Газпром е уведомил ЕК за възможни прекъсвания на транзита на газ

Газ за Украйна няма: Плащането е нула, съответно – нула
Обновена: 16 юни 2014 10:49 | 16 юни 2014 10:49, Елка Василева
149
Газпром е уведомил ЕК за възможни прекъсвания на транзита на газ
Снимка: архив, Reuters

Газпром съобщи, че е уведомил Европейската комисия за възможни прекъсвания на транзита на газ поради преминаването на Украйна към режим на авансово плащане.

"ЕК е уведомена за възможни прекъсвания на газа, в случай че Нафтогаз Украйна неправомерно отклонява газ от транзитните потоци", се казва в съобщението на руския газов гигант.

Още по темата
Руският газ за европейските потребители се доставя в пълен обем, посочи пред телевизия Россия 24 говорителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той уточни, че обемите газ, предназначени за Европа, постъпват в пълно съответствие с договорите. Нафтогаз е длъжен да осигури непрекъснатите им доставки до предавателните пунктове, допълни говорителят.

Газпром заявява, че вече е предприел и ще предприема в бъдеще максимално възможни усилия, насочени към предотвратяване на потенциални прекъсвания на транзита на газ за европейските потребители, пише БТА.

До този момент Нафтогаз не е превел средства на Газпром за газовия си дълг. Нафтогаз ще получава газ при платени обеми. "Плащането е нула, съответно – нула", заяви Сергей Куприянов.

Междувременно стана известно, че Газпром е сезирал арбитражния съд в Стокхолм за газовия дълг на Украйна на стойност 4,5 милиарда долара, съобщи руската газова компания, цитирана от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е номера не мина. Няма да има евтинко и след това да го препродават на ЕС.
66
0
 
15
 
! Отговори
Гацо преди 9 години
До НагоренПопокатепетълНещо не си разбрал. ама то май за тебе си е нормално - имаш умствена недостатъчност - отдавна те наблюдавам!Тръбите минават през Украйна и по тях тече едновременно примерно 50 млн. м3 на месец. От тези 50 млн. м3, 40 млн. са за Европа и 10 млн. за Украйна. Газпром започва да пуска от днес само по 40 млн. и ще си иска парите от тези, за които ги пуска. Ако газът не стига, значи Украйна краде и требва да си се разбират помежду си по "съюзнически" - нали ЕС се надупи там!
65
1
 
24
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Много е интересно защо Украйна се държи тъй НАГЛО когато знае че не изпълняватдоговора си и в същото време ЕС е на страната на Русия и прилага всички усилия украйнците да "влезнат в час " и да се намери компромис и от двете страни за да намери изход , но не ,украйнците наглеят и искат по 268 долара пр средна цена за ЕС 385 за 2013 .Тъй НАГЛО да се държи яЦЕНЮК е възможно само ако изпълнява стриктно инструкциите от "братския задокеански народ" !!!
64
13
 
5
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До двамата *** 73 и 74Троли миризливи, я сега кажете, къде съм споменал името "САЩ"?. Написал съм над 2 000 коментара в този сайт и не съм обявявал името "САЩ" повече от 20 пъти. За сметка на това вие, русофилски платени писачи, повтаряте като папагали цял ден САЩ САЩ САЩ САЩ САЩ, все едно сте развалена плоча. САЩ ми е през оная работа. Русия също. За мен е важно демократичното европейско бъдеще на България и защитата на българските интереси над чуждите, което в не се спазва от комунистите.
63
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Газпром е уведомил ЕК за възможни прекъсвания на транзита на газ"Европейогейската Комисия и всичките тия евро-гейове са отвратителни. Даже може би ще се радвам Русия да им отпуска по много малко газ. Ей така за по 2-3% от населението им. За подигравка. За да се сдухат евро-гейските *** и народите им да ги махнат от власт. Щот уж много разбират от икономика, а не спазват никакво коректно отношение спрямо Русия. Нима Русия няма право да гради икономика? Или пък България на "Южен Поток"?
62
2
 
14
 
! Отговори
Гази Белогазов преди 9 години
Сега става интересно - руснаците пускат обемите за нас, обаче за да минават, трябва и украинските хранилища да имата достатъчно газ. Ако украинците си черпят от хранилищата, скоро обемите за Европа няма да могат да минават по чисто технически причини. Украйна трябва да спре да ползва газ, за да има ъранзит на Европа, в т. ч. и за нас. Което нема как да стане и скоро ще останем без газ!Хайде сега, да видим как русофобите ще докарат газ от друго място! тази зима се очертава много "интересна"!
61
1
 
