Александър Дугин – човекът, който диктува на Путин

52-годишният философ и политолог е впечатляващо начетен и харизматичен
19 юни 2014 20:56, Елка Василева
148
Александър Дугин – човекът, който диктува на Путин
Александър Дугин. Снимка: Facebook

Той е впечатляващо начетен и харизматичен човек, консервативен революционер, който мечтае за силна Русия в обединена Евразия и не приема универсалните претенции на САЩ и Европа. Путин често говори по неговия сценарий.

Философът и политолог Александър Дугин работи като професор в Социологическия факултет на Московския държавен университет и е официален съветник на председателя на руската Дума Сергей Наришкин. И най-важното: мнозина смятат, че тъкмо той подава ключовите реплики на президента Путин.

52-годишният Дугин е впечатляващо начетен и харизматичен човек, който умее да използва инструментариума на езотериката, за да нагласи историческите събития, както му изнася. Напоследък той симпатизира на новата десница в Западна Европа и се профилира като идеолог на някаква „консервативна революция”.

Биографията му е повече от пъстра: членува в национално-патриотичния фронт „Памет” и окултния „Черен орден”, основава партията на националболшевиките, чете лекции за теориите на заговора в Генералния щаб на руската армия, пропагандира различни религиозни учения.

И най-вече: Дугин е човекът, който успя да изтупа прахта от литературните идеи за „Евразия”, популярни най-вече сред някогашната руска емиграция в Париж и Берлин. Именно Дугин ги въздигна в статут на визионерско учение за бъдещето на Руската империя. В едно от своите произведения той пише: „След колапса на марксистката идеология и победата на Запада в Студената война на мястото на марксизма не се появи никаква смислена и стабилна идеология, която можеше да се конкурира с либерализма. И в този миг най-жадните за знание умове, най-чистите сърца и най-разпалените души се обърнаха към наследството на Евразия”.

За "смъртния грях на Запада"

Ето как репортерката на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” Керстин Холм описва срещата си с Александър Гелевич Дугин:

„Професор Дугин ме посреща в кабинета си на четвъртия етаж на пищната университетска сграда от Сталиновата ера. На стената виси огромна карта на света, по лавиците и на пода са струпани неговите трудове: „Философия на политиката”, „Абсолютната родина”, „Руската геополитика”, „Конспирология”.

Познаваме се от 90-те години на миналия век, когато Дугин издаваше съмнителното списание „Елементи - евразийски обзор”, където между другото се проповядваше възгледът, че раздробяването на Съветския съюз е било съдбовна грешка. По онова време Дугин намираше по някоя добра дума за германския националсоциализъм и за фашизма.

Днес Александър Гелевич е култова фигура и вече си мери приказките. Днес той ми обяснява, че фашистки и тоталитарен всъщност е западният либерализъм и още от прага започва гневно да ме поучава как повечето европейци не разбирали тъкмо това. Смъртният грях на Запада, според Дугин, се състои в това, че смята за универсални собствените си ценности и се опитва да ги налага на другите.

Според бледоликия мислител с патриаршеска брада тъкмо това било расизъм. Човешките раси били културни категории, вече се знаело, че расата не се определя от генетични фактори. В този смисъл Декларацията за човешките права, например, имала расова окраска.

Самият Дугин нямал нищо против брадатите жени в Австрия, дори бил съгласен с джендър-теорията, според която полът на човека не е биологично детерминиран. Но докато на Запад индивидът сам решавал въпроса за своя пол, в Евразия това решение взимало обществото. В подкрепа на своята теза Дугин дава историческия пример с робите, които обличали в женски дрехи, за да ги обозначат като не-мъже.

Главният евразийски мислител на Русия призовава Запада да свикне с мисълта, че неговите културни ценности са локални. Като пример за подражание той сочи руснаците, които в момента не се опитвали да налагат на другите своите собствени ценности. А това е добре за полицентризма и за културното многообразие, смята Дугин. Арогантно-модерната универсална претенция на американските експанзионисти или пък на ЕС водела дотам, че спецификата на регионалните култури и автентичната „другост” се самозатривали“.

"Христос е дошъл с меч!"

Спор няма, дори в Русия Дугин никога няма да си спечели широка популярност. Пък не го и иска. Като един истински консервативен революционер той презира масите. Вдъхновяват го опричниците на Иван Грозни, а по въпроса за корупцията той прокарва ясна граница между „компрадорите”, които изнасят богатствата си в чужбина, и безвредната „патриотична” корупция на чиновничеството в страната.

