Започна третата иракска война

САЩ са принудени да лавират между джихадистки групировки
13 юни 2014 21:43,
147
Започна третата иракска война
Снимка: Reuters

Може ли Вашингтон да наблюдава отстрани, докато "Ислямска държава в Ирак и Леванта" напредва към Багдад? Това пита Майкъл Найтс от сп. "Форин полиси".

Снимки от Мосул, северния иракски град, оказал се отново бойно поле, показват позната картина за феновете на филмите на ужасите. Изгорели военни машини са скупчени по празните улици.

Още по темата
На всяко кръстовище се виждат следи от отчаяна последна съпротива. Пред опустошени полицейски участъци лежат разхвърляни униформи. Стотици хиляди цивилни са се спасили с бягство. Мосул е град призрак, където по улиците бродят само мародери и кучета.

Но това не е филм на ужасите. Това е вторият по големина град на Ирак, кипящата от живот политическа и икономическа столица на сунитско-арабската общност в страната.

Само за броени дни, между 6 и 9 юни, градът с 1,8 милионно население падна в ръцете на "Ислямска държава на Ирак и Леванта" (ИДИЛ) – отцепило се от Ал Кайда през април 2013 г. крило, подело своя собствена война, което се доближи застрашително близо до постигане на мечтата си за халифат, простиращ се от Средиземноморския бряг на Ливан до планината Загрос в Иран.

Кадрите от Мосул сега се повтарят в дузина други северни иракски градове, паднали в ръцете на ИДИЛ и на други бунтовнически елементи.

Как успя ИДИЛ да направи този удар? Използвайки за надежден плацдарм една база в сирийската провинция Рака, ИДИЛ изглежда внимателно е подготвила операциите в Мосул и редица други градове като прелюдия към офанзивата си за тазгодишния Рамазан, превърнала се вече в ежегодна традиция в Ирак от 2003 г. и нарочно замислена да съвпада със свещения ислямски месец, който обхваща целия юли т.г.

Добилото широк медиен отзвук завземане на Фалуджа през януари 2014 г. всъщност бе възползване от грешките на иракското правителство, в резултат на което групировката се настани в града.

В пълен контраст, нападението в Мосул изглежда бе добре премислено, опит да бъде сложен край на правителствения контрол над Северен Ирак и ИДИЛ да остане "последният оцелял" на място. И засега джихадистите успяват.

Позната преди като Ал Кайда в Ирак, ИДИЛ е предимно иракска групировка, която привлича своите атентатори самоубийци най-вече сред международни доброволци, сред своите войници пехотинци от Ирак и Сирия, а парите - главно от букет от местни организирани престъпни рекетьорски групи. ИДИЛ се възползва от сирийския конфликт, за да набере сили и да отстои своята независимост от висшето ръководство на Ал Кайда в Пакистан, което се разграничи от нея през февруари 2014 г. Но главните амбиции на движението са в Ирак.

Мнозинството от ръководителите и от редовите членове на ИДИЛ са иракчани, включително неговият емир - Абу Бакр ал Багдади. Контролът над западен Мосул ще постави ИДИЛ начело на политическата и икономическата столица на сунитски Ирак – трофей с огромна пропагандна стойност.

ИДИЛ използва закоравели в битките в Сирия и Ирак опитни бойци, за да напредне светкавично - само за броени часове - към западните предградия на Мосул, откъм Джазира – сирийско иракската пустиня между реките Тигър и Ефрат. Слабият контрол на иракското правителство върху тези пустинни земи даде възможност на движението да мобилизира стотици бойци от Ирак и Сирия в битката за Мосул.

Въпреки това щурмовата група на ИДИЛ не изглежда да е била голяма - наброявала е между 400 и 800 бойци по различни оценки. Изненадата и нападателният хъс са помогнали на ИДИЛ да срине духа на паравоенната иракска полиция и на армейските сили в Мосул за три дни тежки сражения, разбивайки правителствените сили, наброяващи 15 пъти повече бойци.

Сега започва отчаяна надпревара за контрол над Мосул. ИДИЛ ще се опита бързо да укрепи позициите си в града, използвайки откритото шосе през пустинята към Сирия и към други разположени покрай него западни райони от Ирак.

Имайки предвид неуверения контрол на правителството по цялата територия до северните предградия на столицата, ИДИЛ е в състояние да причини толкова поражения, че Багдад няма да бъде в състояние месеци наред да събере сили, за да си върне Мосул. Иракското правителство няма друг избор, освен да се опита да освободи Мосул, заради символичното и географското му значение.