25
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
И какво сега????? Финансовите благодетели фалираха Украйна , а руснаците са виновни за дето не им дават газов кредит за още 50 млрд.
60
15
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До БАЧКАТОРБачкаторе, ти осъзнаваш ли, че тръбите за България минават през украинската газова мрежа? Представи си, че аз, някой длъжник и ти живеем в три съседни апартамента. Аз обаче държа кранчето. Твоите тръби стигат до теб през тези на длъжника. За да го накарам да плати, спирам неговите тръби, а с това спирам и твоите. Просто е, нали?Няма газ за Украйна, няма газ за България. А договор имаме, плащаме пари по него от нашия джоб. Ходи се оплаквай на руснаците,може да загърбят интересите си.
59
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност именно Украйна ни прави газов заложник- заради тях ни спряха газта преди 5 години и заради тях замразиха Южен поток. Русия няма никакъв интерес да си спира сама доставките към Европа, ако украинците не бяха мошеници, а изрядни платци.
58
25
 
4
 
! Отговори
демократ преди 9 години
А "братушки" ,няма такива екстри .Закъсняла доставка-неустойка по договора.Значи всеки трябва да плаща на руснаците а когато вината е тяхна УВЕДОМЯВАТ!Уведомлението са прави с куфар чета евро...
57
1
 
25
 
! Отговори
Васил преди 9 години
Прочетете съобщението в по-ранните новини на същия сайт "Украйна призна: Ние поискахне ЕК да спре "Южен поток"" - интервю с украинския посланник и тогава коментирайте за отношението на Русия - фашисти!!!
56
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименГ-н Милер, спрете газта за 2 месеца. След това ни ЕК, ни американските лакеи във форума ще говорят за спиране на Южен поток.-----нека нацяло да я спират, само така ще се оттървем от тая руска чума
55
1
 
22
 
! Отговори
555 преди 9 години
Няма нафта няма газ щом си евро-пед......ст
54
2
 
24
 
! Отговори
до нагорен преди 9 години
Докато си толкова надупен към САЩ в поза партер, забравяш, че именно заобикаляне на "надеждния транзитен партньор" Украйна, чрез Южен поток ще ни спести руско-украинските проблеми и няма да бъдем газов заложник. Да не забравяме, че Яценюк призоваваше ЕК не да замрази, а да прекрати Южен поток, а днес украинския посланик се похвали, че ЕК е сгазил националния интерес на България, за да угоди на Украйна.
53
2
 
12
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До П Л А М Ъ К 66Европа в бъдеще може само да го яде няма полезен ход.САЩ не случайно насърчават ислямизацията на Британския Халифат и Френската Джамахирия!РОССИЯ когато реши ще се застъпи само за Православните, ама нашите печалби от западна Европа не се губят !
52
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Газ за Украйна няма: Плащането е нула, съответно нула"Ами много правилно действат руснаците. Европата се учи от USA и гледа вече на възможности като да трупат пари, а да не си изплащат дълговете. Факт е огромния дълг на USA към света и това, че те не го плащат. Европейците явно са решили да действат по същия начин, за да трупат пари и капитал на чужд гръб - без да плащат дълговете и сметките за газ. Добре че е Русия да им сецне плановете в зародиш. Пък притискат България да опрощава дългове
51
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Газпром е уведомил ЕК за възможни прекъсвания на транзита на газ"ЕК отвърнал, че това не ги интересува, тъй като имат газ за следващите 4 месеца, за разлика от България, която ще бъде заклана и пожертвана в името на евроатлантичските ценности.
50
31
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Честито, братя българи! Ето, руският другар отново доказа, че мисли за България! Толкова го е грижа за братската се държава, че прекъсна доставките на газ. Честито! Русофили, ето ви доказателство, че с руснак бизнес не се прави. Защото руснакът ще гледа да ти одере кожата, но той да е печеливш, а ти - губещ от сделката. България има договор с Газпром за редовни доставки на газ, а руснаците не го изпълняват. Това е добре предпоставка да ги съдим и да искаме двойно намаление на цената на газа.
49
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
66 лощото е че нямаш акъл за две стинки , как да се оправи държавата като сте мнозинство , такива като теб
48
1
 
29
 
! Отговори
П Л А М Ъ К преди 9 години
Покрай сухото гори и суровото. Европа да се оправя с украинските фашисти. Сега и EU ще го яде ! Лошото е, че и ние сме под чехъла на Брюксел.