ЕК може да подкрепи "Южен поток", заяви Йотингер

Това ще е възможно, ако бъдат отстранени нарушенията
Обновена: 16 юни 2014 15:33 | 16 юни 2014 15:30, Елка Василева
185
ЕК може да подкрепи "Южен поток", заяви Йотингер
Гюнтер Йотингер. Снимка: Reuters

Европейската комисия може да подкрепи руския проект за газопровод „Южен поток“, заяви еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Още по темата

"Към този момент този проект нарушава европейското законодателство, но (ако бъдат отстранени нарушенията) аз мога да подкрепя този проект“, изтъкна Йотингер.

Аргументите за законността на газопровода „Южен поток“, който се изгражда от Газпром за доставяне на газ директно за Европа, заобикаляйки Украйна, усложниха трудните преговори за цените на руския газ за Украйна, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Преговорите между ЕС и Русия за „Южен поток“ ще бъдат възобновени при първа възможност, заяви пред ИТАР-ТАСС еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Ще направим това, когато има време. Сега сме заети с Украйна, но при следваща възможност ще обсъдим това с Новак (руския министър на енергетиката)", изтъкна Йотингер. По думите му отначало Европейската комисия възнамерява "да сондира мнение с руската страна какво намерение има по отношение на иска в Световната търговска организация (СТО)" срещу третия енергиен пакет на ЕС.

Европейската комисия откри на 4 юни наказателна процедура срещу България за неспазване на правилата на ЕС в споразуменията за проекта "Южен поток".

Премиерът Пламен Орешарски заяви на 8 юни, че е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на газопровода „Южен поток“ в страната, докато не се постигне разбирателство с Еврокомисията.

Ден по-късно министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че "Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект и не сме се отказали от реализацията му. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран, посочи министърът.

На 13 юни стана ясно, че преговорите между Европейската комисия и Русия за строежа на газопровода "Южен поток" са спрени. Това беше потвърдено от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Позицията на ЕК, подкрепена и от държавите от ЕС, е че трябва да се спази действащото общностно законодателство. Това законодателство важи за всяка енергийна инфраструктура, както и за доставчиците. На първо място този въпрос е свързан със законодателството за конкуренцията, а също и за околната среда и обществените поръчки, поясни Йотингер.

На пресконференция във Виена днес Йотингер посочи още, че Украйна възнамерява да изпълни транзитните си задължения за доставка на газ за Европейския съюз и че е уверен, че Русия ще изпълни своите газови ангажименти към ЕС, след като по-рано днес Газпром обяви, че въвежда режим на авансово плащане за Нафтогаз Украйна.

Йотингер отбеляза обаче, че ЕС може да има проблем, ако не напълни газовите си хранилища и призова Русия да преразгледа компромисното предложение на ЕС, евентуално с малки корекции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
ЕМО преди 9 години
НЕМЕЦЪТ СЕ УСЕТИ ЧЕ ЩЕ МУ ИЗМРЪЗНАТ ТОПКИТЕ ЗИМАТА И НА НЕГО И НА ЛИГОЧИТЕ 'ЕВРОПЕЙЦИ'
89
0
 
3
 
! Отговори
rustam преди 9 години
СЕГА БИЛИ ЗАЕТИ С УКРАЙНА , СЛЕД ТОВА ЩЕ СА ЗАЕТИ ДА ЦЕПЯТ ДЪРВА И ДА КОПАТ КЮМЮРА. КОЙТО НЕ ЗНАЕ ДА ЦЕЛУВА РЪКА ЦЕЛУВА ***
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
i tia sa boklyci no balgarite sa oshte po golemi che i namirisvat....
87
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 147Един чвор за твоя отвор! Руснаците имат такива технологии, че гладкото ти мозъче не е в състояние да разбере, за какво става дума.
86
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 142дори и като територия ЕС е провинция на Русия, драги ми смехурко
85
39
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
142 до 145 - Не ми говори така бе, чвор! Не знаеш какво да кажеш, затова ръсиш простотии. Разбира се, че Русия е като джудже пред ЕС! ЕС си изкарва парите с акъл, при това страшно много пари, а мадарашките си изкарват парите с копане на полезни изкопаеми и това е единственото, по което се различават от банановите републики.
84
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срушайте какво Ви говори vesko02, това са мъдри слова!
83
20
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Добре е да вярваме повече на този човек, защото може да изпаднем в положението на украинците.Те дълги години" печелеха"от транзита на руски газ през тяхна територия.Резултата харесва ли ви?
82
45
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За българите Южен поток е Ненужен поток.
81
44
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лилипутин се ежи на гиганта ЕС! ***, Русия е като джудже пред ЕС.
80
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ALOOO BAIGANIOVCITE NA RYSIA I PYTIN MY PYKA NA KYRA DALI SHTE SE STROI UZEN POTOK ;PO SKORO NA GIAYRITE TRIABVA DA IM PYKA 4E SLET MESEC DVA KATO DOIDE ZIMA ;DA NE BI DA MRAZNEM I ZAZNEM ????????????
79
2
 
31
 
! Отговори
преди 9 години
Като дойдат студовете да видим кой ще поставя условия
78
3
 
49
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Санкции манкции на Путин не му пука. Врътна крана и тия гейове друга плоча пусннаха. Палячовци.
77
0
 
28
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
До ДЕСЕН СЕКТОРНай-много бой ядоха цивилни жени и деца ама за вас извратеняците ...това си е все едно сте се били с войници от СПЕЦНАЗ !
76
5
 
49
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Йотингер, ще ти дойде акъл в кратунката, но ще бъде късничко. Определено ще разбереш, че бандеровската ***, на която така по детски тъпо симпатизираш си е просто същата крадлива олигархична ***, каквато беше тая на Янукович и тая на Тимошенко и т.н. Тия без газ няма да останат, просто ще крадат, ще крадат и ще крадат. А това, че Южен поток ще бъде направен е повече от ясно, друг е въпроса, че след две години ще е на двойна цена и ще я платиш точно ти и европейската ти комисия, не Москва!
75
2
 
25
 
! Отговори
ЗАпасен преди 9 години
Защо му се връзвате на тоя с прякора СТРАНДЖАТА? Той е толкова зле с главата, че съм му простил всички глупости, които издрънка и още ще издрънка. Не си правя труда дори да му чета коментарите, камо ли да ги оценявам.
74
1
 
42
 
! Отговори
Наришкин преди 9 години
До Странджата бре тапънар Русия е най развитата във Военно отношение държава. Ще бъде направен южен поток той е най важния за Българския народ. А такива като теб трябва да бъдат арестувани и закарани в Лагер. Ти си национален предател. Който говори против Братска Русия говори срещу България.
73
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ има 900 бази в над 130 държави по света, включително и в своята българска губерния.Получи се така, че по цял свят държавите притежават двата велики символа на американската демокрация Макдоналдс и военна база. Някой нае ли се да пресметне жертвите на американските войни? САЩ провежда геноцид над световното човечество. Да вземем един Виетнам нарицателно за всички държави, които САЩ превърна във Виетнами само там жертвите са над 2 млн. души и в това число не броим онкозаболяващите и до днес в следствие на използването на незаконни химикали като Напалмът.
72
1
 
27
 
! Отговори
БОКО преди 9 години
хайде обама да им докара газ,да видим как
71
21
 
4
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Е не може ли руснаците да си изнасят газта в Азия да не ни досаждат.