пише Ричард Балмфорт от Ройтерс.

Полагането на клетва на Порошенко с помпозна, но и спокойна церемония в събота внушаваше усещането, че е теглена черта след шестте месеца на безпрецедентни кървави размирици, довели до свалянето на предшественика му Виктор Янукович.

Обаче зад еуфорията, че сега Украйна най-сетне може да започне "Да живее по новому", както обещаваше предизборният лозунг на Порошенко, съществува реалността на кипящ сепаратизъм на изток, в който Украйна вижда ръката на Москва и съпротивата на Русия срещу плановете му да поведе Украйна към Европа.

Резкият отказ на Порошенко да приеме загубата на Крим в борбената му встъпителна реч допълнително го поставя в конфликт с Путин.

Дали Путин е готов да даде някакъв първоначален шанс на 48-годишния бизнесмен-политик или ще го подлага на изпитание още в първите му дни на власт може да покажат още днешните тристранни преговори в Брюксел, целящи решаване на спора по цената на руския газ.

Русия заплаши да спре доставките за съседката си, която е основен маршрут за транзита на газ към ЕС, ако тя не си плати дълговете към "Газпром" до утре.

Като първи стъпки за назначаване на ключови съюзници се очаква през следващите дни Порошенко да назначи нови министри на външните работи и на отбраната.

Бунтовете, с които проруските сепаратисти провъзгласиха "народни републики", взеха десетки жертви при сблъсъци между правителствените сили и въоръжени милиции. Лидерите на милициите вече заявиха, че няма да се откажат от борбата си.

Това не са единствените предизвикателства пред Порошенко. Той наследява страна на ръба на банкрута, която е оценявана от мониторинговите агенции като една от най-корумпираните и най-зле управлявани в Европа.

Порошенко, милиардер с голям управленски опит, заяви, че възнамерява да подпише споразумение за асоцииране и търговия с ЕС още този месец. Обещанието му да се придържа към прозападна политика бързо бе възнаградено от Вашингтон с 48 милиона долара помощ за икономически реформи.

Споразумението с ЕС, което Янукович пренебрегна, предизвиквайки улични протести, които накрая го свалиха от власт, ще вкара Украйна в зона за свободна търговия с ЕС, осуетявайки амбицията на Путин да задържи Киев в сферата си на влияние. Путин, който е под заплаха на нови западни санкции заради политиката си към Украйна, предупреди, че щом Украйна подпише споразумението и то влезе в сила, Русия ще бъде принудена да предприеме мерки да защити икономиката и пазарите си.

Във встъпителната си реч Порошенко се зарече, че никога няма да приеме загубата на Крим, анексиран от Русия през март след свалянето на подкрепяния от Москва Янукович. Той заяви: "Крим беше, е и ще бъде украинска земя." Реалността на място обаче е, че има твърде малко сили, ако изобщо има такива, способни да убедят Русия да отстъпи територията.

Според анализатори по-важният приоритет трябва да бъде прекратяването на бунтовете, които застрашават визията на Порошенко за единна държава.

В речта си той направи жест към населението на Източна Украйна, като обеща да гарантира правото му да говори на руски и перспективата за по-голямо самоуправление. Той предложи на бунтовниците амнистия, ако сложат оръжие, както и безопасен коридор за връщане в Русия за руските бойци.

Обаче, както при повечето проблеми пред Порошенко, прекратяването на бунтовете изисква добрата воля и съдействието на други, в случая на Путин.

Като може би положителен сигнал от Москва руските осведомителни агенции съобщиха, че Путин е наредил на Федералната служба за сигурност да засили охраната на границата с Украйна и да предотврати незаконното преминаване на хора. Тази стъпка беше потенциално важна, тъй като Украйна и западните правителства настояваха Москва да спре, по думите им, потока от руски оръжия и бойци в Източна Украйна.

Първите стъпки на Порошенко, известен с прозвището "Шоколадовия крал" заради сладкарския си бизнес, ще бъдат да назначи някои ключови членове от екипа си.

Очаква се скоро да назначи нов външен министър - може би Валерий Чалий, който отговаряше за външнополитическите въпроси в предизборния му щаб. Той има право да назначи и министър на отбраната - друг ключов пост предвид участието на армията в потушаването на бунтовете в източната част на страната и необходимостта да спре проникването на руски бойци през границата.

