Путин подкрепи предложеното примирие от Порошенко

Руският президент призова за прекратяване на бойните действия
Обновена: 21 юни 2014 20:58 | 21 юни 2014 20:50, Красимир Ангелов
336
Путин подкрепи предложеното примирие от Порошенко
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин подкрепи решението на президента на Украйна Петро Порошенко за прекратяване на огъня в югоизточната част на страната и обявеното намерение за редица конкретни стъпки към мирно регулиране на конфликта, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки президентската администрация.

Руският държавен глава "призовава страните в конфликта да прекратят всякакви бойни действия и да седнат на масата за преговори".

Според Путин обаче планът, предложен от Порошенко, "няма да бъде жизнеспособен и реалистичен без практически действия, насочени към начало на преговорния процес".

Путин посочва, че е "недопустима ситуацията, когато след заповед за прекратяване на огъня в резултат от продължаващите сблъсъци от украинска страна на територията на Русия падат и се
взривяват боеприпаси, което нанася не само имуществени вреди, но и подлага на опасност живота и здравето на нашите граждани".

"Обявеният от Порошенко мирен план не трябва да има характер на ултиматум. Възможността, която се открива с прекратяване на бойните действия, трябва да бъде използвана за начало на
конструктивни преговори и постигане на политически компромиси между противостоящите страни в Източна Украйна", подчертава руският президент.

Същевременно президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че при неспазване на условията на мирния план украинските военни ще действат адекватно според ситуацията.

Украйна се стреми към мир и регулиране на положението по мирен път, посочва Порошенко в изявление, разпространено от пресслужбата му. Мирният план е приет с одобрение от международната общност, в частност от президента на САЩ Барак Обама, от президента на Франция Франсоа Оланд, от германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън, подчертава Порошенко, коментирайки съобщенията за нарушаване на примирието.

Още по темата

Получихме мощна подкрепа за нашия план и висока оценка на действията на украинските въоръжени сили, допълни той.

Малко по-рано украинското външно министерство поиска обяснение от Русия за "усиленото групиране на въоръжени сили на Руската федерация близо до границата с Украйна".

Обяснението е поискано по каналите за връзка в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). От украинското външно министерство посочват, че "провеждането от съседна държава на мероприятия с неопределени задачи" не помага за нормализиране на ситуацията в Украйна и за изпълнението на мирните инициативи на Киев.

Същевременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу приветства днес мирния план, предложен от украинския президент Петро Порошенко. "Изразяваме признателност към президента Порошенко за неговите усилия и призоваваме всички страни да се възползват от тази дългоочаквана възможност за обръщане на тенденцията във все по-силно влошаващата се ситуация в сигурността и хуманитарната обстановка в Украйна", заяви Барозу.

Председателят на ЕК призова Русия "да използва цялото си влияние за постигане на тази цел и публично да подкрепи плана чрез конкретни действия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
9
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
САЩ се опитва да привлече Русия и ЕС в световната война. Но ние трябва да разберем, че ако Русия не може да спечели тази война, тя може лесно да се направи обща сметка "нула" за всички играчи в тази луда игра.
118
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само погледнете снимката,велик президент на нова силна братска Русия!+++++++++++Всичко добре, само дето не ни считат за братя, а за предатели.
117
2
 
15
 
! Отговори
ВОВ преди 9 години
Преди 73 години на тази дата фашистка Германия напада СССР и започва най кървавата войн на в историята на човечеството,дълбок поклон пред жертвите и вечна слава на победители те.
116
2
 
13
 
! Отговори
да преди 9 години
Само погледнете снимката,велик президент на нова силна братска Русия!
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 226Тъпчо то няма разлика ама сега ще ме убеждаващ ,че слънцето изгрява вечер а не сутрин .Просто твоето е *** мисли на един *** човек.
114
0
 
5
 
! Отговори
7 преди 9 години
До ВасилевЖеланието ти се сбъдна,ти си зомби,болен от омраза и вреден за обществото,честито.
113
2
 
