Порошенко готви нов екип, за да се справи с Путин

Новият президент на Украйна засилва връзките със Запада
9 юни 2014 20:12, Елка Василева
140
Порошенко готви нов екип, за да се справи с Путин
Петро Порошенко. Снимка: Reuters

Новият президент на Украйна Петро Порошенко се готви да състави нов управляващ екип, който ще урежда кризата с Русия.

Очакваните днес преговори за цените на природния газ ще са ранен тест на новите му отношения с руския президент Владимир Путин, пише Ричард Балмфорт от Ройтерс.

Полагането на клетва на Порошенко с помпозна, но и спокойна церемония в събота внушаваше усещането, че е теглена черта след шестте месеца на безпрецедентни кървави размирици, довели до свалянето на предшественика му Виктор Янукович.

Обаче зад еуфорията, че сега Украйна най-сетне може да започне "Да живее по новому", както обещаваше предизборният лозунг на Порошенко, съществува реалността на кипящ сепаратизъм на изток, в който Украйна вижда ръката на Москва и съпротивата на Русия срещу плановете му да поведе Украйна към Европа.

Резкият отказ на Порошенко да приеме загубата на Крим в борбената му встъпителна реч допълнително го поставя в конфликт с Путин.

Дали Путин е готов да даде някакъв първоначален шанс на 48-годишния бизнесмен-политик или ще го подлага на изпитание още в първите му дни на власт може да покажат още днешните тристранни преговори в Брюксел, целящи решаване на спора по цената на руския газ.

Русия заплаши да спре доставките за съседката си, която е основен маршрут за транзита на газ към ЕС, ако тя не си плати дълговете към "Газпром" до утре.

Като първи стъпки за назначаване на ключови съюзници се очаква през следващите дни Порошенко да назначи нови министри на външните работи и на отбраната.

Бунтовете, с които проруските сепаратисти провъзгласиха "народни републики", взеха десетки жертви при сблъсъци между правителствените сили и въоръжени милиции. Лидерите на милициите вече заявиха, че няма да се откажат от борбата си.

Това не са единствените предизвикателства пред Порошенко. Той наследява страна на ръба на банкрута, която е оценявана от мониторинговите агенции като една от най-корумпираните и най-зле управлявани в Европа.

Порошенко, милиардер с голям управленски опит, заяви, че възнамерява да подпише споразумение за асоцииране и търговия с ЕС още този месец. Обещанието му да се придържа към прозападна политика бързо бе възнаградено от Вашингтон с 48 милиона долара помощ за икономически реформи.

Споразумението с ЕС, което Янукович пренебрегна, предизвиквайки улични протести, които накрая го свалиха от власт, ще вкара Украйна в зона за свободна търговия с ЕС, осуетявайки амбицията на Путин да задържи Киев в сферата си на влияние. Путин, който е под заплаха на нови западни санкции заради политиката си към Украйна, предупреди, че щом Украйна подпише споразумението и то влезе в сила, Русия ще бъде принудена да предприеме мерки да защити икономиката и пазарите си.

Във встъпителната си реч Порошенко се зарече, че никога няма да приеме загубата на Крим, анексиран от Русия през март след свалянето на подкрепяния от Москва Янукович. Той заяви: "Крим беше, е и ще бъде украинска земя." Реалността на място обаче е, че има твърде малко сили, ако изобщо има такива, способни да убедят Русия да отстъпи територията.

Според анализатори по-важният приоритет трябва да бъде прекратяването на бунтовете, които застрашават визията на Порошенко за единна държава.

В речта си той направи жест към населението на Източна Украйна, като обеща да гарантира правото му да говори на руски и перспективата за по-голямо самоуправление. Той предложи на бунтовниците амнистия, ако сложат оръжие, както и безопасен коридор за връщане в Русия за руските бойци.

Обаче, както при повечето проблеми пред Порошенко, прекратяването на бунтовете изисква добрата воля и съдействието на други, в случая на Путин.

Като може би положителен сигнал от Москва руските осведомителни агенции съобщиха, че Путин е наредил на Федералната служба за сигурност да засили охраната на границата с Украйна и да предотврати незаконното преминаване на хора. Тази стъпка беше потенциално важна, тъй като Украйна и западните правителства настояваха Москва да спре, по думите им, потока от руски оръжия и бойци в Източна Украйна.

Първите стъпки на Порошенко, известен с прозвището "Шоколадовия крал" заради сладкарския си бизнес, ще бъдат да назначи някои ключови членове от екипа си.

Очаква се скоро да назначи нов външен министър - може би Валерий Чалий, който отговаряше за външнополитическите въпроси в предизборния му щаб. Той има право да назначи и министър на отбраната - друг ключов пост предвид участието на армията в потушаването на бунтовете в източната част на страната и необходимостта да спре проникването на руски бойци през границата.