Друг ключов съюзник ще е премиерът Арсений Яценюк, който е на първа линия в деликатните преговори с Русия за цените на газа. Либералният премиер, който е бил и министър на икономиката, вече обеща да работи "като едно цяло" с президента и парламента.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
7
 
! Отговори
> преди 9 години
Псевдонационалиста Ярош отваря"гореща линия"с израелския посланик в Киев да пази от"антисемитски провокации",ммм,после премества щабквартирата в Днепропетровск под Коломойски,който добре плаща за главите на етническите руснаци"провокатори"
46
2
 
5
 
! Отговори
До 65 и 66 преди 9 години
Не ти отива да използваш това звучно име, то не е за човеконенавистници. А колкото до "прословутия десен сектор" че бил 300 човека, не съм ги броил, пък и ти не. Но пък знаеш ли че сега всеки олигарх си има частна армия? И Аваков,и Ярош,и Коломойски,и Тарута, и Наливайченко и т.н.И плащат за братоубийство, а ако не стрелят по мирни хора,стрелят в гърба им.Така че там е пълно с фашисти, *** и главорези.И ставате смешни с тези 2%. Там са повече от 25%,сметни колко хора. А, забравих и Ляшкото.
45
16
 
5
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ преди 9 години
Свободу не спинити! Слава Героям Крут! Слава героям Холодного Яру! Слава героям УПА! Слава Слава усм, хто згинув на Соловках, Колим, Магадан, у психушках товарняках...Слава усм, хто стояв на Майдан! Не розчаровуйтесь, бо ви показали цим нкчемам, що ви народ, вони вас бояться: вдмна Дня Свободи найкраща тому люстраця. Слава усм, хто не боявся не боться.
44
2
 
14
 
! Отговори
. преди 9 години
Десен сектор с щаб квартира Днепропетровск ,който е под Коломойски,са полезните ***,псевдонационалисти,които под предателите на Украйна като Ярош свършиха мръсната работа за сваляне на конституционно избраното правителство за да седне проционисткото такова.
43
14
 
5
 
! Отговори
Пич е. преди 9 години
Слава на Украйна.
42
2
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
Правилото на елементарното уважение е:Използваи езика на държавата в чиито сайтове пишеш...Не ползваи маимуница=това е простащинаНе ползваи главни букви-това е селяния
41
5
 
14
 
! Отговори
До 52 преди 9 години
***, я се разкарай от сайта, тука не е за главорези, фашисти и чудовища, които убиват мирни жени и деца!!!!!!!!!!!!!!!
40
3
 
14
 
! Отговори
Смях преди 9 години
Този *** дали е чувал за Наполеон, за Хитлер? Те и те щяха да се справят с Русия! Те и хамериканците, спечелили една битка, въобще не са чували израза "пирова победа"! А "параша" с "голям управленски опит" си въобразява, че като си се научил бързо да крадеш, значи може и да се научиш бързо да управляваш. Това чудовище е било при всички президенти лакей, отвсякъде са го изхвърляли и сега иска само да си отмъсти. Никакви украинци не го интересуват и той ще срине окончателно страната.
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сили АТО знищили вогнев точки терориств в Слов'янську Семенвц .
38
2
 
10
 
! Отговори
д::::: преди 9 години
Аааа недогледах -разбира се че статията е на *** Василева-естесвено че ще е неина -тая за царевичен кучан за тапа на бутилка не става,хваща тема барва оттук оттам гледа да вкара интрига и това е ,ако това е журналистика аз съм хисарския поп
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйнците ако знаят кво ги чака в ЕС ще си взривят всичките АЕЦ, щото ще им ги спрат още на първо време! Ба си наивниците!
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
цялата работа е, че украйна използва ситуацията за да им се опростят милиарди долари дълг за изхарчена газ! русия си иска парите! въпроса е финансов, а го правят политически! милиард долара си е сума и не може да не се отрази на руската икономика!
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя не е Порошенко, а Прошенко! А екипът му е в подготовка, стигнали са до аналразширител номер 2, има още много да поработят до номер 3, хихик!
34
8
 
6
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ преди 9 години
U N I T E D !!!
33
3
 
23
 
! Отговори
НАТРОШЕНКО преди 9 години
На снимката горе: Потрошенко маа с *** и доразсипва остатъците от Украйна! *** лапат остатъците на аванта!!
32
2
 
25
 
! Отговори
ОБЕКТИВНО ПОГЛЕДНАТО преди 9 години
В Украйна има 18мил човека в трудоспособна възраст .От тях повече от 6 мил работят в Русия и още толкова в Украйна в производства свързани с Русия .Над 40% от украинския износ също е за Русия .Оставям изводите на вас...
31
1
 
20
 
! Отговори
sto kila преди 9 години
г-н ПоТрошенко, внимавайте, щото калта в която си нагазил е мнооого лизгава!Нямам нищо против евро амбициите на Украйна, както и държавните и граници - просто не съм съгласен с Американско-еврейският цинизъм по отношение на страната. Иначе - няма по естествено човек да е свободен (тва пък какво ли беше), но не по начина който ни се натрапва - свобода през САЩ! Къде не са се набъркали там не е настъпил хаус!!!
30
0
 
9
 
! Отговори
Малиййй преди 9 години
"Порошенко готви нов екип, за да се справи с Путин"Тоя дали си вярва???Или така са му казали???Знаете ли кой е Обама??.......Аха , добреЕ. Обама не може да каже това. а Поросенко щял да......PS: Поросенко да се чете на руски ,като Е-то е с 2 точки отгоре.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този захаросаният, да внимава да не настъпи котето по опашката
28
2
 
18
 
! Отговори
Peshonizer преди 9 години
"Порошенко готви нов екип, за да се справи с Путин"С какво го готви? С картофки и лук ли? :)