Зад гърба му виси плакат с царски корони, на писалището пред него - черна чаша за кафе с лика на Сталин, който според Дугин бил „значим държавник и теоретик на марксизма-ленинизма”, дори нещо като несъстоял се монарх.

Александър Гелевич държи да се знае, че е православен християнин, но подобно на сановниците от Московската патриаршия и той припомня, че Христос е дошъл с меч. По този повод известният журналист Владимир Познер (откровен атеист) наскоро попита Дугин дали би убил човешко същество. Дугин отвърна с въпрос: „Враг ли?”. Познер повтори: човешко същество. „Ако е враг - да”, отвърна Дугин.”

/Дойче веле/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
22
 
6
 
! Отговори
9999 преди 9 години
ютюб е пълно с видеота на този "философ", има сериозен проблем със западна европа, непрекъснато с тях се занимава, в действителност има азиятски провинциялен комплекс. философията му - леко смешна на места. и той и путин са заблудени за едно - колко щастливи а били всички по времето на ссср и как рано или късно ще се молят той да се върне
14
7
 
27
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
Бъркаш, Путин не е никак глупав. Той говори 7 езика и по времето на соца беше резидент на КГБ не къде да е, а в Западен Берлин. Това беше най-важната точка тогава и там се изпращаха най-подготвените хора. Не го гледай, че не говори много-много и не реже ленти на боядисани огради, Путин е много, много умен. Като пример ще ти дам, че успя да анексира Крим без нито един изстрел. Не ти ли направи впечатление, че от Запада млъкнаха и се примириха. Просто ги матира. Глупавите хора не правят така.
13
18
 
10
 
! Отговори
Бря преди 9 години
Като гледам ГЛУБИНКИ РОССИИ цяла русия потънала в лайн.,а тоя поучава ЗАПАДА.
12
2
 
6
 
! Отговори
DDT преди 9 години
Ra-ra-rasputin lover of the Russian queen...Du-du-dugin lover of the Russian king...
11
24
 
5
 
! Отговори
Ццццц преди 9 години
ФАШИСТ с брада=САТАНАТА.
10
19
 
5
 
! Отговори
Лада и Рубин преди 9 години
1:1 с Разпутин. Такъв и ще му е краят
9
26
 
7
 
! Отговори
мечо грух преди 9 години
Нормално е зад безмозъчният КГБист и милицЮнер *** да има някой начетен и интелигентен човек, който да му казва какво да говори. Същото е и при нас - Моника казва какво да говори *** Педро, понеже той все пак е един *** шивач на съветски униформи и номенклатурно стана председател на бсп, не щото е много умен.
8
8
 
38
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
"Смъртният грях на Запада, според Дугин, се състои в това, че смята за универсални собствените си ценности и се опитва да ги налага на другите."Нима случващото се в Ирак не доказва тъкмо това ?Нима не стана вече ясно, че западната демокрация не е подходяща за арабските държави, защото тя дава възможност да избуят ислямистките движения ?Можеше ли това да стане по времето на авторитарния режим на Садам Хюсеин ?Не !Коя система е по-подходяща тогава за Ирак ? Американската или Садамовата ?
7
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците да *** както и тъпите драскачи списващи този пропаганден жалък сайт закупен от *** от майката на Пеевски.
6
11
 
37
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Путин не прилича на човек, който чак толкова ще се влияе от един интелектуалец.По-скоро КГБ се възражда в нов, модерен вариант и то оказва влияние на решенията на руския лидер.При всички случаи това е за добро на света. Втори полюс трябва да има !
5
5
 
17
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Много ми прилича на Распутин. И този на снимка и Распутин са съветници на големи лидери, но дано Путин се е поучил от историята на последният руски цар.
4
18
 
8
 
! Отговори
prokurora преди 9 години
Може да е начетен, ама като гледам не е харизматичен.
3
9
 
13
 
! Отговори
ЧЕ ГЕВАРА преди 9 години
Световна революция !Венсеремос !
2
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не го познавам, но поне на снимката изглежда умен мъж.
1
44
 
14
 
! Отговори
Кой е той? преди 9 години
един грозен еретик, демагог и нацист