Газпром е уведомил ЕК за възможни прекъсвания на транзита на газ

Газ за Украйна няма: Плащането е нула, съответно – нула
Обновена: 16 юни 2014 10:49 | 16 юни 2014 10:49, Елка Василева
149
Газпром е уведомил ЕК за възможни прекъсвания на транзита на газ
Снимка: архив, Reuters

Газпром съобщи, че е уведомил Европейската комисия за възможни прекъсвания на транзита на газ поради преминаването на Украйна към режим на авансово плащане.

"ЕК е уведомена за възможни прекъсвания на газа, в случай че Нафтогаз Украйна неправомерно отклонява газ от транзитните потоци", се казва в съобщението на руския газов гигант.

Още по темата
Руският газ за европейските потребители се доставя в пълен обем, посочи пред телевизия Россия 24 говорителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той уточни, че обемите газ, предназначени за Европа, постъпват в пълно съответствие с договорите. Нафтогаз е длъжен да осигури непрекъснатите им доставки до предавателните пунктове, допълни говорителят.

Газпром заявява, че вече е предприел и ще предприема в бъдеще максимално възможни усилия, насочени към предотвратяване на потенциални прекъсвания на транзита на газ за европейските потребители, пише БТА.

До този момент Нафтогаз не е превел средства на Газпром за газовия си дълг. Нафтогаз ще получава газ при платени обеми. "Плащането е нула, съответно – нула", заяви Сергей Куприянов.

Междувременно стана известно, че Газпром е сезирал арбитражния съд в Стокхолм за газовия дълг на Украйна на стойност 4,5 милиарда долара, съобщи руската газова компания, цитирана от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
2
 
! Отговори
rustam преди 9 години
НУЛА ЮЖЕН ПОТОК, НУЛА ГАЗ
106
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Газпром е уведомил ЕК за възможни прекъсвания на транзита на газ-----скоро ЕК ще уведоми ***, че повече тяхната газ няма да им трябва...
105
4
 
2
 
! Отговори
Михаил Бакунин преди 9 години
РОССИЯ СДЕЛАЕТСЯ НЕНАВИСТНА всем славянам и кончит тем, что,ненавидимая всеми,сама себя возненавидит,не найдя в своих победах ничего,кроме мучений и рабства.
104
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега с неплатените запаси Киев ще финансира още няколко месеца армията, а после нито ще има с какво да плати за газа нито ще има с какво да финансира армията. За да избегне този момент, Киев трябва да приложи нечувана жестокост за да потуши съпротивата на изток или ще падне жертва на собствената си глупост. Смтам, предстои да станем свидетели на мноого сериозни престъпения срещу човечеството.
103
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Става интересно. Четири милиарда, са си четири милиарда и не виждам, как Русия ще загуби това дело. А шистовия газ, ако беше толкова перспективен , лесен за добив и безопасен, че и по евтин от другия, самите руснаци досега да са го разработили. Фракинга не е супер технология. Само дето след него остава лунен пейзаж и земя, годна за обитаване като Луната.
102
1
 
29
 
! Отговори
до Украинците преди 9 години
Ха какво стана с газта?Свободен пазар!Украинците май са повярвали на 100% на простотиите отМайдана-свобода,права ...ама кой е казвал свободни от плащания или право на пазарлък!!!Ха честито да ви е...
101
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз отивам в МОСКВА на топло и хубаво място .А вие да ядете вурста на Кончита до дъно...
100
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СТУД ГЛАД И МРАЗ ЩЕ МОРИ ЕВРОПА -зимата!!!
99
2
 
21
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Ако умееш да четеш,ще разбереш ,че Южен поток стартира през 2006 г. Това е руско-италиански проект.През това време в България се сменат провителство - едно не знае какво договорило предишното.Изобщо 8 години..."При такова заварено положение еврей.. така де, европейската комисия не би трябвало да взима какводо и да е било отношение ама...Според мен Газпром ще си спечелят всичките дела, после ще ги питам ЕК какво ще исмислят.
98
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това ни чака и с "Южеен паток" при неподчинение !...това е са методите на кремъската КГБ клика.
97
2
 