19
 
! Отговори
жеко преди 9 години
от страни изглежда че Путин кляка с това действие,но всъщност спасява живота на милиони и това трябва да го направи легенда, в момента всички трябва да сме му благодарни за неговото великодушие по случая с украина където целта е да се вкарат русия във война, защото западата е бясно псе готово да се хвърли в световна война защото само това му трябва на запада за да оцелее америка, а нали се досещате че няма да воюват сащ, а ще бъдат ползвани войниците от страните от нато
112
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахаха, по добре западен роб отколкото руски крепостянин
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zapada ne iska dialog - Iska bratoubiistweni voini.Eto suniti i schiiti se biat pomejdu si - kakwo po hubavo ot tova?Ukrainzi i rusnazi se biat pomejdu si- kakwo po hubavo ot tova?
110
0
 
19
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Обама е написал този "мирен план" , а Прошенко само го прочита и естествено ,че Обама и баба Меркел с Оландчо ще го подкрепят -те нямат избор -не могат да "откажат " на американците !?План е в ултимативна форма към Донецк и Луганск -да се предадт .... и след няколко дни отново ще започне войната , но с всички средства от страна на Прошенко и ко към тях , щото няма да има капитулация от страна на Луганск с Донецк .Яценюк се похвали ,че той е спрял Южен поток и това ще е добре за Украйна !!!
109
0
 
17
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
Путоч приема примирието...опълченците не.Тъй че като боевете продължат оня педофил Фок Расмунсен ще обвини именно Путин,то нали точно това е целта на това "примирие". Поредният опит да очернят Русия и да настроят повече хора срещу нея.Световните медии упорито разправят че Путин е нахлул в Украйна и сега НАТО трябва да я освобождава. И хората вярват... Не и истинските хора!Путин е политик No1 в момента!
108
3
 
28
 
! Отговори
Горов преди 9 години
Путин в момента е най-умният и читав политик.Най добрите в момента политици от световен мащаб са в Кремъл.И е правилно решението им да НЕ вкарват войска в Украйна.Това е целта на американците--да има разруха и смърт...Играчи от голяма класа са руснаците-винаги са крачка напред.Затова и цял свят почна да им симпатизира.В Италия и Германия,Путин е с по-голям рейтинг,от техните собствени политици.И последно--НЕ съм русофил или комунист...НО истината трябва да се вижда И ДА СЕ ГОВОРИ ЗА НЕЯ...
107
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !аз не виждам някой освен теб да го харесва.
106
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не виждам хвалебствия, троловете спят яко сутрин :)
105
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
идола на елементарния булгаристанец
104
3
 
24
 
! Отговори
до УМНИЦИТЕ отдолу преди 9 години
Путин винаги е призовавал за диалог.Позицията на Москва във всички меж.срещи е била ЗА ДИАЛОГ.Лавров,Чуркин и др.дипломати винаги са предлагали спиране на воените действия.И в момента позицията на Москва е правилна.Това че УК няма да спре да бомбандира-никой НЕ се съмнява.УК и Русия не са във война-и правилно.Тази война е нужна само на САЩ--а Путин постъпва правилно не вкарва войска в УК.Така че Москва не е "клекнала"-просто са по-разумните и дипломатични политици.Исчакват своят момент.
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де, твърдите, че украинците всъщност са руснаци? Кой е по-руснак - Путин или Порошенко?
102
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПетканПравдата винаги е побеждавала и затова и опълченците ще победят. А до някоя година ще ги видим западните парньори как ще делят баницата, че тя малка взе да става и нема от де да се краде.------ей сега каза истината, само че првдата не е на страната на сепаратистите, точно обратното.познавам хора от украйна, тея диваци искат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се говори и пише на руски, без да им дават да говорят на украински.въпреки че са славянски езици, думите са различни
101
8
 
8
 
! Отговори
на снимката преди 9 години
един терорист и масов убиец, спонсориращ бкп в пъкленото им дело - българоубийство
100
3
 
18
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
Правдата винаги е побеждавала и затова и опълченците ще победят. А до някоя година ще ги видим западните парньори как ще делят баницата, че тя малка взе да става и нема от де да се краде.