Норвегия забранява просията на публични места

Предвиждат се наказания с глоба и затвор до три месеца
17 юни 2014 13:19, Елка Василева
42
Норвегия забранява просията на публични места
Снимка: архив, Reuters

Норвегия ще забрани просията на публични места по силата на законодателна промяна, обсъдена вчера в парламента – спорна мярка, която ще засегне най-вече ромите, съобщи Франс прес.

Текстът, внесен от правителството на десницата, предвижда даване на разрешение на общините да забранят просията на местно ниво от това лято. През лятото на 2015 г. се предвижда налагане на забрана на територията на цялата страна.

Министърът на правосъдието и обществената сигурност Андерш Анюндсен от дясната популистка антиимигрантска Партия на прогреса заяви, че намира връзка на просията с престъпността, особено с джебчийството.

Просенето в градовете, които решат да го забранят, ще се наказва с глоба и затвор до три месеца.

Тази мярка ще засегне основно ромите, посочва АФП. Сред 194 просяци, преброени в Осло през 2012 г., едва седем са били норвежци. "Останалите бяха предимно румънски граждани" от ромски произход, уточни министърът.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Норвегияпросия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българският Хелзински Комитет да се самосезира веднага. Ограничават правата на нашите емигранти там. Да заведат дело в Хага, съда за правата на човека, пред Фифа и пред Уефа, а в краен случай и пред БФС или БОК, МОК, СМОГ и т.н. Правата, пазете правата! Туй е дискриминация по цвят, етнос, език и по цвят на маратонките. Самосезирайте се бе и пазете правата ни.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, ама там не отиват 90% от "изпросеното" в мутри. Това е основната ни разлика с тях. И като давате милостиня, не само че не помагате на *** с бебето (както е писано по-долу в коментарите), ми храните и мутрите. После да ни се фукат с кайените и инфинитата, купени с наши пари.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея уж цивилизовани норвежци защо дискриминират така?Диваци!!!
5
0
 
24
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
а къде е Норвежкия Хелзингски Комитет да ревне сега за правата на *** бе?или това значи да хващаме паветата и да сплескаме главите на Българския Хелзингски Комитет тук за геноцид спрямо българите?
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и как ще глобят просяк? ще му вземат гащите може би??? това е все едно да накараш *** да си плати тока или водата!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е вярно, че норвжките затвори изглеждат като хотели може и да е на делавера да просиш и след това да си почиваш три месеца. Само да не се окаже, че въпросният "хотел" е някъде далеч на Север и да имате изживявания в стил "Един ден на Иван Денисович" :)
2
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
bravo na norvezcite ;a vie giayrite ste pytki zaspali
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе правете квото си щете, само не ни ги връщайте в родината!!!!!