"Южен поток" - новото оръжие във войната ЕС-Русия

Румънски печат: BG нанесе тежък удар на Русия с "Южен поток"
10 юни 2014 10:10, Елка Василева
95
"Южен поток" - новото оръжие във войната ЕС-Русия
Снимка: архив, Reuters

Тежък удар за Русия: България замразява газопровода "Южен поток", посочва в заглавие румънският вестник "Гъндул" и разкрива "как изглежда шахматната дъска на европейската зависимост от руски газ". В. "Ромъния либера" пък пише по темата под заглавие "Южен поток - новото оръжие във войната ЕС-Русия".

В деня, в който трима от най-влиятелните американски сенатори пристигнаха в София, идвайки от Букурещ, премиерът на България обяви, че страната му замразява строежа на руския газопровод "Южен поток" в отговор на искане на ЕС и САЩ. В контекста на кризата с Украйна, която е на път да отслабне, Русия все още има относителен контрол върху европейския енергиен пазар, държейки на практика няколко държави в капан и правейки Европа зависима от нейните доставки, пише в. "Гъндул".

Докато бяха на посещение в Румъния, американските сенатори говориха пред "Гъндул" за необходимостта Европа да разбие руския енергиен монопол, за да може да има единна реакция в сферата на сигурността спрямо агресията на Русия. "Русия е мафиотска бензиностанция, която се прави на държава", каза американският сенатор Джон Маккейн.

Реакцията на Европа не е толкова слаба, колкото изглежда, пише "Гъндул" и допълва, че ЕС ускори неотдавна курса към намаляване на тази зависимост, а жестът на България - държава, която внася близо 90 процента руски газ, дава глътка въздух на Европа и нанася тежък удар на проекта на "Газпром", коментира румънското издание.

"Южен поток" е "проект-сигнално знаме" на енергийната политика на Русия, която има като недекларирана цел използване на природните ресурси като петрол и газ, за да упражнява влияние и контрол над своите клиенти. "Южен поток" се появи в отговор на проекта за газопровод "Набуко", подкрепян от редица европейски партньори, сред които Румъния, но и от САЩ. "Набуко" бе изоставен през 2013 г., след като финансиращите го не успяха да осигурят доставчици на газ от зоната на Каспийско море - Азербайджан, Туркменистан, ориентирайки се към други пазари или проекти, припомня "Гъндул".

На фона на силния мирис на газ, който доминира в отношенията между Русия, Украйна и ЕС, газопроводът "Южен поток" се превръща във важен елемент от световната енергийна шахматна дъска, посочва в. "Ромъния либера" и информира подробно за решението на България да замрази проекта.

Така страховитата зависимост на Европа от руски газ не е чак толкова съкрушителна, колкото звучи, но представлява реална заплаха, защото някои държави зависят на 100 процента или в много голяма степен от вноса на руски газ, отбелязва "Гъндул".

Средното количество внесен руски газ в ЕС през 2012 г. е било само 24 процента, според "Икономист", а през 2013 г. то е нараснало на 39 на сто, според Европейската комисия, пише вестникът.

Страните, които са били през 2012 г. 100 процента в капана на енергийния монопол на Москва, са Литва, Латвия, Естония и Финландия, следвани отблизо от България (89 процента), Словакия и Унгария. Словения, Австрия, Полша, Чехия или Гърция също внасят над половината от необходимото им количество газ от Русия, отбелязва румънското издание. Румъния стои добре от тази гледна точка, като не разчита на вноса на руски газ в такива мащаби. През 2012 г. Румъния е внесла около 24 процента руски газ, а през последните години - не повече от 30 процента, пише "Гъндул".

Основният проблем е фактът, че близо половината от вноса на руски газ преминава през Украйна, пише вестникът, но допълва, че евентуална криза между Украйна и Русия няма да бъде толкова сериозна сега, както в миналото, тъй като Европа е започнала да работи върху диверсифициране на източниците и свързването на вътрешните мрежи за доставки.

