Норвегия забранява просията на публични места

Предвиждат се наказания с глоба и затвор до три месеца
17 юни 2014 13:19, Елка Василева
42
Норвегия забранява просията на публични места
Снимка: архив, Reuters

Норвегия ще забрани просията на публични места по силата на законодателна промяна, обсъдена вчера в парламента – спорна мярка, която ще засегне най-вече ромите, съобщи Франс прес.

Текстът, внесен от правителството на десницата, предвижда даване на разрешение на общините да забранят просията на местно ниво от това лято. През лятото на 2015 г. се предвижда налагане на забрана на територията на цялата страна.

Министърът на правосъдието и обществената сигурност Андерш Анюндсен от дясната популистка антиимигрантска Партия на прогреса заяви, че намира връзка на просията с престъпността, особено с джебчийството.

Просенето в градовете, които решат да го забранят, ще се наказва с глоба и затвор до три месеца.

Тази мярка ще засегне основно ромите, посочва АФП. Сред 194 просяци, преброени в Осло през 2012 г., едва седем са били норвежци. "Останалите бяха предимно румънски граждани" от ромски произход, уточни министърът.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Норвегияпросия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля, че норвежкият пенсионер, за който пише 31, получава пенсия от 14 000 КРОНИ, а не евро. Но и това е пенсия (равняваща се на около 1 700 - 1 800 евро), която възрастните българи могат да видят само на сън.
27
0
 
4
 
! Отговори
21,кривиш си душата! преди 9 години
И през соца имаше просещи *** и жени-просякини, ромки.Бяхме още тийнейджъри, когато с кавга сме прогонвали *** от самия център на София, през 80-те години. Видят ли чужденец, лепват се за него да просят, а някои от тези чужденци събираха по няколко такива /мърляви и дрипави като днешните/, за да ги снимат пред мавзолея - точно такива разгонвахме, защото бяхме хлапета патриоти. Просеща група от едни и същи ***, около Градската градина, беше там и през 80-те год., и след промените
26
0
 
4
 
! Отговори
дo: 22 преди 9 години
Имаш предвид Хорахане Рома , а тези са от вашите Роми:Дасикане рома (роми християни, български ***):християни, спазват православните празници. Говорят ромски език, а някои групи само български. Също се разделят на множество групи по професионален признак: бургуджии, калайджии, звънчари и др.Инфо: Уикипедия
25
4
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
*** знаеш ли че нормална заплата там е около 20 000 лева?Дали им е скъпа количката от по половинка как мислиш?Като я сметнеш на бг доходите май в бг е доста повечко.
24
1
 
2
 
! Отговори
далеч преди 9 години
До 30 имам клиент норвежец,човека е пенсионер работил е за тяхната железопътна компания месечната му пенсия е над 14000евро,повтарям четиринадесет хиляди евро, един бургер там е над 20е,една малка бира от7-8е нагоре стандартът им е много по висок от повечето страни в Ес.
23
0
 
7
 
! Отговори
КИРО преди 9 години
Тези ме кефят, на терорист убил десетки хора му дават 20 години, а на просяк три месеца :)))))))))
22
0
 
10
 
! Отговори
Опа! преди 9 години
"...която ще засегне най-вече ромите"Това е дискириминация!:)
21
1
 
11
 
! Отговори
В София преди 9 години
До гуша ми е дошло,на най-оживените улици,в пиковите часове,когато бързаш,излизайки от работа,да напазаруваш или си се забързал да хванеш тролея, да ти се изпречват нахални, просещи ***.Опитваш се да ги заобиколиш, те подскачат така,че да ти попречат и крачка да направиш напред, бутат се пред теб по 2-3, ти се чудиш как да си опазиш чантата.Забавят те, нервират те, полудяваш!Ако е зима и поледица,просякът застава на единственото разчистено място и не мърда,ако не му дадеш пари,кълне,обижда
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Църквите също са обществени места, но не рядко, в момента, в който палиш свещ за починал близък, или пък палиш свещичка за здраве пред самия олтар, точно в момента в който се прекръстваш, някоя *** започва да те дърпа за тази ръка, с която се кръстиш и да ти мрънка "Дай мааа, дай за детето некоя стотинка мааа!"А ти, дори да не си вярващ, точно в такъв момент не желаеш да бъдеш безпокоен, искаш да се откъснеш в мислите си поне за няколко минути от ежедневието и да помислиш за нещо друго!
19
0
 
