"Южен поток" - новото оръжие във войната ЕС-Русия

Румънски печат: BG нанесе тежък удар на Русия с "Южен поток"
10 юни 2014 10:10, Елка Василева
95
"Южен поток" - новото оръжие във войната ЕС-Русия
Снимка: архив, Reuters

Тежък удар за Русия: България замразява газопровода "Южен поток", посочва в заглавие румънският вестник "Гъндул" и разкрива "как изглежда шахматната дъска на европейската зависимост от руски газ". В. "Ромъния либера" пък пише по темата под заглавие "Южен поток - новото оръжие във войната ЕС-Русия".

В деня, в който трима от най-влиятелните американски сенатори пристигнаха в София, идвайки от Букурещ, премиерът на България обяви, че страната му замразява строежа на руския газопровод "Южен поток" в отговор на искане на ЕС и САЩ. В контекста на кризата с Украйна, която е на път да отслабне, Русия все още има относителен контрол върху европейския енергиен пазар, държейки на практика няколко държави в капан и правейки Европа зависима от нейните доставки, пише в. "Гъндул".

Докато бяха на посещение в Румъния, американските сенатори говориха пред "Гъндул" за необходимостта Европа да разбие руския енергиен монопол, за да може да има единна реакция в сферата на сигурността спрямо агресията на Русия. "Русия е мафиотска бензиностанция, която се прави на държава", каза американският сенатор Джон Маккейн.

Реакцията на Европа не е толкова слаба, колкото изглежда, пише "Гъндул" и допълва, че ЕС ускори неотдавна курса към намаляване на тази зависимост, а жестът на България - държава, която внася близо 90 процента руски газ, дава глътка въздух на Европа и нанася тежък удар на проекта на "Газпром", коментира румънското издание.

"Южен поток" е "проект-сигнално знаме" на енергийната политика на Русия, която има като недекларирана цел използване на природните ресурси като петрол и газ, за да упражнява влияние и контрол над своите клиенти. "Южен поток" се появи в отговор на проекта за газопровод "Набуко", подкрепян от редица европейски партньори, сред които Румъния, но и от САЩ. "Набуко" бе изоставен през 2013 г., след като финансиращите го не успяха да осигурят доставчици на газ от зоната на Каспийско море - Азербайджан, Туркменистан, ориентирайки се към други пазари или проекти, припомня "Гъндул".

На фона на силния мирис на газ, който доминира в отношенията между Русия, Украйна и ЕС, газопроводът "Южен поток" се превръща във важен елемент от световната енергийна шахматна дъска, посочва в. "Ромъния либера" и информира подробно за решението на България да замрази проекта.

Така страховитата зависимост на Европа от руски газ не е чак толкова съкрушителна, колкото звучи, но представлява реална заплаха, защото някои държави зависят на 100 процента или в много голяма степен от вноса на руски газ, отбелязва "Гъндул".

Средното количество внесен руски газ в ЕС през 2012 г. е било само 24 процента, според "Икономист", а през 2013 г. то е нараснало на 39 на сто, според Европейската комисия, пише вестникът.

Страните, които са били през 2012 г. 100 процента в капана на енергийния монопол на Москва, са Литва, Латвия, Естония и Финландия, следвани отблизо от България (89 процента), Словакия и Унгария. Словения, Австрия, Полша, Чехия или Гърция също внасят над половината от необходимото им количество газ от Русия, отбелязва румънското издание. Румъния стои добре от тази гледна точка, като не разчита на вноса на руски газ в такива мащаби. През 2012 г. Румъния е внесла около 24 процента руски газ, а през последните години - не повече от 30 процента, пише "Гъндул".

Основният проблем е фактът, че близо половината от вноса на руски газ преминава през Украйна, пише вестникът, но допълва, че евентуална криза между Украйна и Русия няма да бъде толкова сериозна сега, както в миналото, тъй като Европа е започнала да работи върху диверсифициране на източниците и свързването на вътрешните мрежи за доставки.

Освен това Русия е заинтересована да оползотвори финансово ресурсите си, при положение че износът на газ и петрол представлява близо 70 на сто от годишния износ на Русия, носейки приходи от над 500 млрд. долара, т.е. повече от половината от бюджета на Руската федерация, отбелязва изданието. Европейският пазар играе важна роля в тази бизнес схема, която Русия не може да пожертва твърде лесно, смята "Гъндул".