Освен това Русия е заинтересована да оползотвори финансово ресурсите си, при положение че износът на газ и петрол представлява близо 70 на сто от годишния износ на Русия, носейки приходи от над 500 млрд. долара, т.е. повече от половината от бюджета на Руската федерация, отбелязва изданието. Европейският пазар играе важна роля в тази бизнес схема, която Русия не може да пожертва твърде лесно, смята "Гъндул".

Вестникът представя в обширната статия алтернативите на Европа - втечнен природен газ, извличането на шистов газ и интерконекторните връзки; мерките, които Европейската комисия разработва в последно време за намаляване на енергийната зависимост на съюза чрез нова енергийна стратегия, алтернативните газопроводи: трансадриатически тръбопровод (ТАП) и връзките между други тръби, които да доставят газ от Туркменистан и Азербайджан, транскаспийски тръбопровод, трансанадолски газопровод (ТАНАП) и удължаване на южнокавказкия Баку-Тбилиси-Ерзурум (Азербайджан-Грузия-Турция).
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откъде талкова мозък в главита!!!!БУДАЛИТЕ СА СИ БУДАЛИ!!!!Идват ТУК трима АМЕРИКАНСКИ *** и казват:"СПИРАЙТЕ" и будалата веднага оповестява:"СПИРАМЕ"!!!ЗАЩО ГО КАЗВА???ЗАЩОТО ЗНАЕ,ЧЕ СЕДИ НАЧЕЛО НА НАЦИЯ БУДАЛИ!!!А НЕУСТОЙКИТЕ ПО ДОГОВОРИТЕ КОЙ ЩЕ ГИ ПЛАЩА???ЕС ИЛИ АМЕРИКАНСКИТЕ СЕНАТОРИ?????СМЯТАТ ЛИ ДА ПЛАТЯТ НЕУСТОЙКИТЕ ЗА БЕЛЕНЕ ЗАРАДИ УЕСТИНГХАУС-НЕ,СМЯТАТ ЛИ ДА ПОЕМАТ ТАКИВА ЗА ТОЗИ ГАЗОПРОВОД -НЕ!!!!БУДАЛИТЕ,ЧИННО ЩЕ СИ ПЛАТЯТ ВСИЧКО С ЛИХВИТЕ!!НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ГИ СЪДИ!!ПЛАЩАТ!!
19
7
 
11
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Защо САЩ-ЕС са съгласни тръбата да мине през всяка друга държава, но не и през България? Защо не искат работни места за Северо-Западнала България?Страхуват се от съюз Русия-България, ли? Да не се страхуват. Рано или късно ще стане..Но преди това САЩ ще изпепелят България така, както турците направиха след като разбраха че губят Освободителната война. Изпепелиха и избиха всичко по пътя на отстъплението.Тогава българи и руснаци издигнаха тая земя и тая държава от пепелта.Ще я издигнат пак...
18
7
 
17
 
! Отговори
емо преди 9 години
всичко в европа се прави за да се угоди на сащ и *** фашистка германия и англия
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PITAM , ZA6TO LI MI MIRI6E NA UKRAINSKI BARUT OT ZLATNITE KENEFI KOMUNISTI4ESKI I SMETKITE IM O6FORNI
16
4
 
3
 
! Отговори
DARK преди 9 години
Защо казват Европа като де факто се има предвид Германия в цялата статия!
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствената цел на играта е да се забави прогреса на Русия, САЩ разбира се не искат силна Русия, миришат на *** но за съжаление и ние сме с тях. Интересно какви лъжи историята ще пише едон ден ако въобще имаме история.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе за кой път прецакваме братушките с енергийни проекти?мисля че не трябва да се изненадваме като почнат и нас да ни пързалят!
13
5
 
13
 
! Отговори
пенсия преди 9 години
Ще плащаме с лихвите, за тази унизителна постъпка
12
6
 
14
 
! Отговори
emo преди 9 години
такива предатели като 6 унишожават земята на ботев и левски.продават я на всякакви американски еврейски и други ***;п анатема
11
10
 