10
 
! Отговори
А у нас?! преди 9 години
Всички знаят, че просещите по централните улици, гарите и площадите в големите градове са организирани, имат си шефове,териториите са разпределени, изпросеното се отчита до стотинка и на самия просещ се дава процент.Отвратително е, седиш в сладкарница на открито с детето си, а някой само на 2-3 метра е прострял на тротоара разранен крак и е седнал така, че да го заобикалят,пречи на минувачите.А за твоето дете това е единственият път в седмицата, когато можеш да си позволиш да го заведеш някъде!
18
0
 
8
 
! Отговори
rosomaha преди 9 години
До до гневен бабаитАко се образоваха, което не желаят, нямаше да са толкова мизерни, но това са едни ***
17
3
 
11
 
! Отговори
Анти-демократ преди 9 години
Алиооо норвежките меки китки що ревете срещу просията бре. Как тъй ще я забранявате, не може, нали сте демокрация, в демокрациите така не се прави или двойните стандарти са само за Източна Европа? Отделно така разваляте естествената обкръжаваща среда типична за "демократичните" общества! Просяците са си естествена гледка при капитала, такова чудо нямаше само при "тоталитарния" социализъм.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано и нашите *** се светнат по въпроса и забранят просията и у нас със закон. Някой да е виждал просещ българин? Само *** - нахални, арогантни, *** и.т.н. Излагация голяма пред чужденците. Лично аз като видя просещ *** (***) изпитвасм отвращение. А вие господа управници. ИЛИ МОЖЕ БИ ЗА ВАС ТОВА Е ДРЕБНА ТЕМА , ОТ КОЯТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ОТКРАДНЕТЕ НИЩО?
15
0
 
8
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
До До 14Точно.Имат близо милиард *** там.Няколкостотин хиляди дори няма и да им направят впечатление.Там ще паснат на хигиенно-социалните им навици,няма да бъдат дискриминирани и ще имат невероятна свобода.Преди векове така са се натресли и вижте сега в какво положение е държавата и заради тях.Сега това се повтаря с гнусните нелегали,които също искат да ги пробутат тук.Вън всички черни и мързеливо-крадливи .
14
1
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Амнистия на Брайвик и край на проблема.....
13
0
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 9 години
Лошото е, че и индийците няма да ги искат. За какво са им - имат си 1 милиард и половина.
12
12
 
4
 
! Отговори
до гневен бабаит преди 9 години
Извинете,господине,но вие приказвате пълни глупости! Вие сам не осъзнавате,че именно подобни на вашите етнически истерии, бяха в основата на фашизма,който унищожи Европа през миналия век, без оглед на националност. Ами , ако в близко бъдеще, те пожелаят това на вас?Мизерията е виновна за да има просещи хора! А не тяхия етнос. Но...това е трудна тема за не особено интелигентни хора , така че - простено да ви е !
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искането на милостиня не е престъпление и норвежците ще го проумеят това.По-добре да помолиш за къшей хляб,отколкото да откраднеш. Освен това , като спечелили Студената война,получават не само активите , но и пасивите на победените.Защото един от основните аргументи по онова време беше, погазването на човешките права и свободи.А вие сега , що биете ***?
10
0
 
17
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Да пратим "нашите" *** уж на ексурзия до Индия ( с еднопосочен билет ),която в крайна сметка да довете до постоянното им установяване и пребиваване там.Населението в България ще се изчисти етнически не само с 4-500 хиляди от тях,но и ще има невероятно икономическо отражение-повече пари за майки,деца и старци.Много повече.Няма да има кражби и убийства в селата,няма да има кражби на железопътни елементи.Няма да им плащаме ток и вода.България ще се изчисти и в урбанистичен план.Това е решението.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А някой ме е изпреварил за Хелзинския комитет. Апропо, дали във Финландия имат Финладски Хелзински комитет или техния се казва Финласдски Будапещенски Комитет или пък Финландски Мадридски Комитет. Абе каквито и да са там - ДА СЕ САМОСЕЗИРАТ и да защитят правата на клетите .......... (сложете каквато дума искате).