Москва предложи договорените от Янукович условия за газа

Путин: Цената на руското синьо гориво бе смъкната със 100 долара
Обновена: 11 юни 2014 17:11 | 11 юни 2014 17:10, Екип на Investor.bg
43
Москва предложи договорените от Янукович условия за газа
Снимка: архив, Reuters

Газпром е предложил на Украйна същите условия по газовия договор, каквито бяха договорени при управлението на Виктор Янукович, в това число и с отстъпките. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР–ТАСС.

Руският енергиен гигант е предложил на украинските си партньори същите условия, които бяха договорени с правителството на Янукович - "намаление на договорната цена от 100 долара до крайна стойност от 385 долара за 1 000 куб. метра", каза Путин по време на среща с членове на правителството.

Още по темата
Руският президент отбеляза още, че съседните на Украйна страни, включително и Полша, получават газ на по-висока цена "при същата разпоредба от този ценови показател - а именно, намаляване на митата за газа".

Според него Киев е поискал по-ниски цени на природния газ в замяна на заплащането му. "Очевидно това е умишлено водене до задънена улица", отбеляза Владимир Путин.

"Русия води преговори за газа открито и прозрачно... Киев трябва да приеме предложените условия или Русия ще премине към друга фаза", предупреди Путин. "Това не е нашият избор, ние не го искаме", добави той.

"Ние ще работим и за подпомагане на икономиката на Украйна. Готови сме да действаме открито, честно и напълно прозрачно и очевидно има разбиране на откровеността на нашата позиция от редица европейски партньори", каза още държавният глава.

По-рано в сряда Газпром даде още една отсрочка на Украйна за предплащането на газовите доставки. Заради продължаващите преговори по газовия спор между Русия и Украйна, които се водят в Брюксел с посредничеството на Европейския съюз, Москва удължи срока с още седмица до 16 юни включително, след което ще иска предплата за доставките на синьо гориво, съобщи главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер. Първоначално заложеният срок за изплащане на газовия дълг на Украйна и въвеждане на предплащане беше 10 юни.

Междувременно стана ясно, че поредните преговори между ЕС, Русия и Украйна по доставките на руски газ завършиха днес в Брюксел без успех. Това съобщиха участниците в поредната среща - еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и енергийните министри на Русия и на Украйна Александър Новак и Юрий Продан.

Не е договорена следваща среща, а от понеделник Газпром ще въведе предплата за газовите доставки за Украйна, ако дотогава не бъдат разплатени безспорните задължения на Киев. Украйна не е приела цената, предложена от руската страна. Продан уточни, че Киев ще продължи да плаща, но ще отнесе въпроса за цената до Арбитражния съд в Стокхолм.

Йотингер уточни, че всички страни в преговорите остават в телефонна връзка в следващите дни. Той заяви, че не иска да предрича какво ще се случи след идния понеделник. Готови сме за всякакви варианти, заяви той. Нито един от тримата не отговори на въпроса възможно ли е прекъсване на доставките на газ за Европа през Украйна.


Икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пазарна икономика, нали така? Като не ти харесва цената, не купуваш и стоиш на студено!------брилянтна болшевишка пропаганда !а не можеш ли просто да купиш отдругаде ?
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАбе, когато купуваме газа за 500 долара, ПУТИНофилията казва, че Рисия ни ДАВА ! но ако цената е 385 долара трябва да го обявят направо за кражба .-------на *** още не им е ясно че плащаме най-скъпо за газ в света
30
3
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 9 години
Седя и се чудя - ние сме в ЕС а ни цакат отвсякъде - ЕС ни спира субсидите, прави всичко възможно да ни прецака и с ЮП, който ще бъде в полза на страната и на още няколко страни в Европа, а помагат на Украйна, която дори не е в ЕС. В същото време и САЩ - хем сме партньори, хем като ни свирнат пращаме войски я в Афганистан, я в Ирак, дали сме им право да ни ползват базите но и те се обръщат срещу нас. С такива приятели явно врагове не ни трябват, за съжаление....
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШопАми като вдигнат тарифите каде мислиш че ще отидат цените? Шопе шопе, само омраза не стига, иска и акъл да имаш.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 22"При тази ситуация Русия трябва незабавно да спре газа към юръп и да го пусне след плащане от украинска страна и разрешаване проблема със строежа на Южен поток!"Най добрата идея за деня.
27
8
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Какво им се молите, бе! Я им дигнете тарифите за транзита и да видим как ще им се отрази. Е*ах го в Путлера смотан...
26
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗедни шистови находища в Славянск, дето искали да заграбят--------------А какво търсят в Славянск служители на руските служби и чеченски терористи?
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, когато купуваме газа за 500 долара, ПУТИНофилията казва, че Рисия ни ДАВА ! но ако цената е 385 долара трябва да го обявят направо за кражба .
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА ТОВА БЕШЕ РЕВЪТ НА СМОЧАТА ТИКВА ОТ УКРАЙНА И ПРИЗИВИТЕ МУ ЗА СПИРАНЕ НА ПРОЕКТА "ЮЖЕН ПОТОК"!!!КАК ПО-ЛЕСНО МОЖЕ ДА СИ ПРЕДОГОВАРЯШ ЦЕНИ И ДА ИЗВИВАШ РЪЦЕ,КОГАТО ДРУГА АЛТЕРНАТИВА ЗА ЕВРОПА ПРОСТО НЯМА!!!!ИЗДЕЙСТВАХМЕ И ДЕЙСТВАМЕ ДРУГ ДА БЛИЖЕ ПРЪСТИТЕ ОТ КАЦАТА С МЕДА,А ЗА НАС ЛЪЖИЦАТА С Л..НАТА!!!!Ей,богу много сме ***!!!!ЗАЩО БЕ НАРОДЕ????ЗАЩООООО????
23
2
 