Из цял Северен Ирак сунитското население ще се надява правителствените сили да се върнат и да въведат ред, преди то да стане мишена на коли бомби на ИДИЛ - това би бил очакваният отговор на джихадистите, ако срещу тяхната власт се зароди съпротива от местните хора.

Разколебаните по трасето иракски сили могат да се организират чак в Таджи - база в багдадско предградие на 320 км южно от Мосул. Това означава, че правителствената офанзива вероятно доста ще се забави. Войските на Багдад при сегашната ситуация ще трябва да си пробиват път през пояс от градове, които са в ръцете на противника, между столицата и Мосул. Това крие много потенциални рискове за разпиляване на изцеждане на силите им по време на контраудара.

Спецчастите и десантните сили бързо се изтощават, защото се налага да бъдат хвърляни от една криза в друга. В момента единствената необременена военна сила в Ирак са пешмергите - кюрдски бойци, които са под контрола на регионалното правителство на Кюрдистан, но отношенията между Багдад и кюрдските райони са особено обтегнати.

В стремежа си да свалят Башар ал Асад, САЩ са принудени да лавират между джихадистките групировки в Сирия. ИДИЛ беше призната от Вашингтон за терористична групировка едва през февруари т. г. Но докато в Сирия твърдолинейните ислямски екстремисти могат да допринесат някаква стратегическа полза, в Ирак проблемът е ясен: ИДИЛ печели войната и трябва да бъде спряна.

Вашингтон трябва да действа, ако иска да предотврати превръщането на ИДИЛ в единствена дееспособна военна и политическа сила в иракските сунитски райони. На 10 юни Усама ан Наджафи, председател на иракския парламент и най-високопоставеният сунитски политик в страната, поиска по-голяма военна подкрепа за Мосул съгласно американско-иракското рамково стратегическо споразумение от 2011 г., което урежда отношенията между двете страни.

Много иракски правителствени служители ми споделиха в конфиденциални разговори, че иракското правителство настоятелно е искало САЩ да нанесат въздушни удари по базите на ИДИЛ покрай сирийската граница и в околностите на някои иракски градове, които бяха плацдарми на джихадистите за щурм срещу тях. На американската администрация това се е сторило прекалено. Вместо това американското правителство се зае с посредническа дипломация - предлагайки добрите си услуги, за да подтиква иракските групировки към национално съгласие и да убеди арабите сунити, че е възможно ненасилствено решение на техните оплаквания, че шиитското правителство (в Багдад) ги дискриминира.

Помирението може да положи основите за сътрудничеството на арабите сунити с цел стабилизирането на Мосул и на други загубени територии, като Фалуджа, което несъмнено е жизнено важно. Но след като силите на ИДИЛ започнаха да завладяват град подир град, Вашингтон трябва да направи повече, и то бързо, за да не допусне Ирак на стане неуправляем.

За да се предотврати рухването на иракската армия, може да се наложи интензивен надзор над иракските военни щабове на място, а вероятно и американски въздушни удари.

Администрацията на Обама е твърдо решена да спази предизборното си обещание да прекрати войните (в които САЩ се оказаха въвлечени). За тази цел Белият дом изтегли американските бойни части (от Ирак) през 2011 г. Става обаче все по-очевидно, че Ирак се нуждае от нова и засилена подкрепа в сферата на сигурността, включително от въздушни удари и от нова инициатива за сътрудничество, съчетана с масивна подкрепа за преустройство на съсипаната (иракска) армия, в това число и наставления при участието й в битките.

Можем да станем свидетели в Близкия изток на рухването на стабилността в една религиозно разнородна и многоетническа държава с население от 35 милиона души, която граничи с много от най-важните страни в региона и чийто износ на петрол нараства най-бързо. Всяка друга страна със същото значение и изправена пред същите болезнени предизвикателства би получила повече американска подкрепа, но поетото обещание за изтегляне поставя Ирак в специфично положение.

Вашингтон обаче не може да си позволи лукса да продължи да третира Ирак като "специален случай". "Ислямска държава на Ирак и Леванта" се появи на сцената след края на американската окупация и има план. Вашингтон също трябва да има такъв план.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
28
 
! Отговори
Вирджиния преди 9 години
А като зная каква богата, спокойна и крисива страна е бил Ирак преди демократицирането...
40
4
 
25
 
! Отговори
Вирджиния преди 9 години
Да, правилно. Джихадистите са нерегулярна армия на уса на мръсни поръчки, нещо както бил башибозукът на ***, които са ни клали. Просто са копирали турската схема едно към едно.
39
6
 