30
 
! Отговори
ТуТМаник преди 9 години
До 106Тъп , *** та дрънка . Ти еднолично счупи ВСИЧКИ ТЪПОМЕРИ по ВСИЧКИ ЗЕМНИ КЪЛБЕТА ШИТОВ ГАЗ ......по-добре се самоубий , отколкото да обричаш хората на БАВНИ мъки от ОТРОВАТА която е ФАКИНГА за добиване на ШИТОВ Скапан *** .
96
1
 
24
 
! Отговори
Interesi преди 9 години
Украйна си призна, че е причината за поисканото от Европейската комисия спиране на проекта "Южен поток", пише в днешния си брой "Стандарт". "Проектът противоречи на националните ни интереси. Затова ние се обърнахме към Европейската комисия той да бъде спрян", каза в интервю за БНР посланикът на Украйна в България Микола Балтажи.
95
1
 
21
 
! Отговори
До 121 попокатепетъл преди 9 години
Защото алтернативна дистрибуторска мрежа се развива ако старата не работи. Нова дистрибуторска мрежа се развива или при нов пазар, или при увеличаване на предлагането в региони в които вече работиш, но и си увеличил обемите на продажбите.Защо не построиха НАБУКО? Щото няма толкова газ при азерите, щото никъде не граничат с Турция,щото там газопровода трябва да се охранява,щото на този планински терен трябва изравнителни газостанции...или иначе казано, щото газта става много скъпа.Всичко е пари!
94
17
 
4
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Решaвaнето нa всеки проблем се ускорявa, когaто той стaне реaлност! Имa проблем с русия, гaзтa и, гaзпром, зa дa се нaмери решение достaвките трябвa дa бъдaт спрени, договорите съответно aнулирaни! Европa ще си реши своите проблеми, a *** техните, всеки по своя път!
93
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
зимата, зимата ще е страшно
92
16
 
5
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До До 105 попокотепетелВинаги уважавам опита на успелите. Но представи си, че трябва да доставиш домати в Пловдив, Бургас и Варна. Разчиташ стоката да мине през Пловдив, после нататък. Но "майните" си правят оглушки. И останалите градове остават на сухо, ти също. След като си решил да търгуваш с трите града, първо си направи дистрибуторски мрежи и с трите. Русия, ако толкова иска да прави бизнес с нас, защо не построи ЮП още преди 15 години, а чак сега забърза строежа?
91
2
 
39
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Няма безплатен обяд! Никой не е длъжен да хрантути Украйна, особено пък от как си избраха да са васали на САЩ. И Украйна, и ЕК, и Гюнтер Йотингер са нахални ***! Искате свободен пазар? Те ви свободен пазар! Толко и толко ми струва! Не ви харесва? Чакайте си тогава психично болният Обонго да ви телепортира газ от САЩ!
90
2
 
13
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Питам ви в прав текс: искате ли да си пусна фрапса или туича и да ви запиша на бърза ръка садднатата цензура, и да ви пусна на всякъде в интернет, вкл. youtube, да ви видят хората как седите, спамите refresh и активно триете кеудобните коментари в рамките на 2 минути?BTV ги изядоха за опитите за цензура на Иван Стаменов. Ще ви питам после, каква ще е публичната реакция и колко залухави елементи ще останат да ви четат!
89
2
 
30
 
! Отговори
До 105 попокотепетел преди 9 години
Виж човече, аз съм търговец 30 години. Има "Инкотермс" 90. Това което даваш като пример е опростачена бакалска история. Но и при нея има клауза за "форсмажор", независещи, извън силата на доставчика факти и събития.В случая има грозна кражбА.Руснаците имат договор за транзит с Украйна и освен крадливата хохолска същност под американски диктат, други причини няма.Ще пееш друга песен, ако газта е твоя.В случая става въпрос не за икономика, а за геополитика! И това е ясно и за слепците.Толкоз!
88
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да ви имам проблемите, ние на запад трябва и да работим