Започна третата иракска война

САЩ са принудени да лавират между джихадистки групировки
13 юни 2014 21:43,
147
Започна третата иракска война
Снимка: Reuters

Може ли Вашингтон да наблюдава отстрани, докато "Ислямска държава в Ирак и Леванта" напредва към Багдад? Това пита Майкъл Найтс от сп. "Форин полиси".

Снимки от Мосул, северния иракски град, оказал се отново бойно поле, показват позната картина за феновете на филмите на ужасите. Изгорели военни машини са скупчени по празните улици.

Още по темата
На всяко кръстовище се виждат следи от отчаяна последна съпротива. Пред опустошени полицейски участъци лежат разхвърляни униформи. Стотици хиляди цивилни са се спасили с бягство. Мосул е град призрак, където по улиците бродят само мародери и кучета.

Но това не е филм на ужасите. Това е вторият по големина град на Ирак, кипящата от живот политическа и икономическа столица на сунитско-арабската общност в страната.

Само за броени дни, между 6 и 9 юни, градът с 1,8 милионно население падна в ръцете на "Ислямска държава на Ирак и Леванта" (ИДИЛ) – отцепило се от Ал Кайда през април 2013 г. крило, подело своя собствена война, което се доближи застрашително близо до постигане на мечтата си за халифат, простиращ се от Средиземноморския бряг на Ливан до планината Загрос в Иран.

Кадрите от Мосул сега се повтарят в дузина други северни иракски градове, паднали в ръцете на ИДИЛ и на други бунтовнически елементи.

Как успя ИДИЛ да направи този удар? Използвайки за надежден плацдарм една база в сирийската провинция Рака, ИДИЛ изглежда внимателно е подготвила операциите в Мосул и редица други градове като прелюдия към офанзивата си за тазгодишния Рамазан, превърнала се вече в ежегодна традиция в Ирак от 2003 г. и нарочно замислена да съвпада със свещения ислямски месец, който обхваща целия юли т.г.

Добилото широк медиен отзвук завземане на Фалуджа през януари 2014 г. всъщност бе възползване от грешките на иракското правителство, в резултат на което групировката се настани в града.

В пълен контраст, нападението в Мосул изглежда бе добре премислено, опит да бъде сложен край на правителствения контрол над Северен Ирак и ИДИЛ да остане "последният оцелял" на място. И засега джихадистите успяват.

Позната преди като Ал Кайда в Ирак, ИДИЛ е предимно иракска групировка, която привлича своите атентатори самоубийци най-вече сред международни доброволци, сред своите войници пехотинци от Ирак и Сирия, а парите - главно от букет от местни организирани престъпни рекетьорски групи. ИДИЛ се възползва от сирийския конфликт, за да набере сили и да отстои своята независимост от висшето ръководство на Ал Кайда в Пакистан, което се разграничи от нея през февруари 2014 г. Но главните амбиции на движението са в Ирак.

Мнозинството от ръководителите и от редовите членове на ИДИЛ са иракчани, включително неговият емир - Абу Бакр ал Багдади. Контролът над западен Мосул ще постави ИДИЛ начело на политическата и икономическата столица на сунитски Ирак – трофей с огромна пропагандна стойност.

ИДИЛ използва закоравели в битките в Сирия и Ирак опитни бойци, за да напредне светкавично - само за броени часове - към западните предградия на Мосул, откъм Джазира – сирийско иракската пустиня между реките Тигър и Ефрат. Слабият контрол на иракското правителство върху тези пустинни земи даде възможност на движението да мобилизира стотици бойци от Ирак и Сирия в битката за Мосул.

Въпреки това щурмовата група на ИДИЛ не изглежда да е била голяма - наброявала е между 400 и 800 бойци по различни оценки. Изненадата и нападателният хъс са помогнали на ИДИЛ да срине духа на паравоенната иракска полиция и на армейските сили в Мосул за три дни тежки сражения, разбивайки правителствените сили, наброяващи 15 пъти повече бойци.

Сега започва отчаяна надпревара за контрол над Мосул. ИДИЛ ще се опита бързо да укрепи позициите си в града, използвайки откритото шосе през пустинята към Сирия и към други разположени покрай него западни райони от Ирак.

Имайки предвид неуверения контрол на правителството по цялата територия до северните предградия на столицата, ИДИЛ е в състояние да причини толкова поражения, че Багдад няма да бъде в състояние месеци наред да събере сили, за да си върне Мосул. Иракското правителство няма друг избор, освен да се опита да освободи Мосул, заради символичното и географското му значение.

