FT: Камерън притеснен от кандидатурата на Юнкер

Предстои тежка среща на върха
23 юни 2014 09:07,
2
FT: Камерън притеснен от кандидатурата на Юнкер
Снимка: Reuters

Дейвид Камерън ще предупреди днес, че европейските лидери създават "опасен прецедент", решавайки да подкрепят Жан-Клод Юнкер за следващ председател на Европейската комисия, пише в. "Файненшъл таймс".

Британският премиер ще каже на Херман ван Ромпой, че е готов да наложи вот за избора, когато се срещне с председателя на Европейския съвет на "Даунинг стрийт" днес, преди двудневната среща на върха на ЕС на 26 и 27 юни. И последната плаха надежда на премиера да блокира кандидатурата беше попарена през уикенда, след като девет левоцентристки лидери, включително френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци, декларираха подкрепата си.

Камерън иска да защити принципа, че избраните лидери на ЕС трябва да отговарят за избора на председател на Комисията, докато кандидатурата на Юнкер се налага от Европейския парламент, който трябва да одобри окончателния избор, припомня британският вестник.

Според изданието премиерът ще призове Ван Ромпой да вземе финално решение, но едва след като останалите европейски лидери покажат искрено желание да намерят алтернатива на Юнкер. Сигналите от европейските столици обаче сочат, че решението на практика е свършен факт.

Според британски дипломати Камерън е разочарован, че лидери като германския канцлер Ангела Меркел са казвали едно неофициално, в лични разговори, и друго - публично.

"Изпитваме извество разочарование, че в частни разговори ни говорят за загрижеността на лидерите за принципа и процеса - придружено с някои хапливи забележки относно кандидата, но не са склонни да постъпят по трудния начин", споделя британски дипломат.

Позицията на Камерън вещае неудобна среща на върха, предвид това, че решенията за висшите постове в Брюксел се взимат с консенсус. Според британски източници Меркел ще бъде разтревожена от установяване на принципа, че големите страни може да бъдат надвити при вот по такъв важен въпрос.

Европейски посланик от страна традиционен британски съюзник, обяснява: "Камерън плаши всички с тактиката си. Ако Обединеното кралство е загубило способността си да защити собствените си интереси и става заложник на вътрешна политика, значи се превръща в опасен партньор за всички ни".

Британски представители обаче вярват, че ако премиерът се огъне сега, това ще изпрати сигнал на другите членове на ЕС, че ще бъде слаб в бъдещите преговори за нови условия за Великобритания преди планирания от него за 2017 година референдум за членството.

Споровете около кандидатурата на Юнкер заставиха Ван Рромпой да жонглира с порой от противоречащи си искания за висшите европейски постове от различни политически формации, продължава вестникът. Предвид вероятното назначение на Юнкер, източници на "Файненшъл таймс" очакват кандидатите за следващ предсдедател на Европейския съвет и външнополитически шеф да включват социалист, жена и политик от една от най-новите страни членки.

Спекулациите относно възможните наследници на Ван Ромпой включват имената на датската министър-председателка Хеле-Торнинг Шмид, снаха на бившия лейбъристки лидер Нийл Кинък, и Енрико Лета, до неотдавна премиер на Италия. Радослав Шикорски, външен министър на Полша, и Кристалина Георгиева, еврокомисар от България, са сред кандидатите за върховен представител за външната политика.

Юнкер на свой ред контактува с европейски лидери от седмици относно приоритетите на следващата Комисия и разпределянето на постовете на еврокомисарите, което е в правомощията на председателя, екипът на Камерън обаче е отказвал неговите предложения за разговор.

Опозиционната Лейбъристка партия не пропусна да се възползва от неуспеха на Камерън и вчера външният министър в сянка Дъглас Алегзандър го обвини в "погрешна
преценка" на преговорите, след като го бе подкрепил в търсенето на алтернативен кандидат. По думите "публичният гняв на премиера е лош заместител на неофициалното влияние и това не е само лош подход за преговори, това беше лошо за Британия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: камерънРомпойЮнкер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ейййй тоя европейски КОКЪЛ е много сладък бе...щом всички бюрократи не го испускат--също като у нас.....ама нали европа ни е пример...