12
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ преди 9 години
вместо за нас се е загрижил каква е цената на газта за Украйна, А ние ще стоим на студено и ще се дупим на янките, щото имало едни шистови находища в Славянск, дето искали да заграбят
22
4
 
28
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Талибаните, управляващи в днешна Украйна правят всичко възможно, за да печелят време и да не плащат. Те просто нямат пари. Всичко отиде за финансиране на убийствата на Изток. Лошото за тях, е че все по-малко ще имат и все по-малко ще могат да плащат каквото и да е. И тогава ще станат пълни, а не частични роби на няколкото олигарха, които и сега си имат и частни армии и частни държави. Е да се чуди човек, за какво им беше целия тоя Майдан и цялата тая мъка...
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Otjade nakade Ukrajna shte polzva preferentsialni tseni? Za da si othranva po-leko fashistite !?! Dolu sashtarsko-fashistkata HUNTA - ubijtsi na detsa. Tova e PRESTAPLENIE SRESHTU CHOVESHKATA TSIVILIZATSIA. Sud za fashistkata hunta!!!!!! Kade e gadnata Karla del Ponte????? - MRASNI LITSEMERI.
20
5
 
15
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Като гледам коментарите се питам ,защо българите се притесняват за финансовите приходи на Русия ,а не за нашенските гайлета.После да не се чудите защо американци юркат премиера или ни спират фондовете от ЕС.
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта на Путин не е да спре газта, а да притисне Украйна да си плаща горивото, затова ги заплашва с предплащане и високи цени.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Do 13Kolomiisky i detsata mu shte oslepejat mnogo skoro ot kruvta na ubitite detsa, zjeni i startsi, kojato zaliva litsata im. Nishto ne ostava nenakazano. Nezavisimo ot parite, koito ima tozi kradets. BOG e nepodkupen.
17
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При тази ситуация Русия трябва незабавно да спре газа към юръп и да го пусне след плащане от украинска страна и разрешаване проблема със строежа на Южен поток!
16
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИдиотХайде без глупости. Миналият път точно украинците спряха газа, защото почнаха да крадат от транзитния дял. Тук сега целта е да се покаже колко лош е Путин.-----------Да видя дали съм те разбрал правилно. Украйнците си крадеха спокойно и в един момент им присветна, абе дайте да спрем газта, да крадем не е хубаво. Голямо самосъзнание на тези Украинци бе. Че газта беше спряна заради кражбите на Украинците е факт. Но те да си спрат газта - хайде без глупости!
15
7
 
11
 
! Отговори
лудия преди 9 години
Знаем новата игра Путин ще отстъпи ако те отстъпят за южен поток .много умно браво другарю Путин България и гражданите и са с вас.
14
2
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Ама нали се сещаш ,че да си купиш газ за милиарди не е като да си купиш сиране и хляб от магазина както ти казваш айде разклати го малко това сиво вещество.
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 4Ами правилно.Аз като отида в магазина и продавачът ми каже двойна цена за салама - показвам му един среден пръст - да яде салами и да се дави в салами до живот.Та и с газчицата така...да си пият.