Из цял Северен Ирак сунитското население ще се надява правителствените сили да се върнат и да въведат ред, преди то да стане мишена на коли бомби на ИДИЛ - това би бил очакваният отговор на джихадистите, ако срещу тяхната власт се зароди съпротива от местните хора.

Разколебаните по трасето иракски сили могат да се организират чак в Таджи - база в багдадско предградие на 320 км южно от Мосул. Това означава, че правителствената офанзива вероятно доста ще се забави. Войските на Багдад при сегашната ситуация ще трябва да си пробиват път през пояс от градове, които са в ръцете на противника, между столицата и Мосул. Това крие много потенциални рискове за разпиляване на изцеждане на силите им по време на контраудара.

Спецчастите и десантните сили бързо се изтощават, защото се налага да бъдат хвърляни от една криза в друга. В момента единствената необременена военна сила в Ирак са пешмергите - кюрдски бойци, които са под контрола на регионалното правителство на Кюрдистан, но отношенията между Багдад и кюрдските райони са особено обтегнати.

В стремежа си да свалят Башар ал Асад, САЩ са принудени да лавират между джихадистките групировки в Сирия. ИДИЛ беше призната от Вашингтон за терористична групировка едва през февруари т. г. Но докато в Сирия твърдолинейните ислямски екстремисти могат да допринесат някаква стратегическа полза, в Ирак проблемът е ясен: ИДИЛ печели войната и трябва да бъде спряна.

Вашингтон трябва да действа, ако иска да предотврати превръщането на ИДИЛ в единствена дееспособна военна и политическа сила в иракските сунитски райони. На 10 юни Усама ан Наджафи, председател на иракския парламент и най-високопоставеният сунитски политик в страната, поиска по-голяма военна подкрепа за Мосул съгласно американско-иракското рамково стратегическо споразумение от 2011 г., което урежда отношенията между двете страни.

Много иракски правителствени служители ми споделиха в конфиденциални разговори, че иракското правителство настоятелно е искало САЩ да нанесат въздушни удари по базите на ИДИЛ покрай сирийската граница и в околностите на някои иракски градове, които бяха плацдарми на джихадистите за щурм срещу тях. На американската администрация това се е сторило прекалено. Вместо това американското правителство се зае с посредническа дипломация - предлагайки добрите си услуги, за да подтиква иракските групировки към национално съгласие и да убеди арабите сунити, че е възможно ненасилствено решение на техните оплаквания, че шиитското правителство (в Багдад) ги дискриминира.

Помирението може да положи основите за сътрудничеството на арабите сунити с цел стабилизирането на Мосул и на други загубени територии, като Фалуджа, което несъмнено е жизнено важно. Но след като силите на ИДИЛ започнаха да завладяват град подир град, Вашингтон трябва да направи повече, и то бързо, за да не допусне Ирак на стане неуправляем.

За да се предотврати рухването на иракската армия, може да се наложи интензивен надзор над иракските военни щабове на място, а вероятно и американски въздушни удари.

Администрацията на Обама е твърдо решена да спази предизборното си обещание да прекрати войните (в които САЩ се оказаха въвлечени). За тази цел Белият дом изтегли американските бойни части (от Ирак) през 2011 г. Става обаче все по-очевидно, че Ирак се нуждае от нова и засилена подкрепа в сферата на сигурността, включително от въздушни удари и от нова инициатива за сътрудничество, съчетана с масивна подкрепа за преустройство на съсипаната (иракска) армия, в това число и наставления при участието й в битките.

Можем да станем свидетели в Близкия изток на рухването на стабилността в една религиозно разнородна и многоетническа държава с население от 35 милиона души, която граничи с много от най-важните страни в региона и чийто износ на петрол нараства най-бързо. Всяка друга страна със същото значение и изправена пред същите болезнени предизвикателства би получила повече американска подкрепа, но поетото обещание за изтегляне поставя Ирак в специфично положение.

