Властите в Минск: Беларусите да обърнат гръб на чашката

Проблемът с пиянството в Беларус излиза извън контрол
Обновена: 13 юни 2014 22:32 | 13 юни 2014 22:30,
29
Властите в Минск: Беларусите да обърнат гръб на чашката
Снимка: Reuters, архив

Улиците на Минск осъмнаха с рекламни плакати, приканващи гражданите да не пият. Който пък си пийне - много да внимава и да си наляга парцалите. И никакво влизане във водата, докато не изтрезнее.

Рекламата е поръчана от Министерството на извънредните ситуации. Съвсем логично - проблемът с пиянството в Беларус прерасна вече в извънредна ситуация, пише в материал руската редакция на БиБиСи.

През май Световната здравна организация определи Беларус като най-пиещата страна в света. По данни на СЗО средностатистическият беларусин над 15-годишна възраст изпива годишно еквивалента на 17,5 литра чист спирт.

Това надхвърля почти тройно средните световни цифри - 6,2 литра годишно, и над два пъти - онзи праг, след който нацията деградира според СЗО.

Жените впрочем не пият кой знае колко повече от средното за планетата - 9,1 литра годишно. Затова пък мъжете в Беларус консумират всяка година невъобразимите 27,5 литра чист алкохол, сочат данни на СЗО.

Здравното министерство на Беларус опроверга тези числа - според статистиката в страната консумацията на алкохол достига 11,14 литра на глава от населението.

"Не сме начело"

Главният нарколог на здравното ведомство Иван Коноразов обясни в печата и по телевизията, че докладът на СЗО визира периода 2008-2010 г., а оттогава беларуските власти са взели мерки да намалят употребата на алкохол в страната - изтъква го като положителен пример и самата СЗО.

Властите уверяват, че строгите административни глоби, конфискациите и заплахата от наказателно преследване отдавна са убедили местните алкохолни ментърджии да изоставят масовото производство.

"Не сме сред челниците в пиенето на алкохол. Като държава влизаме някъде в двайсетицата. В сравнение с 2012 г. потреблението намалява", заяви Коноразов по телевизия "Беларус-1".

Беларуският аналитичен "Либерален клуб" обаче цитира анализ на "Юромонитър интернешънъл", според който страната заема трето място в списъка с държави, чието население харчи за спиртни напитки най-голям дял от заплатите.

Начело в класацията виждаме Естония - миналата година на алкохола са се падали 6,5 на сто от потребителските разходи на естонците. Хората в Русия са на второ място с 5,8 процента. Гражданите на Беларус са харчели за алкохол 5,5 на сто от общата изразходвана сума. Средният световен показател е 1,5 процента.

Директива номер едно

В Беларус действа държавна програма, включваща общонационални мерки за превенция и ликвидиране на пиянството и алкохолизма.

Цели раздели от т. нар. Директива номер едно на президента Лукашенко регламентират сурови наказания за употреба на алкохол по работните места, редовно се провеждат и "дни на трезвеността", когато се спира търговията със спиртни напитки. По настояване на медиците страната намали производството на евтини плодови вина, ограничи рекламата на бира.

Здравното ведомство и милицията настояват да се забрани продажбата на алкохол на лица под 21 години и в закона за правата на децата да се впише норма, забраняваща пиенето на силни напитки и бира до 18-годишна възраст. Родителите ще бъдат строго отговорни за спазването й.

Предвидените строги мерки всъщност са само декларативни, смята обаче Владимир Иванов, лекар нарколог и завеждащ отделение в Републиканския научно-практически център за психично здраве.

"Всъщност никоя от приетите програми не си поставя като задача проблемът да бъде решен. Те са декларативни, не са замислени като работещи. Предвиждат някои действия на парче, например да се намали производството на плодови вина, но като цяло не са ефикасни. Цял свят знае как да се бори с пиянството; който наистина го е искал, вече го е направил", коментира Иванов пред интернет вестника "Солидарност".

Евтин алкохол

Според експерта проблемът с пиянството в Беларус може да бъде решен чрез съществено поскъпване на спиртните напитки, вдигане на акцизите и усложняване на лицензирането - с оглед производството на алкохол да не бъде вече изгоден бизнес.

"Алкохолът никога не е бил тъй чудовищно евтин", забелязва д-р Иванов, сравнявайки цените на спиртните питиета с тези на храната.

При обсъждане на годишното му послание към народа и парламента президентът Лукашенко не одобри идеята за значително вдигане на акцизите върху тютюна и алкохола.

"Може да повишим акцизите на алкохола и тютюна, сиреч да им вдигнем цените. Трудно е вече да вземем нещо от тютюневата фабрика или алкохолните предприятия. Значи ще вдигнем акциза, но въпросът е къде ще продаваме стоката - особено в условията на  Митническия съюз?" - заяви държавният глава.

"Цените на алкохола и тютюна, на стоките не от първа необходимост трябва да се вдигат много внимателно и предпазливо, за да не затворим пазарите пред себе си и да не изгубим вътрешния пазар", посочи Лукашенко.