3
 
! Отговори
istinata преди 9 години
na men lichno mi e jal za normalnite hora.triabva da se vzemat tvurdi merki sreshto isliama
38
13
 
4
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До БЪЛГАРИН--39 ;Недей да срамиш Българщината бе ***. Поне пиши че си руснак.Тиква русофилска.на всяка крачка предавате Б--я
37
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДЖИДИСТИТЕ са аналог на нашите Соросиди - шпионска мрежа на ЦРУ и инструмент на колониализма
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дмитриус, помня Гаргамела! Алекс си беше от траките, аз също, после някакво гърчуля Омер ли Омур ли ни направи велики македони, ама измишльотина е, цялата ни армия бе на бугрската Озирида и ги тепахме персите, така си беше! Ама на канадска и свободна борба, метане чук и бегане щото и персите си бяха наши ора!
35
3
 
36
 
! Отговори
Вирджиния преди 9 години
Русннаците отдавна предупреждаваха за рисковете, които крие въоръжаването на джихадистите, но Западът ги наричаше "борци за свобода", които се борят срещу диктатора Асад. Браво на братушките, че подкрепиха Сирия иначе не ми се мисли какво щеше да става сега. Западът си играе с огъня, но скоро ще се опари много жестоко.
34
0
 
2
 
! Отговори
american boy преди 9 години
До Гацоbe my guest
33
1
 
28
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Номерът със Сирия не мина - Башар Асад беше преизбран. Хайде сега да поразиграем в покера отново иракската карта. Това е стратегията на САЩ - нищо ново. Само Крим им дойде изневиделица.Е, ще го преглътнат.
32
12
 
2
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
До До Усафилите..>>> Не слушай Обамчик , а Владимир Владимирович , Ирак е на близо до РФ/УСА е на няколко хиляди мили...на РФ ще и стане горещо защото следващата мишена е Сирия , а там има руска военноморска база и много съветници със семействата им .
31
1
 
19
 
! Отговори
Гацо преди 9 години
До американецоНа мене Америка с нищо не ми е помогнала и че си я пцувам колко сакам! За французите не отговарям!
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кви 400 човека? Ба си лъжите! Башар и лъвовете на Хизбула измитат 100 хилядната алнусра и алкайда от Сирия и те в бягството си откъдето минат и Джихат! Ама там ги чакат техните турски инструктори и бая бой ще изядат заради отвлечените турски дипломати!
29
1
 
18
 
! Отговори
Гацо преди 9 години
Целата статия на айкъл Найтс от сп. "Форин полиси" е "КОЙ НИ *** В ГАЩИТЕ?!!!"Мааа ви деееаааа, гадна американскааааа!!!
28
0
 
4
 
! Отговори
DJ DIMITRYS XXX преди 9 години
MOSUL НЕ Е АРАБСКИ ГРАД. МОСУЛ Е КЮРДСКИ ГРАД...КАКТО КИРКУК И ЕРБИЛ--АРБЕЛА=ГАВГАМЕЛА, КЪДЕТО ПРЕДИ 2 350 ГОДИНИ АЛЕКС ВЕЛИКИ ПОБЕДИ ПЕРСИТЕ-ВАРВАРИ.
27
22
 
5
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Близкия Изток от хиляди години е бил огнище на етнически и религиозни войни, Америка е държава от 200 и нещо години. Не Америка е запалила конфликта там, но Америка, като най-силната страна с най-голяма икономическа и военна мощ не може да остане безучастна. Но тъй като в човешката природа е да сме неблагодарници, тези на когото Америка най-много е помогнала после плюят по нея - пример: Франция.
26
1
 
27
 
! Отговори
До Сащофилите.... преди 9 години
САЩ няма да праща войски в Ирак... Преди 2 мин. Го заяви Обамчик.... Той спомена че за момента износа на нефт от Ирак продължава и не вижда опасност.... На ви демокрация всичко е за НЕФТ!!!
25
22
 
2
 
! Отговори
st преди 9 години
путин да спре да финансира джихидистите.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЬЮ-ЙОРК, 13 июня. /Корр. ИТАР-ТАСС Иван Пильщиков/. Правнук американского магната Джона Рокфеллера погиб в пятницу в результате катастрофы одномоторного самолета в окрестностях города Харрисон (штат Нью-Йорк). Об этом заявил официальный представитель семьи Рокфеллеров Фрейзер Ситель.
23
6
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
ДА ЖИВЕЕ ПУТИН-НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ!
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИДИЛ ДЖИДИСТИТЕ са аналог на нашите Соросиди - шпионска мрежа на ЦРУ и инструмент на колониализма