Москва вече държи ръката си на газовия вентил

Руски вестници за газовите преговори между Русия и Украйна
Обновена: 16 юни 2014 09:10 | 16 юни 2014 09:06, Елка Василева
176
Москва вече държи ръката си на газовия вентил
Снимка: архив, Reuters

Русия най-вероятно още днес ще изпълни заплахата си и ще започне да доставя газ за Украйна само срещу предплата, става ясно от днешните руски вестници.

След като преговорите между руския гигант "Газпром" и украинската компания "Нефтогаз" вчера се провалиха, "Комерсант" съобщава в заглавие: "Москва вече е хванала вентила". "Това ще създаде предпоставки за проблем с транзита на руски газ в Европа. Но ситуацията с доставките ще се изостри до краен предел едва през есента, което дава на страните шанс за продължаване на преговорите", прогнозира "Комерсант".

Според изданието "Газпром" ще продължи подаването на газ в украинската газотранспортна система само за целите на транзита към Европа. "Комерсант" отбелязва, че позицията на Европейската комисия по газовите преговори се е променила от проукраинска в началото до умерено проруска, а Украйна е натрупала повече от двойни запаси газ в подземните си хранилища.

Вестникът коментира, че търговските разногласия не са били решаващи за провала на газовите преговори, тъй като най-важна за Москва е била позицията на украинския президент Петро Порошенко за спецоперацията в Източна Украйна, както и изплащането на фактурите за доставения до 1 април газ. Засилването на спецоперацията през последната седмица е лишило Москва от възможността за допълнителни отстъпки, пише "Комерсант".

"Независимая газета" цитира директора на руския Институт за национална енергетика Сергей Правосудов, според когото основната причина за провала на преговорите не е цената на газа, а фактът, че Украйна по принцип няма пари да плаща за него.

"Комсомолская правда" отбелязва: "Независимо от цялата европейска риторика, че виждате ли, на нас не ни трябва газ от Русия, ще се топлим с дърва - без нашия газ европейските "демокрации" не могат да съществуват."

"Неприятният геополитически нюанс", продължава изданието, "се съдържа в това, че половината от руския износ за Европа минава през територията на Украйна. Системата на тръбопроводите беше построена още през съветско време, когато никой не смяташе, че може да се появят проблеми. Ако Украйна, както често се е случвало, пречи на доставките, най-много ще пострада България, която няма нито хранилища, нито собствен добив, но също така Словакия, Чехия, Австрия, Унгария, Италия, Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Молдова. Каквото и за си говорим, дори на Германия и останалите големи купувачи това не е много приятно."

"Новая газета" съобщава, че докато Русия и Украйна се опитват да договорят цената на газа, от Виена е напомнил за себе си украинският олигарх Дмитрий Фирташ, който очаква решение за екстрадиране в САЩ. Фирташ твърди, че има тесни връзки с "Газпром" и е готов да се включи в разрешаването на противоречията между Москва и Киев. "Новая газета" цитира Фирташ, който твърди, че е закупил чрез своята компания Ostchem и е натрупал в украинските газови хранилища 5 милиарда кубически метра газ на цена 268,5 долара за 1000 кубически метра. Източникът на финансирането е бил кредит от руската "Газпромбанк".

Тази позиция бива критикувана дори от украински експерти, отбелязва "Новая газета". Изданието цитира директора на киевския Институт за глобални стратегии Вадим Карасьов, според когото става дума за чисто търговска сделка, при която Фирташ може да използва газа за собствените си промишлени мощности в Украйна. "Новая газета" коментира още, че предложението на Фирташ е по-скоро риторично, тъй като възможностите му за действие са силно ограничени заради заплахата да бъде екстрадиран в САЩ и да бъде осъден на до 50 години затвор.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинския посланик се похвали, че по тяхно настояване, нашите "съюзници" от ЕС, които не ни искат в Шенген, с помощта на нашите приятели от САЩ, които все още ни налагат визи, спряха проект, който е от национален интерес за България. Мотивите на ЕК са защото други доставчици нямат достъп, а преди месец, OMV сключи договор за ползване на тръбата...
13
0
 
14
 
! Отговори
ккк преди 9 години
До ЕВРОПЕЕЦДа ама не....
12
2
 
22
 
! Отговори
ivo преди 9 години
Няма проблеми,америка ще ни наводни с втечнен газ.накрая може и да продаваме ако ни остане излишък.заради господарите отвъд океана,европа може много да реве
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България няма държавници с та*аци, за да врътне кранчето по коридора Русия-Украйна-България-Европа.Но това е правилното за нас, в наш интерес понеже Европа не може без този газ и ще приеме цените, които ние и другите участващи държави им кажем. Но в Русия държавниците знаят, че имат това право на това и бих се радвал да врътнат кранчето на Европата.И ако русофобите ме питат: "Ами откъде тогава ние, българите, ще черпим газ ??"АМИ ПИТАЙТЕ ЛЮБИМАТА ВИ ЕВРОПА. ТЕ СА ВИНОВНИ. Те ви водят натам.
10
2
 
33
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До ЕВРОПЕЕЦ 9Далеч преди "ГАЗПРОМ" да "увисне", ти ще си се "увиснал " сам на въжето заради студа, който ще береш през зимата.
9
3
 
36
 
! Отговори
Наско преди 9 години
Зад провала на преговорите стой САЩ,гледайте Ирак и мислете за Украйна.
8
7
 
16
 
! Отговори
Бай Х@Й преди 9 години
Нека го държи но ако подържи и моя цена няма да имат! Елате рускинчета при батко....
7
2
 
34
 
! Отговори
щирлиц преди 9 години
"Русия държи Европа за топките." Това е правилното заглавие.
6
1
 
26
 
! Отговори
макето преди 9 години
до всички прозападни *** вече го спряха пийте си спокойно пиенето
5
0
 
40
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Е, и каква стана тя? Излезе, че Южен поток ТРЯБВА да е строи, ако ЕВропа иска да се топли зимата на газ. Руснаците ще подават газ по договорките, а до ЕВропа няма да достига нищо!!!Защото Украинците ще продължат да крадат от руския газ, но тове вече ще е проблем на ЕВРОПА - да стегнат редиците на новите си украински партньори! И, ще не ще, ЕВропа ще разбере по трудния начин, че не може да се е.аваш с Русия и с проект като ЮП.
4
1
 
35
 
! Отговори
Христо преди 9 години
До ЕВРОПЕЕЦГрешиш Русия и Путин никога не са били по популярни в Европа,и ти си един европеец!
3
1
 
52
 
! Отговори
ДА преди 9 години
Спрете кранчето на хунтата убийци..........
2
0
 
50
 
! Отговори
фашисти преди 9 години
Спирайте газа на тези крадци,толкова години крадат от тръбата за ЕС и сега се правят на много силни и смели защото ги подкрепят САЩ ,но после ще се чудат от къде им е дошло.
1
0
 
42
 
! Отговори
Абсент преди 9 години
Въртииииии....