Всички участници в борбата с пиянството - от официалните власти до обществената инициатива "Не пий, недей - просто живей!", остава да разчитат на социалната реклама и други неикономически мерки, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Беларуспиянство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
сет преди 9 години
Когато не можеш да се изказваш. можеш да промениш местоживеенето си . Нямаш права. То няма къде да изразходваш натрипаното напрежение. Тогава пиеш алкохол. Иначе умираш от разни болести. Така че в Беларус ако искат бунт да им спрат алкохола.
22
3
 
5
 
! Отговори
Ф-1 преди 9 години
Там, където е минал комунизма, всичко е оскотяло!Деформациите са толкова големи, че по-скоро ще отшуми радиоактивно замърсяване, от колкото комунист да излекува промитият си мозък!Алкохолизма в Русия може да го излекува "ОНАЗИ С КОСАТА".
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСофия сравнена с Минск е като гето от третия свят, перфектна чистота, улици, сгради, всичко - все едно си в швейцария------------------ Хубаво, но това не им пречи да пият като ***.
20
2
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 9 години
Скоро четох,че запада ще ограничат свободнто движение в ЕС. Това изобщо не е вярно. Истината е ,че нашите *** като разбрали за новосформирания Евразийски съюз,сами напускали масово Заподно Европа и директно се отправят към братска Русия.
19
1
 
6
 
! Отговори
Я преди 9 години
Малиииии, я ша требва много да намалим пиеньето , та да се изравним с тия трезвеници беларусите ...
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НагоренПопокатепетъл До ВСВ руснаците не са били такива алкохолици. Но товарищ Джугашвили като не може да им даде храна - е раздавал спирт, като не може да ги нахрани, поне да не им пука че са гладни...
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Затова пък мъжете в Беларус консумират всяка година невъобразимите 27,5 литра чист алкохол, сочат данни на СЗО."Такава глупост могат ли да напишат? Че аз всяка вечер ако не ударя 100 грама ракийка със салатка за к'во живея? 365 дни по 100 грама са 36 литра. И ако ми кажете че много пия или тия от СЗО, какво да кажем за бай Санди дето ако не изжули днес 200 ракия и 2 бири няма да е той.-----това е усреднено бе тикво на глава от населението , 27 литра чист алкохол, ракията е 40%.
16
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 16хахахахахахаха това е най-смешното, което съм чувал. бил съм в Беларус, София сравнена с Минск е като гето от третия свят, перфектна чистота, улици, сгради, всичко - все едно си в швейцария едва ли не. Освен това живеят доста по-добре от нас и е доста евтино всичко, и не са *** и крадци като тук, изобщо няма база за сравнение с тоя *** ***-----никой от бившия СССР-1 не живее по-добре от България, включително и ***...
15
11
 
15
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
То да беше само в Беларус чашката, с мед да ги намажеш. В Русия са същите. Една статистика показваше, че в Русия от пиене (разбирай натравяне, цироза и препиване) са починали повече руснаци, отколкото от рак, спин и др. болести. ЕС и САЩ много глупави - опитват се да бият руснаците. Защо да ги биеш? Дай им 1000 резервоара с водка и до три дни всички ще са изпукали. Беларус пък са си 99 % руснаци. Не падат по-долу от държавата-майка.
14
0
 
1
 
! Отговори
Negramotnost преди 9 години
До Анонимен 4mnogi prost. 36 litra na kaji go 40 gradusa e ima niama 15 litra 4ista alkohol
13
4
 
12
 
! Отговори
Сашо Сладура преди 9 години
Приликата между Беларус и Швейцария е като между Замята и Луната примерно.Е ,мацките в Беларус са страхотни в сравнение с швейцарките.
12
14
 
20
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
хахахахахахаха това е най-смешното, което съм чувал. бил съм в Беларус, София сравнена с Минск е като гето от третия свят, перфектна чистота, улици, сгради, всичко - все едно си в швейцария едва ли не. Освен това живеят доста по-добре от нас и е доста евтино всичко, и не са *** и крадци като тук, изобщо няма база за сравнение с тоя *** ***
11
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам какво очаквате, в Беларус положението е трагично. Управлението буквално представлява диктатура и обикновения човек само може да си мечтае за свободите, които имаме даже и в България.
10
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свиквайте с евразийските стандарти другарки и другари!
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво да очакваш от беларусите, те изхвърлиха американската посланничка като *** ***.
8
8
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Аз всеки ден зареждам фурната на жената със семе!!! За мен кво е наказанието???Хассан Бакъра
7
10
 
18
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
До anonimen 3Поляците направо се уси*ат пт водка ама те са си водеща колония на САЩ за региона за това никой не им гледа в канчето !
6
11
 
19
 
! Отговори
Луд Гидия преди 9 години
Живях в Белорусия при социализма. Нямаше по трезв, по-културен, по-ученолюбив и по-работлив народ от белорусите в цяла Европа. Казвам "цяла Европа", която опознах сега при "демокрацията". И живееха много богато: когато ние нямахме, те имаха следните неща: цветни телевизори, видеомагнитофони, огледално-рефлексни фотоапарати със сменяеми обективи, парни ютии, плетачни машини, многопрограмни шевни машини, миксери, кафемелачки, мотопеди, мотоциклети. Леките им коли стояха в гаражни клетки в перифер
5
4
 
1
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До АнтисоросоидВиж сега !!! Вие сте в грешка бе! Ако хората не изпостеват особено тези в ударените от нас икономики , това което предлагаш ще е голям проблем за нас доброжелателите които обичаме , природните и човешките ресурси и насърчаваме финансовото робство в периферните колонии което както и да ги погледнеш си е доста демократично !
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 5Ела ми забрани да пия, бе кавал!