Вашингтон обаче не може да си позволи лукса да продължи да третира Ирак като "специален случай". "Ислямска държава на Ирак и Леванта" се появи на сцената след края на американската окупация и има план. Вашингтон също трябва да има такъв план.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
14
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 години
Прави се оказаха Ясновидците по принцип не вярвам на тия щуротии.. Обаче миналата година началото слушах по телевизията една ясновидка но името не помня... Та тя каза че всичко ще почне от Украйна уви оказа се права!!!
20
5
 
7
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
10 тебе чавка ти е изпела акъла- сополив ***, сбъркал си статията да си пишеш платените коментари. Задокеанските ти спонсори се чудят какво да правят сега защото главорезите от ИДИЛ трябваше да седят в Сирия, а те да се правят на миротворци в Украйна, но им се объркаха сметките да изпращат армия на две места.
19
1
 
28
 
! Отговори
13 преди 9 години
Нека сега попитам, кое по-добре диктатурата на Садам ( работа, мир, гласуване за една партия БААС, вкарани в затвора и убити противници на режима, евтин бензин, евтина храна и както казва един мой познат живял 17 годин и в Ирак.............мързелуване по цел ден от иракчаните!), или всеки ден убити в бомбени атентати, разруха, глад, да ти отрежат главата, защото не носиш бурка, да те разстрелят, защото искаш да отидеш да пиеш кафе или да си купиш вестник, но не си спиматичен на някой сунит?
18
2
 
16
 
! Отговори
американецо преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Всъщност донякъде си прав, трябваше да оставим арабелите Садам да ги беси и пердаши, а Удай и Хусай да налагат дисциплина. Те са доста коварна ***, която от друго не разбира. Проблема с американската инвазия в Ирак беше подклаждан от личната вражда и омраза към Садам на династията Буш. Тези хора само навредиха на Америка с тази *** война. 70409
17
2
 
8
 
! Отговори
Алла Я в Бар!!! преди 9 години
Църни ли са само тепанье!!!
16
2
 
0
 
! Отговори
дебелия на марко преди 9 години
ислям държа,хвани дебелия.амана кодум,мисул
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ ще се бият със себе си със Своите Шпиони от Ал-Кайда , ал-Нусра и ИДИЛ които до вчера снабдяваха с оръжие.. САЩ ЩЕ СЕ БИЕ СЪС СУНИТСКИТЕ ***
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сега наш Кратун се дупи на Деемократизаторите !Да изпукат всичките дано!
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ал-Кайда е шпионска мрежа на ЦРУ създадена да помага на Израел
12
18
 
5
 
! Отговори
Вазелина-Газолина преди 9 години
Комунизи, пак сте се разшавали в коментарите гледам! Хайде тичайте да си получите хонорара на Позитано, че скоро и копейка няма да остане там, вожда си - кремълския лилипут спря парите на Сергея.
11
2
 
9
 
! Отговори
Арес преди 9 години
Тая "Студена" война нещо много се нагорещи от цевите на Автоматите "Калашников"
10
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ имат незабвна нужда от война, а Путин не им се върза на акъла. Нямаше как, бързо се пренасочиха към друга дестинация.
9
2
 
22
 
! Отговори
мтм преди 9 години
кой отвори кутията на пандора в няколко стабилни в сравнени със сега държаваи?
8
3
 
27
 
! Отговори
барак обамов преди 9 години
е как тъй бе нали ги демократизирахме тия
7
45
 
9
 
! Отговори
американецо преди 9 години
ДРУГАРИ РУБЛАДЖИИ, НА АМЕРИКА Е ВИНОВНА ЗА ТОВА, ЧЕ ИСЛЯМА Е ФАНАТИЧНА И ЧЕРНА РЕЛИГИЯ! АМЕРИКА СЕ БОРИ С ТОВА!
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези сега кой ги финансира?
5
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво търсят САЩ в Ирак? Това, което търсиха в Афганистан, Виетнам, Сирия, Сърбия и Украйна ли? Стига с измислицата "мироопазващи" и "мироналагащи операции"! И не ни пробутвайте Бойко Тиквата, защото неговите *** от година играят сценарии Майдан в София! Много скоро гражданите ще подкарат с тоягите и Главната Мутра и 50-60-годишните "млади и красиви" протестъри! Въпреки борбата за опростачване, която се водеше и води от Тиквоподобните, все още са останали мислещи, надявам се!
4
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако нямаха петрол, САЩ нямаше да се сетят за тях.Що не идат да изловят човекоядците в някои части на света?Или защо не заплашат някои други държави, които търгуват с наркотици?
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
goveda. namesto da se radvat che jiveiat se izbivat.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очевидно, че иракчаните са народ който обича да си изхарчва всичките пари за оръжие.