Вестникът представя в обширната статия алтернативите на Европа - втечнен природен газ, извличането на шистов газ и интерконекторните връзки; мерките, които Европейската комисия разработва в последно време за намаляване на енергийната зависимост на съюза чрез нова енергийна стратегия, алтернативните газопроводи: трансадриатически тръбопровод (ТАП) и връзките между други тръби, които да доставят газ от Туркменистан и Азербайджан, транскаспийски тръбопровод, трансанадолски газопровод (ТАНАП) и удължаване на южнокавказкия Баку-Тбилиси-Ерзурум (Азербайджан-Грузия-Турция).
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 9 години
посмотрите:)))))) това сме ние в очите на русия,жалко,много жалко
79
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
винаги заставаме на грешната страна/ русия е вечна а америка скоро ще изчезне от лицето на света и ще се разпадне а ние ще им сърбаме попарата,америка никога не е обичала или уважавала друга държава,гледа си само интереса и за това ще бъде наказана може би много скоро
78
6
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Чест и достойнство е когато някой ти се натрапва с "освобождението", което неизвестният му пра-пра-пра-пра-дядо бил извършил и на базата на това иска да ти бръкне в джоба, да го пратиш по дяволите. Путин не си знае рода по-далече от дядо му - готвач във вилата на Сталин, седнал да ми предявява претенции...
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаеш ли какво е чест и достойнство?Погледни сенаторите - идват говорят и става тяхната - това е ЧЕСТ! Орешака им отдаде чест!
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За освобождението на България са загинали толкова руснаци, колкото и украйнци, защо трябва да се кланяме на руските жертви и да пренебрегваме останалите----------------------------Ти си безроден и няма да разбереш дори и да ти обяснявам какво е чест и достойнство - на теб и другите *** явно ви липсва! Някой сенатор ви ги е взел без да разберете!
75
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ела, господарю Путин и ми скъсай Г3, че си позволихме да оспорим височайшите Ви печалби!------------Не викай дявола!
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Руски филЗа освобождението на България са загинали толкова руснаци, колкото и украйнци, защо трябва да се кланяме на руските жертви и да пренебрегваме останалите
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
явно Китай е използвал ситуацията и е договорил приемлива за него цена------------------------------------Със сигурност. Но по-важното тук е, че САЩ и техните служители/колонии( ЕС, Турция, Япония и т.н. ) действаха изключително агресивно, арогантно и без всякаква дипломатичност, което значи, че вече са във война! Това си е 3-та световна, но още няма оръжия, само пари! Затова и Русия се съюзи неизгодно(вероятно) с Китай. От което ние само ще загубим един сериозен партньор на изток.
72
5
 
5
 
! Отговори
до руски фил преди 9 години
'Мразя янки! Любя руски!'Внимавай да не забременееш.
71
8
 
6
 
! Отговори
Руски фил преди 9 години
Ние сме едни предатели, ужасни неблагодарници, затова ли ни освободиха, да им го набием по такъв коварен начин! Срам ме е, че съм българин! Дано чумата ни тръшне! Ела, господарю Путин и ми скъсай Г3, че си позволихме да оспорим височайшите Ви печалби! О, не, не искам да живея в този несправедлив русофобски свят! Мразя янки! Любя руски!
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"А некой да се сети защо беха тука сенаторите???"Сенаторите бяха тук,набиха Орешарски,заплашиха го с джобните си ножчета,откраднаха зкатния резервна БГ и избягаха.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
'"Че за какво и е на Русия "Южен поток" нали ще продава газ на Китай и ше върти юани!!!Капацитетът на газопроводите Русия-Китай е 1/3 от капацитета на Южен поток.Години наред двете страни не се спорзумяваха за цената-сега явно Китай е използвал ситуацията и е договорил приемлива за него цена.Все още никой от правителството не е отговорил защо 1 км газопровод на Ю.поток в БГ е два пъти по скъп от този в Сърбия и три пъти по скъп от Словения.Спрямо Германия разликата е 5 пъти.
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За пореден път нашите политици показаха,че каквото им поръчат от САЩ това ще правят!От "южен поток" можеше да спечели само България,но е по- важно да спечелят американците!
67
7
 
7
 
! Отговори
! преди 9 години
За пръв път от много време се гордея,че съм българин!
66
6
 
6
 
! Отговори
??? преди 9 години
Че за какво и е на Русия "Южен поток" нали ще продава газ на Китай и ше върти юани!!!
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
youtube/watch?v=Mqd-3Tvvvqs
64
4
 
10
 
! Отговори
До 71 преди 9 години
Той и Наполеон се е мислил за велик, ама де деееее.....кога ли ще видят кон боб яде ли.
63
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е нали Русия не зависеше от ЕС, и си имаше всичко и беха супер яки :) пък ореваха севта за едно замразяавне на ЮП
62
4
 
12
 
! Отговори
nekoj преди 9 години
Файненшъл таймс": България нанася удар на Русия за Южен потокShell, ExxonMobil и Chevron преговарят за украинските газопроводи, съобщи "Комерсант"Е по-добре е американски компании да прибират транзитната вноска отколкото некакви си там Бьлгари. Още вьпроси кой какви орьжия има и използва? А некой да се сети защо беха тука сенаторите???
61
7
 
10
 
! Отговори
Лолчо, преди 9 години
Когато истината не ти изнася, биеш под пояса, типично американско копойче, жалък си.