23
 
! Отговори
жеко преди 9 години
ес никога не е искал нашата държава да се развива напротив прави всичко за да ни унищожи... политиците ни са предатели в чист вид които работят срещу народа...русия винаги ще намери път за ЮП ако ще през турция защото те заявиха желание а на тях евтина газ им трябва... запомнете че някой ден русия тотално ще ни обърне гръб и тогава ес ще ни задуши в смъртоностната си хватка финансово, с отровни храни, с отровни лекарства и т.н.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Три действащи газопровода има Западна Европа доставящи газ от Русия,защо ТОЧНО "нероден Петко" им бръкна в задниците!!!!Можеха да притиснат ЕС с ТЯХ,НО НЕ ГО ПРАВЯТ!!!!ЗАЩО???Защото *** като има ръжен не си гори ръцете!!!Знаят,ЧЕ ИМА НАЦИЯ ОТ БУДАЛИ ГОТОВИ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ ДА ВАДЯТ ГОРЕЩИТЕ КАРТОФИ ОТ ОГЪНЯ С ГОЛИ РЪЦЕ И ДА ЧИСТЯТ *А БЕЗПЛАТНО!!!НИЩО НОВО!!!!ТАКАВА ПОЗИЦИЯ ИМАХА БУДАЛИТЕ ЗА ИРАК,СИРИЯ,ЛИБИЯ,ТАКАВА ИМАТ И СЕГА!!!
9
10
 
24
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Хайде стига с тия комунисти!...Все те са ви в главата - комунисти, агенти на ДС, агенти на КГБ, караконджули...Защо не ги "очистихте", когато имахте възможност, след като толкова вредят на България? Костов имаше 4 години. Борисов имаше 4 год. Защо не ги навряхте в ъгъла, бе? Вместо това ревете като жена за... маникюр. Че и единият от щатите чак се дере..За да имате "оправдание" и "вечно виновен" за собствената си некадърност, нали?...
8
10
 
30
 
! Отговори
ха преди 9 години
До АнонименИ защо да съм горд когато в неделен ден трима сенатори от сащ,изнудват и притискат нашия премиер и той кляка!?голяма гордост а!!!!
7
24
 
13
 
! Отговори
Woof! преди 9 години
Аз не мога да разбера защо е толкова трудно вместо да се дават стотици милиони на Газпром просто да се инвестират тези пари в добив на газ в България? Каквото не ни достига да го купуваме от румънците или с един терминал в Бургас. Ставаме независими от ***, гарантираме си доставките, подобряваме си търговския баланс, стимулираме икономиката с голяма инвестиция и евтини ресурси и ЕС и САЩ са доволни.
6
31
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За първи път от много, много години съм горд, че съм българин.
5
6
 
33
 
! Отговори
кочнита Луканкова преди 9 години
Ореха и Тиквата се продадоха брутално.Стана *** с орехи или български пай 4...Циона мачка наред баце, нема пет, шест, нема Винету, Съсели и други ***!
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA BE DA , TO E SA6TOTO ORAJIE KOETO KOMUNISTITE IZPOLZVAT SRE6TU SOBSTVENIA SI NAROD DARJEKI GO S NISAK STANDART I NISKI ZAPLATI . ETO ZA NOVI IZBORI GOVORQT , ZA KAKVO LI NE CQLA GODINA . AMA NQMAHA DVA 4ASA DA PRIEMAT EDIN ZAKON SPORED KOITO NEPLA6TANETO NA ZAPLATI OT STRANA NA RABOTODATELQ DA BADE KRIMINILIZIRANO KATO DEQNIE I SAOTVETNO ZATVOR ZA TAKIVA RABOTODATELI . AMI S VA6ITE KAMANI PO VA6ITE GLAVI . IKONOMI4ESKA EBAN KAKTO VIE PRAVIT
3
8
 
28
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
В крайна сметка,винаги могат да врътнат кранчето през Украйна и ще го духнем Следваща стъпка,спиране на горивото за Козлодуй и айде честитка за зимата
2
14
 
29
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Да...Превърнаха България в оръжие за изнудване...Скоро ще я превърнат в нова "Украйна"...Благодарение на тъпия инат и мания за величие на САЩ-ЕС...
1
35
 
22
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Южен Потоп - мощно геополитическо оръжие ( а не икономически проект ) на Русия за контрол, изнудване и прокарване на имперски интереси в България и югоизточна Европа.Ама май няма да го бъде...Дано!