Друг ключов съюзник ще е премиерът Арсений Яценюк, който е на първа линия в деликатните преговори с Русия за цените на газа. Либералният премиер, който е бил и министър на икономиката, вече обеща да работи "като едно цяло" с президента и парламента.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми да си вземат и вазелин! то обама не го стряска, та някакъв и шоколадов прахчо ще го плаши!
26
1
 
24
 
! Отговори
щраих преди 9 години
не се хабете бъгаринаи важното събитие стана на 12 маистарият руски су прелетя 12 пъти над свръхмодерният американски ракетен краицер супер епектрониката на американците отказа изобщо да се включи целият екипаж на краицера подаде колективно оставки оказа се че са напълно безпомощни това е реалното военно съотношениеот тук нататък всичко е кристално ясноза какъв прошленко става дума долу гащите
25
0
 
2
 
! Отговори
пенко преди 9 години
анонимен за МКС ли говорите ?
24
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SAMO UKRAYNA DOLU RUSSIA
23
2
 
14
 
! Отговори
жеко преди 9 години
ква власт това си е чиста банда, през 90 са крадяли като рекетьори, през 2000-2013 са крадяли като "бизнесмени", сега ще крадът като превратаджии и метежници-фашисти които в момента водят геноцид срещу собствения си народ с финансова помощ на добрите и праведни ес и сащ
22
2
 
8
 
! Отговори
;/ преди 9 години
Терористите в Либия трябваше да предложат (и предлагат)Голанските въъзвишения на израел за"помощ"или военна намеса срещу Асад,и те вярно бомбардираха суверенна Сирия няколко пъти ,ама нещо не стана,а майданските терористи предизвикаха това което става в Украйна като трябваше да се отнеме правото на руски бази в Крим,пак не стана,ха,ха!
21
2
 
16
 
! Отговори
бълнувания преди 9 години
Порошенко си бълнува,Крим винаги е бил и ще бъде руска територия,така както Сирийските Голански възвишения са Сирия.Но предателите на Украйна (както и на Сирия)работят за разчистване на пътя за изтриване на Сирия и Иран от картата ,Крим с случая бе целта,да се отнеме от Русия,базите,за да не пречи на следващите войни за ционистка експанзия.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде стига сте се плюли. Дайте за весели неща да си говорим. Само омраза не е хуаво.
19
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bravo! Dolu ruskata kochina!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** така си озаглавява статийте Ще кажеш, че екшън сценарий е писала цял живот. :)
17
1
 
28
 
! Отговори
111 преди 9 години
Новият парвенюшки новозабогатял от далавери елит на Източна Европа все по- силно в страстна прегръдка със свръхбогатите юдеи- сатанисти в Лондон и отвъд океана и покорни слуги на тези свръхбогати юдеи. Единствената им цел на тези *** е да ни направят мармалад, да забравим, че принадлежим към определен народ, да забравим че сме християни, да си забравим всички традиции. Въобще трябват им роби, армия от бедни работещи, за да им пълним все по- убудително златните трезори на тези ненаситници.
16
5
 
35
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
Посеренко ще се пос*ере когато Путин му прати ФСБ !
15
1
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 17Брачед, нещо си далеч от причината АЗ да харесвам Русия, и руският народ! А Най-малката е, че някой в Русия дали знаел за Сидеров.... Колко си жалък!
14
2
 
37
 
! Отговори
onq преди 9 години
Мислех, че *** политици са само в БГ, но явно греша и този не пада по-долу. Идва ли му на акъла на този милиардер как ще се топли с корито на дърва вместо на газ, дали му е ясно, че в Русия са всички енергоизточници, метали,злато, петрол и пр., явно е някаква мода богати *** да управляват държави.
13
4
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 16На Путин му е жизненоважен газовият пазар към Европа толкова, колкото на Хитлер му е било толкова важно одобрението на Чърчил за да нападне Полша!
12
7
 
6
 
! Отговори
До атакистчето преди 9 години
Драги ми атакистчо, едва ли в Русия знаят за вас които уж ги подкрепяте. Путин сигурно ще умре от смях, ако разбере че в България го подкрепя луд човек на име Волен Сидеров, който подкрепя яростно и турските лири, помежду другото. Така, че не се пъни, мантрата с "руското е на мода" няма да мине, поне при Сидеров. А Дянков, който осмиваш в момента работи в Русия и се изказва положително за руската икономика и проекта "Евразийски Съюз". Пука ти се тезата, което означава че сигурно си ***!
11
38
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Порошенко има един лесен и много силен ход - през негова територия минават тръбите за руския газ. Ако Путин се прави на много велик, Порошенко казва "прекъснете тръбите, спираме газът за Европа". И така може да се инати със седмици и месеци. Путин само ще губи пари, заради което ще клекне. Лошото е, че при този вариант най-губещи сме ние, българите. Затова в наш интерес е Путин да примеме всички условия на Порошенко и да се скрие в кремълската си колиба.
10
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Основни кандидати за президенти за президент от опозицията: - Петр Порошенко - евреин - Юлия Кательман (Тимошенко) - еврейка - Виталий Кличко (Этинзон) - евреин по баща - Олег Фротман (Тягнибок) - евреин по майка Олигарси в Украйна: - Първата осморка милиардери - ВСИЧКИТЕ ЕВРЕИ Олигарсите на Украйна: - 95% евреи.Останалите или са женени за еврейки,или се въртят около евреите
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ(КОИ)ДОЙДОХА НА ВЛАСТ В УКРАЙНА ? ДНЕШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА УКРАЙНА : - Изпълняващия длъжността президент - Турчинов - евреин и масон - Министър председател - Арсений Яценюк - евреин и масон - Министър на финансите - Александър Шлапак - евреин и масон - Вице премиер - Владимир Гройсман - евреин - Министър на вътрешните работи - Арсен Аваков - арменски евреин, хомосексуалист - Министър на културата - Сергей Нищук - полуевреин, масон и хомосексуалист - Директор на националната банка - Степан Кубив - евреин
8
3
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Порошенко, да не си брачед на Дянков?