Среща на върха на Г-77 и Китай обсъжда "нов световен ред"

Организацията в рамките на ООН е учредена през 1964 г. в Женева
15 юни 2014 07:56, Елка Василева
45
Среща на върха на Г-77 и Китай обсъжда "нов световен ред"
Ево Моралес. Снимка: Reuters

В боливийския град Санта Крус снощи беше открита среща на върха на страните от Г-77 плюс Китай, която ще обсъди "създаването на нов световен ред" за укрепване на институционалната структура на тази разнородна група страни и да се насърчи икономическото развитие и сътрудничество, предаде Франс прес.

Срещата бележи 50-ата годишнина от създаването на Г-77. Организацията в рамките на ООН е учредена през 1964 г. в Женева, но днес включва 133 страни.

Официалното откриване на форума беше предшествано от проява с хиляди участници - синдикалисти, представители на туземното население, както и фолклорни групи - на стадион в града.

На трибуната редом с боливийския президент Ево Моралес елитът на латиноамериканската радикална левица призова за единство и осъди завръщането на консерватизма на национално равнище, който цели да унищожи прогресивните и патриотични правителства, както каза еквадорският президент Рафаел Кореа.

Кубинският президент Раул Кастро на свой ред призова страните, участващи в срещата, да защитят Венецуела.

 "Защитавайки Венецуела, защитаваме Боливия и цялата наша Америка", каза той. Олигарсите, които не успяха да се справят с президента Уго Чавес, смятат, че е дошъл моментът да свалят венецуелския президент Николас Мадуро и съкрушат боливарската революция. Нека отстояваме единството си, добави той.

Вчера сутринта президентът Моралес прие заместник-председателя на Постоянния комитет на Общокитайско събрание на народните представители (ОСНП) Чън Чжу, който предостави на Боливия кредит от 80 милиона долара за модернизиране на боливийската авиокомпания "Боливиана де авиасион" (БоА) и покупка на четири самолета.

Според организаторите заключителната декларация, която се очаква да бъде приета днес в края на форума, ще се фокусира върху Целите на ООН за хилядолетието: намаляване на крайната бедност и детската смъртност, достъп до образование, равенство между половете и постигане на устойчиво развитие.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Svetut se promenia y ako naistina imat za primer Hugo Chavez ... e za dobre.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МирчаМЕЖДУ ДРУГОТО АКО ТРЯБВА ДА СЪМ ИСКРЕН СЪМ СРАВНЯВАЛ ХРАНАТА В НЯКОЛКО ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА И НЕ МОГА ДА КАЖА, ЧЕ В ЛОНДОН Е ПО ДОБРА ОТ ТУКА НО ЗА ВИНАТА СЪМ 100% СИГУРЕН ЧЕ ЮЖНО АФРИКАНСКИТЕ, АВСТРАЛИЙСКИТЕ ,И ЮЖНОАМЕРИКАНСКИТЕ СА МНОГО ПО ДОБРИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ И ЗА ТОВА ТАМ СА МНОГО ПОВЕЧЕ КУПУВАНИ
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
noviq svetoven red ako e tehnokratski v usluga da izhrani vsichkata paplach na sveta tochno sled 100 max 200 godini tuk shte e edna modificirana mendeleeva tablica a ocelelite shte prilichat na urudi dokat vipadjiite shte sa zakarneli genetichno v iskustvenite si bunkeri :)
34
0
 
1
 
! Отговори
st преди 9 години
Вие Латинска Америка я просперирате от 200 години еххехехехехехехехе и жсе сте бедни.
33
0
 
1
 
! Отговори
G-77 преди 9 години
77
32
2
 
1
 
! Отговори
Реалност до 30 преди 9 години
До до 28 от славянинхаха, пазят *** екстрасенси и врачки...напук на каква логика - че си измислят разни глупости, че целият свят им бил враг и те напук съществували. Те врагове извън кремъл нямат и на никой не му пука за тях, освен дето си крепят диктатурата на фантастиката с външен враг и потърпевши са им всички съседи и такива като нас с блядистанските тайни служби от бкп дето ни точат бюджета...А че началото на 90-те щатите им пускаха храна със самолети за милиярди да не умрат от глад?
31
0
 
6
 
! Отговори
Мирча преди 9 години
До CHILEАбе ти добре ли си? Каква хубава храна, докарана от хиляди километри, обработена за да издържи с месеци по контейнери и складове...!Ама верно май от храната ще да е това масово оглупяване! Сигурно в Лондон вече серете теменужки от качествена храна! хахахаха
30
2
 
3
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Фотоса направо е трепач:-)))!!!
29
0
 
6
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До emil.popov.35 17Ние финансовите анархисти няма да позволим това! Ние ще продължаваме с икономическия тероризъм и икономическите похищения в Латино-зоната , Африка , ислямските страни и Източна Европа ! За какво Ви е да живеете в един по-добър свят без финансови пънкари ?
28
8
 
7
 
! Отговори
CHILE преди 9 години
тука виждам, че сте много неосведомени и преднамерени за Латинска Америка ...аз съм в Лондон и тук най-дората храна и вина са точно от Чили, Аржентина, Болвия, Перу, Екуадор, Колумбиа ... е немога да пропусна и Испания и Италия отчасти.Вие в България не знаете какво значи хубаво ядене някъде от около 15 години откакто стана демонокрацията ви ... тука е изобилие на такива стоки от Латинска Америка на много ниски цени дето всеки може да си позволи.Хората бачкат здраво и произвеждат а не хленчат
27
12
 
5
 
! Отговори
Реалност преди 9 години
Какъв блядистан? Дните му са преброени! Население колкото япония и икономика колкото на италия. Само на границата им с китай има 300 милиона минзухара. Бита карта са! Ако сте работили или имате добри приятели китайци това ви е ясно. А бай *** по форумите, с диплома от ютуб си пише глупости по форумите фантастики.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета коментарите, явно на 4км са прекарали интернет...
25
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е по-скоро Г-Кочините от третия свят.
24
25
 
3
 
! Отговори
Бг трол преди 9 години
БОЖЕ пази Америка и доблестните и въоръжени сили.
23
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Олеле колко много проруски агенти.Винаги съм знаел,че българите са предатели ,и не може да им се има доверие.Надпвам се да станат Софийски вилает след 15-20 години.
22
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката-президент наркопроизводител
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ло абривеатури като ООН или НАТО, работата не е наред.
20
12
 
9
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Латиноамерика иска да се отърве от влиянието на САЩ, но за съжаление се хвърля в друга убийствена хватка- Китай..Китайците се нуждаят от територия, където да се разселват, задушавайки местното население. Това едва ли ще доведе до цитирам "...намаляване на крайната бедност и детската смъртност, достъп до образование, равенство между половете и постигане на устойчиво развитие..".
19
4
 
5
 
! Отговори
аз преди 9 години
До Анонимен 14Кога си живял там и къде защото ако е преди 20 години и в Коми или нещо подобно само мога да те съжаля а и ти е хубаво да се замислиш дали си живял въобще и защо си толкова зле.
18
6
 
52
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Някои си мислят, че само демокрацията е верния път. Ами не е. 25 години демокрация ви убедиха, че тя не вирее на всякъде. За Русия, Китай, ЮжнаАмерика, Италия трябва здрава ръка и без много решаване защото виждате какво става. Само че сте заблудени прозападно настроени ***. Защото аио Берлускони управлява 15 години за вас е успех, ако Путин управлява 15 години за вас е диктатура. Просто те ***, иначе нямам нищо против вас.